köztársasági ösztöndíj vs. kiegészítő nappali alapképzés

A sztori nem most kezdődött. Adott néhány végzős hallgató (mi), akik egész jól teljesítenek a gamfon, és szeretnének további tanulmányokat is folytatni, világot látni. Elhatároztuk, hogy a főiskolai oklevél megszerzése után továbbtanulunk. Államilag támogatott keretek között folytathatjuk is tanulmányainkat a BME műszaki informatikai szakán, kiegészítő nappali alapképzésben (KNA). Nosza, nekivágtunk.

Igen ám, de az első félévre nem jár ösztöndíj. Ez nem túl jó hír. A családot sem jó terhelni, eddig is igyekeztünk megkönnyíteni a tanulásunkból adódó terheket. Dolgozni mindenesetre nem nagyon lehetett a fősuli mellett. Suli vagy munka. A kettő nem megy együtt. Az egyiket úgyis a másik rovására lehet végezni. Szóval más pénzszerzési lehetőség után kell nézni.

Például megigényelhetnénk a köztársasági ösztöndíjat a következő évre is. A kiírásban külön szerepel, hogy a januárban végzők kaphatják tovább, így mi is reménykedtünk a pályázat sikerében, bár mi a tavaszi félév végén végzünk. A követelményeknek sikerült megfelelni, a pályázatok is rendben leadtuk a GAMF Tanulmányi Osztályán.

További érv, hogy a köztársasági ösztöndíjat amúgy sem a GAMF adja, úgyhogy azt hiszem joggal reménykedtünk a sikerben. Bizakodásunkat beárnyékolta, hogy úgy tűnt, a TO munkatársai nem nézik jó szemmel ténykedésünket. Mi már úgysem fogunk oda járni, miért pont nekünk adjanak ilyet? Amúgy is vannak sokan, akik szeretnének, és azok közül is csak azon hallgatóknak fognak adni, akik még a következő tanév tavaszi félévben is a főiskolai hallgatói lesznek. Mert állítólag ez így fair.

Az én oldalamról meg úgy látom, hogy ezt az ösztöndíjat az 2004/05-ös tanévben elért teljesítményemért kapom. Továbbá maximum a főiskola októberi hallgatói létszámának 0.8 százaléka kaphatja meg a következő tanévre az ösztöndíjat. A követelményeket én is a 2004/05-ös tanévben teljesítettem, valamint az októberi létszámban én is benne voltam.

Kaptunk még olyan javaslatot, hogy adjuk be BME-re a pályázatot. Elég abszurdnak tűnt, aztán a kérdésemre sem tudtak válaszolni: és ha a Veszprémi illetve a Miskolci egyetemre is jelentkezek? Akkor oda is adjam be? Szóval beadtuk a gamf-ra, elvileg az anyaintézményünk volt akkor.

A pályázat beadása után csend volt. Igaz, a TO-s nénik javasolták, hogy beszéljük a TO vezetőjével az ügyben, de nem tartottuk fontosnak. A (sikeres) záróvizsga után három héttel viszont kaptunk egy levelet az elutasításról. Indoklás: nem vagyunk a főiskola hallgatói.

Persze fellebbeztünk. A fellebbezés ilyesmi volt:

Ezúton szeretnék kifogást emelni a Köztársasági Ösztöndíjra benyújtott pályázatom elutasításával kapcsolatban, s kérem az elutasítás felülvizsgálatát.

Jelen állás szerint a Kecskeméti Főiskolán a tanulmányaimat ténylegesen befejeztem, viszont jelentkeztem a BME-VIK műszaki informatikai szakára. Sikeresen felvételem esetén államilag finanszírozott, nappali tagozatos első kiegészítő alapképzés keretein belül fogom folytatni tanulmányaimat. A pályázat kiírásában a következő szerepel:

A köztársasági ösztöndíj egy tanév időtartamára (10 hónapra) adható. Amennyiben a hallgató hallgatói jogviszonya, illetve az ösztöndíjra való jogosultsága a hatályos jogszabályok alapján bármilyen okból megszűnik, illetve szünetel (pl. évhalasztás, tanulmányok befejezése, a képzési követelményekben rögzített képzési időt meghaladó tanulmányi idő esetén), a megszűnést, illetve a szünetelés kezdetét követően az ösztöndíj nem folyósítható.

