iRiver - iFP-190TC

Megdöbbentően kicsi és könnyű. Nem mértem le a súlyát, de nagyon könnyen el lehet hagyni. Ezt segíthetnek megakadályozni a mellékelt kiegészitők. Nyakba akasztva lehet hordani, valamint ott az accessory set, ami sportolással vagy aktív mozgással egybekötött zenehallgatáskor jöhet jól. Segítségével vállra lehet rögzíteni a szerkezetet, kétség kívül jól néz ki, de nem hiszem, hogy túl gyakran fogom használni. A dobozban volt még egy usb kábel, fülhallgató, egy duracell elem, valamint egy cd a meghajtóprogrammal és a kezelőszoftverrel, ami iRiver Manager névre hallgat. A driver és az iRiver Manager feltelepítése pofonegyszerű, talán csak az okozhat gondot, hogy nem angol nyelvű, és a speciális karakterek helyén kis kockák jelennek meg. Ettől függetlenül el lehet vele boldogulni, ha mégsem, akkor az iRiver weblapjáról le lehet tölteni az angol verziót. Kis hiányossága, hogy nem jegyzi meg kilépéskor az aktuális könyvtárat, illetve nem lehet fájlt átnevezni a segítségével.

Az mp3 vagy wma (vagy bármilyen más) fájlokat egyszerű drag&drop módszerrel rá lehet dobálni a lejátszóra. Az kezelőprogram még nem tökéletes, nálam a windows 2000 néhányszor már bezárta különféle hibákra panaszkodva, de a program újbóli elindítása után minden probléma nélkül fel tudtam másolni a kiszemelt zenéket a lejátszóra. A program sajnos csak ennyit tud, pedig kellemesebb lenne itt bekonfigurálni a lejátszót. A dobozból kimaradt, de az iRiver weblapjáról szintén letölthető kézikönyv átbogarászása után a lejátszón is könnyen elvégezhetőek ezek a műveletek. Driver egyelőre csak a windows különféle verzióihoz létezik, de készülőben van a linuxos is.

Igazi jobb kezes eszköz, jobb tenyérben tartva hüvelykujjal az LCD melletti többfunkciós kapcsolón lehet matatni (hangerő fel/le, előző/következő mp3/rádióadó), a maradék négy újjal pedig a hátsó három gombot lehet elérni. Zenehallgatás közben a lejátszás/állj gombon kívül leginkább csak az LCD melletti hangerőszabályzót és az előző/következő funkciót egyben megvalósító gombot használtam. Néha zavaró volt, hogy nem a négy éghajlat megfelelő irányába mozgatva, hanem befele nyomva az előbbi gombot a fájllista jött be, és itt új jelentést kapnak a megfelelő irányok, így már nem a hangerőt lehet szabályozni, illetve az előző/következő számra ugrani. Rádióhallgatás közben pedig ugyanezen gomb, szintén egyszeri, rövid benyomása után a jobb-bal irányba történő mozdításkor nem az előzőleg eltárolt előző/következő rádióállomás hangja csendül fel, hanem egy tizeddel oda-vissza lehet lépkedni a frekvenciaskálán. Rádióhallgatásnál sztereo-mono váltásra szolgál az mp3 lejátszásnál már megszokott, azonnali némítása használt állj gomb. Egy részleges billentyűzár megoldaná ezt a problémát, valamint ha át lehetne konfigurálni ezt a néhány gombot.

Ettől a pár apróságtól eltekintve nagyon jól használható, talán egy kis unszolás hatására kijavítják, és egy frimware frissítés után megszűnnek a fenti problémák. A négy soros kijelző háttérvilágítása korrekt, egyenletesen világítja meg az egész felületet, az mpwizen lévő kép becsapós. Lejátszáskor a harmadik sorban az mp3 id3 tagjéből vett title – artist mezők fényújság szerűen mozognak, a sebesség illetve a mozgatás módja a beállítások közt igény szerint megváltoztatható. A nyelv magyarra állítása után az ékezetes karaktereket tökéletesen megjelenítette.

