Notiwinyó kattogás

Tünetek: pár másodpercenként kattan egyet a notiwinyó, valamint a S.M.A.R.T. Load_Cycle_Count attribútum értéke folyamatosan nő.

Megoldás: APM kikapcsolása hdparm-mal.

Eszközök:

Smartmontools telepítésekor legyen bekapcsolva a menü telepítése, így egy helyi meghajtón jobb klikkel elérhető a SMART all info parancs, ami megmutatja a merevlemezhez tartozó összes SMART értéket. Ebből a 193 Load_Cycle_Count kezdetű sor az érdekes. A sor végén lévő szám megmutatja, hányszor parkolta ki a fejet eddig a winyó.

A Seagate Momentus 7200.3-as winyóm elvileg legalább 600 ezret kibír ezekből a parkolásokból, de a kattogás felettébb idegesítő – ez a leghangosabb zaja a gépnek.

Kikapcsolni a hdparm -B 255 /dev/sda paranccsal lehet az APM-et (esetleg 254 a 255 helyett). Vista alatt ehhez rendszergazdai jogok kellenek. Erre csak a parancsikonos megoldással tudtam rávenni (lásd az előző bejegyzés végén: IP beállítások parancssorból), így működik szépen. Sajnos minden újraindítás és alvó állapotból való visszatérés után futtatni kell a hdparm-ot.

Saját megfigyeléseim alapján nem tudom megerősíteni, hogy minden ilyen kattanás esetén nő az LCC értéke, azt viszont igen, hogy a hdparm hatására tényleg megszűnik a kattogó hang.

Hozzászólások

Beszereztem pár Momentus XT

Beszereztem pár Momentus XT vinyót asztali gépekbe. Gyorsak mint a villám. Ahogy felhívták rá a figyelmem ezeknél is baj van az LCC-vel (egy dolgot jegyezzetek meg: amire rá van írva, hogy GREEN, meg energiatakarékos, meg egy egyéb zöld szarságok azzal 99% hogy felülsz a szopórollera, még ha eleinte nem is tudsz róla.). Alig mentek pár órát és már 3000 felett járnak az értékek. A fent említett hdparm-ot leszedtem a gépekre (megy szépen Win7 x64 alatt is). Aztán írtam egy batch fájlt amiben a következő sor van: "hdparm -B 254 /dev/sda" (elég a 254 is nem muszáj 255). Van a Windowsban egy feladatütemező nevű program. Abban létrehoztam egy új feladatot ami minden bejelentkezéskor lefuttatja az állományt. Ez eddig szép. Viszont ha alvásból keltik a gépet akkor nem fut le pedig akkor sem ártana. Be lehet állítani a feladatütemezőt, hogy óránként lefusson, csak egy baj van, hogy akkor óránként felugrik egy ilyen kis fekete ablak, majd el is tűnik, de ha észreveszi a user akkor zavaró lesz. Ehhez írni kell egy vbs scripet ami a háttérben fut le:

Set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
WshShell.Run chr(34) & "C:\fajl.bat" & Chr(34), 0
Set WshShell = Nothing

A feladatütemezőben ezt futtatjuk, így a user nem sokat vesz észre belőle semmit, ellenben tettük a probléma ellen. Jelenleg nem tudok jobb megoldást, mint mondjuk óránként lefuttatni a scriptet. Jó lenne ha lenne egy út, hogy csak akkor fut le egyszer ha elindul a gép/hibernálásból ébred/alvásból ébred, de erre nem találtam megoldást. Az egészet rendszergazdaként kell futtatni, csak akkor lesz hatásos.

Tartalom átvétel