(http://www.om.hu/, 2005/03, Az oktatási miniszter felhívása a köztársasági ösztöndíj 2005/2006. évi pályázatára)

Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy ha már elkezdődött az ösztöndíj folyósítása, de valamilyen okból megszűnik a hallgatói jogviszonyom, akkor nem folyósítják számomra tovább az ösztöndíjat. Jelen esetemben azonban nem áll fenn, mert az ösztöndíj folyósításának idejére (bízva a sikeres felvételiben) hallgatói jogviszonyban fogok állni a BME-VIK-kel. A pályázat kiírásában is az szerepel, hogy a „2005/2006. tanévre szóló”:

Az oktatási miniszter a felsőoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXX. törvény 30. § (1) bekezdésének a) pontja és (4) bekezdése, valamint a 72. § k) és l) pontja alapján hozott 51/2002. (III. 26.) Korm. rendelet 10. §-ában foglaltak szerint a 2005/2006. tanévre szóló

pályázatot hirdet
köztársasági ösztöndíjra.

Az idézett dokumentum egy másik mondata is erre enged következteti, amelyben külön ki van emelve a páratlan félévre végződő tanulmányok esete, amikor ténylegesen is megszűnik a hallgató jogviszonya az ösztöndíj folyósításának idején, de egy-két héten belül újra kezdődik egy másik intézményben.

Jött is válasz hamarosan, a kari főigazgató-helyettestől. Elutasítás ismét. Ez volt a levélben:

Értesítem Önt, hogy a "Köztársasági Ösztöndíj" pályázatának elutasításával kapcsolatos fellebbezését elutasítom.

Indoklás:

A pályázati kiírás a felsőoktatási intézmények (államilag finanszírozott nappali tagozatos első alapképzésében és első kiegészítő alapképzésében részt vevő) hallgatóira vonatkozik.

Az Ön hallgatói jogviszonya 2005 július 2.-án - a diplomaosztó napján - főiskolánkon megszűnt. Így mivel Önnel semmiféle jogviszonyunk nincs, nem állt módunkban pályázatát felterjeszteni.

Kérem döntésem szíves tudomásul vételét.

Ezzel még mindig nem tudok egyet érteni. Több okból sem. Először is, ha januárban végeznék, akkor kaphatnám tovább minden gond nélkül. Ezt egyáltalán nem tartom fairnak, a januárban végző hallgató mivel különb nálam? Másodszor a BME-s gólyatábor IRC csatiján összefutottam egy másik főiskoláról szintén KNA-ra felvett sráccal. Állítólag az ő ugyanilyen pályázatukat továbbította a korábbi főiskolájuk az OM felé. Akkor hogy is van ez?

A napokban írok az OM-nek, félig-meddig már kész is a levél.

Hozzászólások

első féléves ösztöndíj

Már adnak az első félévre is ösztöndíjat (legalábbis a villanykaron), külön homogén hallgatói csoportba kerültek az M.Sc. előtt nem BME-VIK-re járó hallgatók: http://vik.hk/az-osztondijosztas-elvei-a-20092010-es-tanevre

„A MSc. külsős homogén hallgatói csoportba sorolt hallgatók is részesülhetnek tanulmányi ösztöndíjban tanulmányaik első BME-s félévében, amennyiben ösztöndíjindexét hitelt érdemlően (indexmásolattal) tudja igazolni a Hallgatói Képviseletnek.”

kár vesződni, már

kár vesződni, már végeztél a gamfon.

levél

A gamfnak ezzel csak annyi dolga lenne, hogy továbbküldi az OM felé. Ennyi. A pénzt nem ő adja, ő csak közvetítő.
Ellenben ha a gamf hibájából elesek az ösztöndíjtól, miközben jogosan megkaphatnám, akkor neki kell fizetnie, s nem az OM-nek.
Elküldtem a levelet a minisztériumba. Ettől rosszabb már úgysem lehet. Havi 30 ezer forint meg nem kis pénz, hogy csak úgy hagyjam magam (főleg ha jogosan jár:>).
A Bursát például minden gond nélkül kapom tovább, egy kedves hölgy másnapra mindig válaszol az e-mailjeimre.

Egy nicket azért írhatnál.

nick nelkul

en sem irok nicket, remelem nem baj :)
szerintem sem helyes, hogy az iskolad nem terjeszti fel, de mindegy is mivel ugyse kaphatnal - mert nem felesz meg a kiirasnak.

lényeg

Lehet, hogy ki kellett volna félkövéríteni a következőt: „Ezt egyáltalán nem tartom fairnak, a januárban végző hallgató mivel különb nálam?” :)

Szóval már maga a kiírás sem túl fair. Ha meg nem változtatnak rajta (és tudtommal azóta sem változtattak rajta), akkor jogalkotói szándék sem túl barátságos. Legalábbis szerintem.

Tartalom átvétel