A fájlkezelő üzemmódban – amivel csak a fájlok listájának illetve a kiválasztott zene lejátszásán kívül csak törölni lehet – a fájlok illetve könyvtárak első 14 karaktere jelenik meg, körülbelül egy másodperc inaktivitás után – amennyiben a fájl illetve könyvtár neve hosszabb mint 14 karakter – vízszintesen elkezdi görgetni. Az aktuális könyvtár neve a gyökérkönyvtár kivételével mindig elfoglalja a legfelső sort, úgyhogy érdemes lehet az előadó nevét adni a könyvtárnak, az mp3 fájlok nevéből pedig kihagyni ezt az információt, és előadó szerint külön könyvtárba feltölteni a zenéket. A könyvtár neve ráadásul lejátszáskor fixen megjelenik a második sorban. A feltöltött fájlok rendezetlenül jelennek meg, valószínűnek tartom, hogy a fizikai sorrendjük szerint, amit a leginkább a feltöltési sorrend befolyásol.

A hangminőség kiváló, nem találkoztam alapzajjal. A rádióhoz antennának a fülhallgató kábelét használja, összehasonlítási alapom csak egy Panasonic sétálómagnóval van, mintha picit jobb lenne, később majd rakok fel rádióból felvett részleteket a letöltés menü alá. A számok közt van egy minimális szünet, olyan két tized másodperc körüli értékre tippelem. Kikapcsolás vagy az áll gomb használata után a lejátszás gomb következő használatakor pontosan ugyanonnan folytatja a lejátszást, ahol félbe lett szakítva, amennyiben a resume opció engedélyezve van.

Egy 50 megabyte-os fájl felmásolása 72 másodpercig tartott, az egész memóriát feltölteni körülbelül 6 percet vesz igénybe. A lejátszóról a számítógépre visszamásolni valamivel lassabban sikerült, az előbbi 50 megabyte-os fájlt 112 másodpercig tartott.

Minőségtől függően a beépített mikrofonnal 4,5, 9 vagy 18 óra hangot lehet rögzíteni a 256 megabytenyi memóriára 32, 16 és 8kHz-es beállításokkal és 16 bites mintavételezéssel. Rádióról 16kHz-es, szintén 16 bites sztereo hangot rögzít. Eddig még nem teszteltem alaposabban ezeket a funkciókat.

Egy új duracell ceruzaelemmel tényleg el lehet érni a gyári értékként megadott, 20 órás lejátszási időt. 22 óránál valamivel többet sikerült mértem, 160 és 192kbites mp3akat vegyesen hallgatva, igaz, közben szinte hozzá sem nyúltam a lejátszóhoz, csak hallgattam. Az elemtöltöttség jelző utolsó fázisában, mikor már üresen villog az elem jel a jobb felső sarokban nem működött a háttérvilágítás, sötétben elképzelhető, hogy nem tudtam volna mire vélni a dolgot, ha akkor találkozok vele először. Az villogás kezdete után még körülbelül 40 percig bírta, majd egy “low battery” felirat után kikapcsolt. A tesztelés végig szobahőmérsékleten történt, nulla fok közeli hőmérsékletnél erősen ingadozott a kijelzett elemtöltöttség értéke, ami nem feltétlenül a készülék hibája, nem kell rögtön új elemért rohanni, vagy aksit tölteni.

A hozzáadott fülhallgató kábele picit rövidnek tűnt, így télen, nagykabátban néha jól jött volna pár plusz centi amikor a jobb tenyeremben tartottam a lejátszót. Lazább, nyári cuccban nem lesz vele ilyen probléma.

