iRiver - a többiek

Elég jól szétnéztem a neten az mp3 lejátszókkal kapcsolatban. Azt hiszem, érdemes itt, a cikk elején, a többi gyártó többi készülékének bemutatása előtt megemlíteném, hogy a 215 dolláros ár, a beépített mikrofon és fm tuner, valamint a 256 megabyte beépített memória mind közrejátszott abban, hogy az iRiver iFP-190TC-re költöttem a pénzem.

Számomra elsődleges szempont volt a méret, így a cd-s modellek azonnal kiestek. Ezek közül csak a Verbatim 8 cm-es cd-ket fogadó modellje maradt egyedül - elég sokáig - versenyben, illetve a Napa termékei, de ezeket nem tudtam sehonnan sem beszerezni. Az előbbiről pár helyen azt olvastam, hogy zavaróan magas a háttérzaja, valamint csak három-négy órás az üzemideje aksikkal. Utóbbi pedig valószínűleg teljesen megegyezik a verbatim modelljével, csak más a skinnel forgalmazzák. A miniatűr merevlemezzel felszerelt modellek általában túl nagyok, nagy az energiafelvételük és valószínűleg nem annyira strapabíróak mint a flash memóriás társaik. Valamint az áruk viszonylag magas, így ezeket teljesen figyelmen kívül hagytam.

A NAPA-nak létezik egy rádiós változata is, de ez esetben sem sikerült többet megtudnom a gyártó weblapján szereplő információktól.

A NAPA 12cm-es változatáról a Linuxvilág 2002/augusztusi számában van egy teszt. A cikkben tesztelik a 8 cm-es modellt, de inkább a 12esre koncentrált a szerző. Ők az AlphaSonic Kft. -től kapták tesztelésre a lejátszókat. Az AlphaSonic -nak írt e-mailemre, amelyben a többi NAPA termék jövőbeli esetleges forgalmazásáról és azok várható árairól érdeklődtem nem érkezett válasz, a weblapjukon azóta is csak a cikkben tesztelt két modell szerepel. Külföldön sem találtam olyan boltot, amiről be tudtam volna szerezni az engem jobban érdeklő, 8 cm-es változatot.

A Freecom Beatman első modelljéből a rázkódásvédelmet és a távirányítót hiányoltam. A második verzió orvosolta az előbbi problémát, de még ez sem volt elég a versenyben maradáshoz. A verbatim jobban tetszett ebben a kategóriában, bár ez lehet, hogy - a verbatimnál állítólag létező - alapzajtól mentes hangzása van.

A nemrég megjelent Freecom flashes Beatman jó választás lehet, a maximum 128 megás Smart Media kártyákkal elég jól bővíthető, csak sajnos rádiót nem tartalmaz. Ezenkívül kapható Magyarországon is, 2 év garanciával bruttó 50 ezer forintért, a memóriakártyákhoz pedig 10 ezer forint körül lehet hozzájutni.

Létezik két flash memóriás NAPA modell (PA11 és PA12/FM néven), amelyeket szintén lehet bővíteni a beépített 64 megán felül, és mindkettő használható diktafonként is. Csak a PA12/FM jelzésű modell tartalmaz FM tunert, de egyik lejátszó designja sem nyert meg túlságosan. Valamint a beszerezhetetlenségük miatt ezek is kiestek.

A Creative is gyárt mp3 lejátszókat, ezek közül először a Noman MuVo volt szimpatikus, maximum 128 megás verzió létezik, 178 eurós áron. A design nagyon jó, usb driveként is használható, viszont nincs lcd, fm tuner és diktafon funkció. Összehasonlításként a 128 megás iFP most 165 dollár az mpwizen, egyik sem bővíthető, az iFP-ben viszont van rádió és fm tuner is. A Nomad II-t 32, 64 és 128 mega belső memóriával árulják, 129 és 149 dollárért, és egyszerre egy darab, maximum 128 megás Smart Media kártyát tud még használni. Ez így 256 mega maximum, igaz annak a fele cserélhető, de ebben sincs fm tuner, csak diktafon funkció.

A BlueFish-nél kapható a SONICBlue Rio600-asa, 64 megás bruttó 50 ezer forintért, hozzá egy 64 megás memóriakártya 25 ezer forint. Mindez fm tuner és diktafon funkció nélkül. A SonicBlue weblapján szereplő 128 megás Rio Sport S35S illetve S50 tovább bővíthető maximum 128 megás, szabványos MMC kártyákkal. Fm tunert is tartalmaznak a rádiózáshoz, a diktafon funkció sajnos mindkettőből kimaradt. A SonicBlue weblapján 179 dollárért kaphatóak. Ez már egész jó ár, csak az MMC drága hozzá, jelenleg 20-25 ezer forint körül mozog egy 128 megás kártya ára. A Rio 800ast Magyarországon is lehet kapni, a Pulsar-nál, 128 mega belső memóriája van és maximum 128 megás kártyával lehet bővíteni. Ebből viszont az fm tuner is kimaradt. Árat nem találtam hozzá sehol, még SonicBlue weblapján sem találtam rá linket, csak egy régi, bookmarkban maradt link miatt akadtam rá.

A Panasonicnak is van két SD memóriakártyával működő mp3 lejátszója, elég drágának tűnnek, bruttó 65 és 80 ezer forintba kerülnek a hivatalos Panasonic árlista szerint, valamint az SD kártya sem valami olcsó. Ezekben sincs fm tuner és diktafon funkció.

Ezek után nekem az iRiver iFP sorozata tűnik a legjobb választásnak, mind ár és mind tudás szempontjából.

2002. január 28.


Nemrég tűnt fel – legalábbis nekem - egy újabb mp3 lejátszó az mpwizen (Digitalway MPIO-FL-100), ami tudja mindazt, amit az iRiverem, és ráadásul még bővíthető is SD (MMC) kártyákkal. Az ára ugyanaz, csak ebből nem létezik 512 megabyte belső memóriás változat. Érdemes vásárlás előtt ezt is szemügyre venni.

2002. január 31.


Az InfoPatika Bt-nél kapható két PD Hercules player, a kisebbik méretben és tudásban is hasonlít a iFTP szériára, de csak 128 megás verzió létezik. A méretben nagyobbik 64 megabyte beépített memóriával és SD/MMC bővítési lehetőséggel rendelkezik, valamint egy miniatűr távirányítóval vezérelhető minden funkció. Túl sok információt nem találtam a készülékekről, ha elég a 128 mega és fontos a garancia, akkor jó választás lehet a teljes nevén szólítva PD Hercules 098-01, Fuxion Genie set a maga 53 ezer forintos árával, vagy ha a méret nem fontos, akkor 47 ezer forint körüli árával a maximum 128 megás kártyákkal szabadon bővíthető PD Hercules 095-01 set. A 128 megás usb driveként is használható, nem kell hozzá sajás szoftver. Beépített fm tuner a rádiózáshoz és mikrofon van mindkettőben, a PD095-01-en található még mikrofon-, és vonalbemenet is.

2002. február 13.


A Digital World-nél bruttó 30 ezer forintért kapható egy 64 megás, SmartMedia kártyával bővíhető mp3 lejátszó, diktafon, ami még USB drive-ként is használható. LIVE 3 in 1 néven fut a szerkezet, nincs róla sok info, link a linkeknél.

2002. április 12.


A fentebb már említett flash memóriás NAPA termékek közül a NAPA PA-12 az AlphaSonic Kft-nél kapható, 26 ezer forint körül áron, köszönet Noroonak az információért.

2002. augusztus 2.

Tartalom átvétel