APC UPS kalibrálás, újrakalibrálás

Annak idején, arra a problémára, hogy az APC Smart UPS-ek miért nem tudják rendesen az aksiból hátralévő üzemidőt kiszámítani (konkrétan folyamatosan villogott az egyik LED-sor egy SU700I-n), a következő választ kaptam:

Az UPS nem hibásodott meg, megfelelően működik. Amit Ön említ az nagy valószínűséggel annak a következménye, hogy akkut cserélt az UPS-ben. A készülék még a régi akku paramétereivel számol, és ezért jelzi ki az igen kevés tartásidőt. A villogás magyarázata pont ez.

Hogy az UPS felismerje az új akkukat Önnek Manuális Futásidő kalibrációt kell végeznie a készüléken (nem szoftverből).

Ha ez nem segít, kérem vegye fel a kapcsolatot a szervizünkkel, ők be fogják vizsgálni a készüléket és az akkukat. Mindenképpen megéri rendbehozni ezt az UPS-t, a leírtak nem készülék hibára, csak beállítási gondokra, vagy tényleges akku problémára utalnak. Árakat, csak a szervizünk fog tudni adni.

SOS UPS Ambulancia Kft. +36 1 350-5170 1134 Budapest, Angyalföldi út 23.

Manuális futásidő kalibráció:

  1. Szüntesse meg a soros vagy USB kábeles kapcsolatot a PC-vel.
  2. Állítsa le a PC-t, de hagyja bekapcsolva. Kérem ellenőrizze, hogy legalább 30% terhelés legyen az UPS-en. Ha ez nincs meg csatlakoztasson egyéb terhelést. (30% minimum kell, de lehet akár 100% is!)*
  3. Szüntesse meg az UPS tápellátását! (Húzza ki a fali konnektorból.) Várja meg míg az UPS önmagától teljesen le nem merül és ki nem kapcsol!
  4. Amikor kikapcsol az UPS, csatlakoztassa a hálózathoz ismét, és hagyja, hogy teljesen feltöltődjön.
  5. Futtasson öntesztet az UPS-en.

A fent leírt folyamat során, ha pontosan így zajlik az UPS újraszámolja az akkura vonatkozó tárolt jellemzőket, és ekkor megfelelő lesz a futásidő kijelzés és a Low Battery jelzés.

* Ehhez egy Ubuntu Live CD valamint egy cpuburn valószínűleg jobb választás. Ráadásul minél nagyobb a terhelés, annál gyorsabban lemerül az aksi, annál rövidebb ideig tart a kalibráció.

Hozzászólások

Ha esetleg még ezt sem használna...

Ha esetleg még ezt sem használna, akkor érdemes megfogadni az SOSUPS GYIK-jában lévő tanácsot: „8 órán át terhelés nélkül üzemeltesse a szünetmentes áramforrást, majd próbálja meg tesztelni.„

Nem tudom mennyire érdemes szigorúan venni a „terhelés nélkül” kitételt, de csak azután sikerült rendesen kalibrálnom a fent említett SU700I-t, miután a minimális fogyasztású ADSL modemet és routert is lehúztam róla a nyolc óra idejére. Bár lehet, hogy más is közrejátszott.

Apc kalibrálás

Az APC Smart UPS-ek kalibrálása a Windows Hyper Terminal-lal bárki számára megtanulható, melyet a benfentesek "APC kalibrálási szerviz program"-nak neveznek.
A kalibrálás leírása itt érhető el.
http://grox.net/man/ups/apcsmart.html

Tartalom átvétel