Negatívumként a bővíthetőség hiányát és a garanciát tudom csak megemlíteni. Egy plusz kártyaolvasót már nem igen lehet ilyen kis helyre bezsúfolni. Bizakodóan azt gondoltam, hogy a negyed gigabyte elég lesz, de valahogy mégis csak kevésnek tűnik, talán majd egyszer lecserélem egy nagyobb kapacitásúra. Nemrég jelent meg az 512 megás változat, remélhetőleg hamarosan lesz 1 gigás verzió is.

2003. január 31.


Egy hét aktív használat után talán kétszer ha előfordult, hogy a fentebb már említett, az LCD melletti, NAVI/Menü gombot nem úgy sikerült vakon használnom, ahogy szerettem volna. Kis gyakorlással meg lehet szokni a használatát. A héten kijött egy újabb iRiver manager illetve frimware. A legérdekesebb újdonság, hogy a lejátszó képes a kijelzőn megjeleníteni lejátszás közben az mp3 szövegét. Aztán még aksihoz vagy alkaline elemhez lehet igazítani a elemtöltöttség kijelzőt. Épp meg akartam dicsérni őket, javították a nagy fájloknál az általam felfedezett hibát a progressive barnál, de ezenkívül titokban belekerült egy másolásvédelem is, a zenefájlokat nem lehet visszamásolni a pcre. Értelmetlen dolognak tartom, és a változások listájánál meg sem említik, csak a fórumból derül ki, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek szúrja a szemét a dolog. Sokkal kevesebb pénzért lehet usb driveot venni, amihez ráadásul ilyen kezelőprogram sem szükséges. Írtam a fórumba, küldtem levelet, remélem kiszedik hamarosan. A fórumban vetette fel valaki, hogy mi lenne, ha a merevlemez gyártók is hasonló dolgokat csinálnának. A régi frimwaret visszatöltve szintén megmarad a másolásvédelem, nem kellett volna frissíteni, nem volt szép húzás.

2003. február 8.


Nem szabad az USB kábelen felejteni, mert így is meríti az elemet illetve az aksit. Sajnos frimware frissítés után újra be kell állítgatni a rádiókat. Így, még egy hét után ezeken kívül semmi új, említésre méltó tapasztalatra nem tettem szert. Valamit válaszolt az iRiver support, azt kérték, hogy legyek megértő a másolásvédelem miatt, ha nem lenne, akkor fizetniük kellene.

2003. február 13.


Az iRiver Manager rettenetesen terheli a processzort másolás közben. 99% processzoridőt ugyanúgy megegszik egy régi pentium 2-esen is mint egy p4-en. Nem vészes, csak zavaró, remélhetőleg javítják majd. A kijelzőn az id3 tag 1x-esnél nagyobb scroolozási sebességnél nem túl jól olvasható, ilyenkor már nem folyamatos, pixelenként mozognak a betük, hanem kisebb ugrásokkal. Mozgó buszon, vonaton a vizszintes scroolozásból csak a leglassabb használható, azt meg képtelenség kivárni.

2003. március 8.


Eljött egy kis probléma az elem behelyezésekor, ugyanis nem mindig akar érintkezni a pozitiv pólus csatlakozója. Ilyenkor elem ki, csatlakozót megpiszkál, és újra próbál. Olyan tíz elemcseréből egyszer előjön. Nem vészes, csak kissé zavaró. Aztán a resume funkcióval is volt a multkor egy kis gáz, néha elfelejtette, hogy hol is stoppoltam le a számot, és az elejéről kezdte. Persze csak egy 200 mega feletti mix esetében jött elő a probléma. Azóta jött új frimware (1.17), de azzal még nem próbáltam. Ezeket az apróságokon leszámítva tökéletesen működik.

2003. április 11.


Kijött a 2.00-ás frimware, illetve új imm (iRiver Music Manager). Le lett cserélve az eddigi két sávos eq egy 5 sávosra, és úgy látszik mégis csak érdemes volt írni egy emailt, mivel meg lett valósítva a valószínüleg nem csak általam kért szoftveres fm tuner beállítási funkció. Ezentúl a fm tuner által tárolni képes 20 frekvenciát az imm-ből is be lehet állítani, valamint mindegyikhez egy maximum 6 karakteres nevet is, ami a rádió hallgatása közben jelenik meg az LCD-n, igen kis betümérettel.

