Régi-új iRiver frimware

Az utóbbi időben kezdtem azt hinni, hogy mégsem volt egészen jó befektetés ez az iRiver (iFP-190TC) mp3 lejátszó. Leginkább a frimware problémák miatt (feltöltési gondok) bizonytalanodtam el, amihez a cég megváltozott weblapja is hozzájárult (csili-vili flash, ami szerintem teljesen felesleges).

A most három éves a jószágot az utóbbi időben csak linux alól használtam. Ehhez az UMS frimware (amikor szabványos "pendrive"-ként látszik az eszköz) nem volt megfelelő, mert folyton nyavalygott miatta a kernel. Windows 2003 alatt a leválasztásra nem volt hajlandó, fizikai lehúzáskor meg egyszerűen kifagyott a megfelelő intéző-ablak, és még a gépet sem lehetett szabályosan leállítani utána. Vagy ez XP alatt volt? Nem emlékszem pontosan, de bajok voltak vele.

A manager-es frimware-hez meg sajnos külön program kell. Ez létezik linux alá is, debian csomag is van belőle. Tapasztalataim szerint működőképes, bár ezzel is voltak bajaim. Szokása, hogy gyakran megáll a feltöltés egy-egy fájl közepén-végén. Ekkor bekerül egy olyan állapotba, amin csak a lehúz-visszadug módszer segít. Rosszabb napjain minden második fájlnál eljátssza. Ugyanezt a windowsos progi alatt is szerette művelni, bár ott mintha ritkábban tette volna. Először azt gondoltam, hogy ez az elem feltöltöttségétől függ, de valószínűleg ez is (egyébként nem publikált) frimware bug lehet. Vagy csak lehetett?

A napokban sikerült időt szakítani, hogy felrakjam a 2005 novemberében megjelent 1.85-ös UMS frimware-t. Egész jó! Nincs fagyás windows alatt, sőt, egy windows alatti fat-ra (nem fat32!) formázás után linux alatt is tökéletesen üzemel (előtte a voice és tuner könyvtárakra való hivatkozáskor szállt el)*. A fájlok oda-vissza másolása is rendben van, nem szakad meg se sok kis, se nagy fájloknál a művelet (noha ez inkább a manager-es frimware jellegzetessége volt). Nem sokáig, de kicsit teszteltem a (az UMS verzióval egy időben kiadott) manager-es frimware-t is, azzal sem voltak jöttek elő ezek a gondok.

Szóval jelenleg nincs okom panaszra, az UMS frimware mind linux, mind windows alatt jól működik.

A fura karakterek problémájára is sikerült rájönni időközben. A beállításoknál be lehetne állítani egy nevet, amit bekapcsolt állapotban jelenít meg a lejátszó, ha épp nem csinál semmit. Itt azonban csak kínai karakterekből lehet ezt összerakni. Ennek az az egyszerű oka a készülék típusszámában rejlik: 190-TC. Ebből az 1-es a széria, 90 a memóriakapacitásra utal, a T az fm tunerre, a C pedig Chinese. Szóval ez egy kínai piacra szánt változat. Na de kellett nekem Dél-Korából rendelni :-)

Külön öröm, hogy az Infópatikánál adatkábelt is lehet hozzá kapni, bár 1500 forint szerintem sok érte.

* A tapasztalatok szerint formázás után érdemes felvenni valamit a mikrofonból, rádióból, vagy windows alatt másolni rá egy-két fájlt, hogy rendesen létrejöjjenek a tuner és voice könyvtárak.

Tartalom átvétel