iRiver - Rendelés az mpwiz.com -ról*

Annak, hogy innen rendeltük meg az mp3 lejátszókat legfőbb oka az, hogy indexes fórum hozzászólásai alapján megbízhatónak tűnt, senki sem panaszkodott, hogy nem adták fel a csomagját, másrészt viszonylag olcsó (állítólag nem hivatalos iRiver forgalmazók, és ezért) és szállítanak Magyarországra is. EMS nemzetközi gyorspostával küldik a csomagot, amivel három nap alatt ideér, legalábbis ez van a Magyar Posta weboldalán.

A cucc berakása a kosárba egyszerűen ment, aztán nagy nehezen megtaláltuk a check-out gombot, feladtuk a rendelést, kinyomtattuk az "Order history" alatti lapot, és elcammogtunk az általunk legnagyobbnak hitt OTP-be. Rossz választás volt. A nő elküldött minket a másikba, ami még közelebb is volt ennél, mivel ők nem foglalkoznak devizával/valutával. A másikban egy kedves nő, miután telefonált az orrunk előtt vagy 15 percet (akkor még fogalmunk sem volt, hogy az o pultjánál fog megjelenni a gép által kisorsolt "nyeroszámunk") hajlandó volt fogadni. Közölte, hogy csak számláról lehet külföldre utalni, valamint a számlák közül is csak azon kivételes számlákról, amelyeket az otp vezet.

A cuccot az én címemre rendeltük, nekem viszont nem volt otp-s számlám, a pénzt a szobatársam számlájáról küldtük. Az űrlap kitöltésekor viszont hiányzott pár adat, legalábbis a nő a nyomtatott lapunkon szereplő "woori bank" és az egy szem számlaszám alapján úgy vélte, hogy o nem küldené el így a nagyvilágba azt a körülbelül 400 dollárt. Visszamentünk a netcaféba, ahol a Shopping FAQ -n belül a How to pay 1 című írás tartalmazza a bank pontos adatait. Ezt is kinyomtattuk, miután egy jó 10 perces keresés után sikerült ráakadni.

Ezek az adatok már elegendőnek bizonyultak, bár a nő először kicsit megrémült a kilométeres címtől. Mellesleg most soron kívül fogadott minket, mivel az előbbi sorszámmal. Amúgy tényleg rendes volt.

Számításaink szerint körülbelül 2000 forintért utalták át a pénzt. Mindez szerda délután történt, és egy hét alatt is odaért. A nő jövőhét szerdára tippelt, de az mpwizék által csütörtökön irt levélben az volt, hogy aznap kapták meg a pénzt.

Az átutalásnál az egyéb közlendők vagy hasonló rovatba fel kellett tüntetni az mpwiztől kapott egyedi azonosítót, így nem volt gond, hogy nem ugyanolyan névről utaltuk a pénzt, mint ahova a csomag jött. A biztonság kedvéért azért írtam nekik egy levelet a dologról.

Másnap már fel is adták a csomagot, az EMS tracking menüpont alatt levő lapon feszülten vártuk a pénteken elindult repülő érkezését. (Itt nyomon lehet követni, hogy hol is jár konkrétan a csomag, csak az mpwiztol kapott csomag azonosító kell hozzá.) Hétfő délelőtt megjelent, hogy másnap este megérkezett a központi postahivatalba. Ez után eléggé használhatatlan volt ez a webes szolgáltatás, nem frissítik. Már majdnem egy hete nálam van a csomag, de ott még mindig nem jelent meg. Telefonon valószínűleg érdemesebb érdeklődni, telefonszám a posta weblapján, de ezt nem próbáltam ki.

Kedden jött egy expressz ajánlott levél, hogy a küldeményem vámkezelése végett a budapesti irodájukban ügyfélfogadási idő alatt intézkedni szíveskedjek. Több mint 250km. Egy telefon után kiderült, hogy ha ráírom a levélre, hogy "Kérem a csomag vámkezelését, az esetleg felmerülő díjakat vállalom." + aláírás és visszafaxolom nekik a számlával együtt, akkor majd a postásnak kifizetem az esetleg felmerülő díjakat. Majd ők elintéznek mindent, mivel magánszemély vagyok.

Péntekre ideért a cucc, kifizettem a vámot és vihettem is. A vám a számlán szereplő összeg 8%-a, ehhez jön még hozzá a 25% ÁFA.

Az mpwizrol rendel cuccokra 1 évig vállalnak garanciát, ha 5 napon belül jelezzük a lejátszó hibás voltát, akkor cserélik, és ők fizetik a szállítási költséget, az ötödik nap után, de két hónapon belül a vevő állja a szállítási költséget, a két hónap és egy év közötti időtartamban pedig már a javítás díját is a vevő fizeti.

Az index fórumon azt tanácsolják, hogy érdemes az egyéb közlendők rovatba beírni, hogy 50 dolláros számlával küldjék a csomagot, és akkor kevesebb a vám (és valószínűleg a kártérítés is, ha eltűnik a csomag). Nekünk computer hardware tételként szerepelt a számlán, amire ugye nincs vám ha jól tudom, de ha felbontják a vámosok a csomagot, akkor általában az mp3 lejátszó nem esik bele ebbe a kategóriába. Mellesleg fogalmam sincs, hogy ez mennyire legális, gondolom nem túlságosan.

2002. január 31.


* Az oldal azóta megszűnt.

2006. augusztus 7.

Tartalom átvétel