2003. május 1.


Megjelent az 1.0beta UMS frimware. Ezentúl USB Driveként is használhatóak az iFP sorozat tagjai. Előnyei közé tartozik a fájlok korlátlan másolása (legfontosabb, hogy vissza lehet másolni az mp3 kiterjesztésű fájlokat is a pcre) és az alacsony processzorterhelés fájlműveleteknél. Az iMM összes verziója 100%-ig leterhelte még az 1,7 GHz-es procimat is, ennek most vége. Hátránya, hogy nem működik az iMM, nem lehet a tuner beállításait pc-n módosítani illetve sorrendezni a fájlokat. Ezenkívül ezentúl ugyanúgy kell frimware-t frissíteni, mint az iMP sorozat tagjainál, mivel az iMM nem ismeri fel az UMS-frimware-s lejátszót. Valószínüleg hamaraosan megjelenik az iMM az UMS-frimware-es lejátszókhoz is. Szerintem ez egy nagyon korrekt dolog volt az iRivertől, ráadásul csak pár napot csúsztak a beigért május végi időponthoz képest. Az iRiver user's fórumon nem találtam egy figyelemreméltó hozzászólást sem, amelyik valamiféle UMS frimware hibáról szólt volna. Remélhetőleg semmilyen nagyobb hibát nem tartalmaz.

2003. június 05.


Időközben kijött egy már nem béta UMS frimware. Attól eltekintve, hogy a nagyobb mixek másolása közben elég sokszor jelentkezik a "Megtelt a lemez" hibaüzenet jól működik. Az usb csatlakozót eltakaró műanyag fedél még mindig tartja magát, semmi baja.

2003. június 05.


Előjött egy újabb probléma az UMS frimware-rel kapcsolatban: nem teljesen windows 2003 kompatibilis. Új könyvtár létrehozásánál kifagy a processz, ráadásul semmivel sem lehet kilőni, talán még rebootolni sem rebootol, nem volt türelmem kivárni egyszer sem. Újraindításig teljesen használhatatlan marad a rendszer, a kábel lehúzása sem segít. A bugot elvileg jelentettem az iRivernek, de még nem érkezett semmiféle visszajelzés.

A másik újdonság, a hamarosan megjelenő Ogg támogatás néhány iRiver modellhez. Sajnos az iFP-190TC nincs ezek között, a iRiver lapján megjelent hír szerint szinte lehetetlen implementálni erre a tipusra. Más modellekhez pedig két frimware lesz, egy mp3+wma codeces, és egy mp3+ogg codeces. Egyik sem hiányzik tulságosan, azt hiszem megleszek az Ogg nélkül ezután is, a wma-t pedig eddig sem használtam.

A frimware frissítések egyébként fokozatosan jönnek, néhány újdonság: Xtreme 3D (3d-s hangzás), névadás (bekapcsolt állapotban jelenik meg, amikor épp szünetel a lejátszás), Study mode (másodpercekben beállítható a balra-jobbra tekerésnél átugrott időtartam), level meter (lényegében egy spektrumanalizátor a jobb alsó sarokban az üres hely/hátralévő idő vagy a winampban is megtalálható oscilliscope helyett), és hibajavítások.

2003. október 09.


Az észak-európai iRiver siteon bukkantam rá egy 3.01-es music managerre, október 24-ei dátummal. Elsőre meglepő volt a majdnem 20 megás mérete. Az eddigi talán 4-5 megabyteosok négy-ötszörösére nőtt programban csak egy (valamennyire) jelentősebb újdonságot sikerült felfedezni: File Transfer Wizard. Segítségével össze lehet válogatni egy listába az mp3/wma/asf (később majd még ogg) fájlokat, amelyeket egyszerre tölt fel a program a kiválasztott könyvtárba. Nem tartom túl nagy újdonságnak, eddig is összeválogattam egy könyvtárba az oprendszer megfelelő segédprogramjaival a felmásolni kívánt zeneszámokat, majd egy lépésben másoltattam fel az iMM-mel, így nem kellett minden egyes mp3 után kivárni azt a pár másodpercet, amig a másolás tartott. Tovább újdonság az új külső, valamint a beépített meghajtóprogramok.

