iRiver

udev beállítások iRiver ifp-hez

Kicsit rendberaktam linux alatt a iRiver kezelését. Sajnos neten nem nagyon találtam semmi konkrét doksit az iFP széria és az udev korrekt beállításáról (debian alá meg főleg nem), úgyhogy tessék.

Régi-új iRiver frimware

Az utóbbi időben kezdtem azt hinni, hogy mégsem volt egészen jó befektetés ez az iRiver (iFP-190TC) mp3 lejátszó. Leginkább a frimware problémák miatt (feltöltési gondok) bizonytalanodtam el, amihez a cég megváltozott weblapja is hozzájárult (csili-vili flash, ami szerintem teljesen felesleges).

iRiver - Linkek

Összegyűjtöttem néhány linket az iRiver és más mp3 lejátszókkal kapcsolatban.

iRiver - Hírek

Ez az oldal főleg az iRiver iFP-x90T típusú készülékeiről szól (mp3, wma lejátszó, diktafon és fm rádió egyben).

A többiek menüpopont alatt találtok egy kis piaci körképet, a rendelésnél az mpwiz.com -os rendelés bonyodalmait, az ifp-190tc alatt irtam pár bekezdést a lejátszóról, ifp-590t alatt a nemrég megkaparintott 590-es modellről van pár gondolat, a linkeknél pedig az előbbi lapokból kimaradt linkek szerepelnek.

Ha bármilyen, a lappal kapcsolatos kérdésetek, épitő jellengű kritikátok van írjatok emailt, email cim fent.

iRiver - iFP-590T

A napokban sikerült megkaparintanom egy 590-es lejátszót. Itt inkább csak azokra a dolgokra térnék ki, amelyek különböznek a 190-es változattól. Beépített Li-Ion aksi, amely a gyári adatok szerint kb 28 óráig bírja 128kbites mp3-ak esetén, normál hangerővel. Többségében 192kbites mp3akkal teszteltem, így kb 15 óráig bírta a teljesen feltöltött aksi folyamatos lejátszással. Az aksit USB-ről lehet tölteni, ez teljesen automatikus, és kb 2,5-3 óráig tart, amelyet egy világító piros led jelez.

iRiver - iFP-190TC

Megdöbbentően kicsi és könnyű. Nem mértem le a súlyát, de nagyon könnyen el lehet hagyni. Ezt segíthetnek megakadályozni a mellékelt kiegészitők. Nyakba akasztva lehet hordani, valamint ott az accessory set, ami sportolással vagy aktív mozgással egybekötött zenehallgatáskor jöhet jól. Segítségével vállra lehet rögzíteni a szerkezetet, kétség kívül jól néz ki, de nem hiszem, hogy túl gyakran fogom használni. A dobozban volt még egy usb kábel, fülhallgató, egy duracell elem, valamint egy cd a meghajtóprogrammal és a kezelőszoftverrel, ami iRiver Manager névre hallgat. A driver és az iRiver Manager feltelepítése pofonegyszerű, talán csak az okozhat gondot, hogy nem angol nyelvű, és a speciális karakterek helyén kis kockák jelennek meg. Ettől függetlenül el lehet vele boldogulni, ha mégsem, akkor az iRiver weblapjáról le lehet tölteni az angol verziót. Kis hiányossága, hogy nem jegyzi meg kilépéskor az aktuális könyvtárat, illetve nem lehet fájlt átnevezni a segítségével.

iRiver - a többiek

Elég jól szétnéztem a neten az mp3 lejátszókkal kapcsolatban. Azt hiszem, érdemes itt, a cikk elején, a többi gyártó többi készülékének bemutatása előtt megemlíteném, hogy a 215 dolláros ár, a beépített mikrofon és fm tuner, valamint a 256 megabyte beépített memória mind közrejátszott abban, hogy az iRiver iFP-190TC-re költöttem a pénzem.

iRiver - Rendelés az mpwiz.com -ról*

Annak, hogy innen rendeltük meg az mp3 lejátszókat legfőbb oka az, hogy indexes fórum hozzászólásai alapján megbízhatónak tűnt, senki sem panaszkodott, hogy nem adták fel a csomagját, másrészt viszonylag olcsó (állítólag nem hivatalos iRiver forgalmazók, és ezért) és szállítanak Magyarországra is. EMS nemzetközi gyorspostával küldik a csomagot, amivel három nap alatt ideér, legalábbis ez van a Magyar Posta weboldalán.

Tartalom átvétel