Diplomaterv és beadandó feladatok

Néhány triviális és kevésbé triviális dolog, amibe bele szoktak kötni a bírálók, vagy csak úgy simán hasznos – nem csak diplomaterv írásakor. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

  • A bevezető és az összegzés jó megírása kritikus. Legtöbben csak ezt fogják elolvasni. Nyugodtan lehet belőle két-három változatot is írni, aztán összegyúrni őket.
  • Legyen róla legalább napi mentésed. Lehetőleg másik szerveren, adathordozón. Ne legyen rá szükséged, de nem kerül sokba, viszont ha kellene, akkor nagyon tud fájni a hiánya.
  • Ne hagyj TODO, XXX és FIXME kommenteket a kódban. Egy nagyházinál valószínűbb, hogy megnézik, mint egy diplomatervnél, de jobb nem égetni magad. Persze ha valamiről nagyon látszik, hogy gány megoldás, akkor még pluszt is jelenthet, ha látja az értékelő, te is tudsz róla, de nem volt már időd javítani.
  • A release, DVD melléklet stb. mindenképp automatikusan készüljön, a csak kézzel megtehető lépésekről (képzavar) pedig legyen ellenőrzőlistád, hogy ne az utolsó nagy hajrában hagyj ki valami fontosat véletlenül.
  • Az irodalomjegyzék ne csak webcímeket tartalmazzon. Nem szokták túl megbízhatónak ítélni a webet a bírálók. Nyilvánvalóan van különbség a hivatalos dokumentáció és Pistike blogja között, de akkor sem mutat jól, ha csak webről dolgoztál. Néhány könyvet mindenhova lehet találni, és nem is kell feltétlenül borítótól borítóig végigolvasni mindet, hogy beírhasd a hivatkozások közé. Bőven elég csak a releváns fejezeteket, oldalakat hivatkozni.
  • A túl rövid fejezetek kerülendők. Ha nem tudsz valamiről két bekezdést írni, akkor annak talán máshol lenne a helye.
  • Minden fejezet- és alfejezetcímhez tartozzon legalább egy mondat. Nem mutat túl jól rögtön egymás után egy fejezet-, és rögtön a következő sorban egy alfejezetcím úgy, hogy nincs köztük egy sor szöveg sem. Néha annyi is elég, hogy „a következőkben bemutatjuk, összefoglaljuk ezt és ezt”, csak legyen valami.
  • A beadott PDF-ek megnyitásakor a pdf olvasó címsorában ne a „Diplomaterv” szó szerepeljen csak. Cseréld ki valami értelmesebbre, mondjuk a nevedre és a mű címére. Ugyanígy a fájlnévnek megadott „diplomaterv.pdf” sem túl beszédes.
  • Használd ki a szövegszerkesztőd szolgáltatásait: irodalomjegyzék, ábrák hivatkozásai automatikusan számozódjanak, mert utólag nagyon fárasztó és unalmas ilyeneket javítani.
  • Nyugodtan használj elválasztást, tördelésben sokat segíthet. Persze ha kell az oldalszám, akkor ez inkább ront a helyzeten, viszont profi munkához hozzátartozik a szép oldalkép is. Ne legyenek félig üres oldalak, nagyon rosszul mutatnak. Lehetőleg ne kezdd a fejezeteket automatikusan új oldalon, ez is sok félig üres oldalhoz vezet.
  • Beadás előtt hagyj magadnak időt a doksa pihentetésére, hogy valamennyire idegen szemmel tudj ránézni a munkádra. Pár napig ne foglalkozz vele, aztán nézd át újra. Biztosan fogsz pár olyan elgépelést találni amin azelőtt simán átsiklottál. Ugyanígy add oda átnézésre barátoknak, rokonoknak a művet. Saját műben nehezebben veszi észre az ember az elgépeléseket.
Tartalom átvétel