2003. október 27.


Ma (három nappal az észak-európai 3.01-es verzió után) a nemzetközi iRiver siteon is feltünt egy hármassal kezdődő verziószámot viselő iMM, érdekesség, hogy ez "csak" 3.0.

2003. október 27.


Jóideje kijött az iMM 3.0, kiderült, hogy a nemzetközi és európai lapon szereplő verziók kb megegyeznek, csak a letölthető fájlok darabolásában van némi különbség. A progi jól működik, amit tudnia kell azt tudja továbbra is. A driver kicsit problémás, ha más usb csatlakozóra kerül a kábel, akkor ismét telepíteni kell, ami kicsit zavaró (bár ez lehet, hogy eddig is így volt, csak nem tűnt fel). Egy apró probléma, hogy új frimwareben valahogy nem stimmelnek a karakterkészletek, mert minden nyelvre ugyanazokat a (valószínűleg) koreai karaktereket jeleníti meg a lejátszó nevének beállításakor. Írni kellene a supportnak, de lusta vagyok rá :)

Lassan már egy éves lesz a kicsike, talán ideje egy kicsit összegezni a tapasztalatokat. Komolyabb probléma nem volt a lejátszóval, ugyanolyan jól működik, mint újkorában. A sarkára ragasztott hologramos matrica a "256M" felirattal még mindig tartja magát, noha a címke sarkai kicsit felkoptak. A legnagyobb bajom az elem időnkénti érintkezési problémái, de nem vészes ez sem, remélhetőleg a 300-as széria már valami precízebb megoldást tartalmaz. Az újabbnál újabb frimware-ek jönnek folyamatosan (nemrég jelent meg az ogg-os béta a 300-as szériához), azt hiszem, jó befektetés volt, nem bántam meg.

2004. január 04.


Olvasgatom a teszteket a különféle magazinokban, illetve a weben a flashes lejátszókkal kapcsolatban. Általános negatív tényező a bővíthetőség hiánya, vagy ha lehet bele valamilyen memóriakártyát rakni, akkor a fizikai méret nem tetszik a tesztelőknek. Egy kis számolgatással ki lehet hozni, hogy 256 megás flashre kb 3 óra 192kbites mp3at lehet felmásolni (ennél kisebb memóriával rendelkező lejátszót szerintem nem érdemes venni). Ezzel a 3 óra zenével (átlagos igények mellett) ki lehet húzni egy-két napot simán.

Na jó, de mi van, ha elmegyek nyaralni? - gyakran hallani a kérdést. Hiányzik a bővíthetőség. Még egy kis számolgatás után rájöhetünk, ha akarunk még venni mondjuk egy cd-nyi flasht legalább 50-60 ezer forintot ki kell adnunk. Ennyiért már korrekt discmant lehet kapni, ugyanott vagyunk. Én jól megvagyok a bővíhetőség nélkül, egyáltalán nem valószínű, hogy vettem volna bármilyen extra memóriát az iriveremhez, ha bővíthető lenne. Azt a napi pár órás utazgatásokat kibírom a 256 megával minden gond nélkül, és este nyugodtan lecserélhetem a zenéket, ha hazaértem. Vagy akár bármilyen útbaeső usb-vel és cdrommal felszerelt gépen átmásolhatok egy újabb adagot (mondjuk nyaralás alatt netcaféban), majd visszakaszthatom a nyakamba a playert. Aztán nyaralni amúgy se megyek túl gyakran.

2004. január 08.

Tartalom átvétel