gamf

Diplomaterv és beadandó feladatok

Néhány triviális és kevésbé triviális dolog, amibe bele szoktak kötni a bírálók, vagy csak úgy simán hasznos – nem csak diplomaterv írásakor. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

 • A bevezető és az összegzés jó megírása kritikus. Legtöbben csak ezt fogják elolvasni. Nyugodtan lehet belőle két-három változatot is írni, aztán összegyúrni őket.
 • Legyen róla legalább napi mentésed. Lehetőleg másik szerveren, adathordozón. Ne legyen rá szükséged, de nem kerül sokba, viszont ha kellene, akkor nagyon tud fájni a hiánya.
 • Ne hagyj TODO, XXX és FIXME kommenteket a kódban. Egy nagyházinál valószínűbb, hogy megnézik, mint egy diplomatervnél, de jobb nem égetni magad. Persze ha valamiről nagyon látszik, hogy gány megoldás, akkor még pluszt is jelenthet, ha látja az értékelő, te is tudsz róla, de nem volt már időd javítani.
 • A release, DVD melléklet stb. mindenképp automatikusan készüljön, a csak kézzel megtehető lépésekről (képzavar) pedig legyen ellenőrzőlistád, hogy ne az utolsó nagy hajrában hagyj ki valami fontosat véletlenül.
 • Az irodalomjegyzék ne csak webcímeket tartalmazzon. Nem szokták túl megbízhatónak ítélni a webet a bírálók. Nyilvánvalóan van különbség a hivatalos dokumentáció és Pistike blogja között, de akkor sem mutat jól, ha csak webről dolgoztál. Néhány könyvet mindenhova lehet találni, és nem is kell feltétlenül borítótól borítóig végigolvasni mindet, hogy beírhasd a hivatkozások közé. Bőven elég csak a releváns fejezeteket, oldalakat hivatkozni.
 • A túl rövid fejezetek kerülendők. Ha nem tudsz valamiről két bekezdést írni, akkor annak talán máshol lenne a helye.
 • Minden fejezet- és alfejezetcímhez tartozzon legalább egy mondat. Nem mutat túl jól rögtön egymás után egy fejezet-, és rögtön a következő sorban egy alfejezetcím úgy, hogy nincs köztük egy sor szöveg sem. Néha annyi is elég, hogy „a következőkben bemutatjuk, összefoglaljuk ezt és ezt”, csak legyen valami.
 • A beadott PDF-ek megnyitásakor a pdf olvasó címsorában ne a „Diplomaterv” szó szerepeljen csak. Cseréld ki valami értelmesebbre, mondjuk a nevedre és a mű címére. Ugyanígy a fájlnévnek megadott „diplomaterv.pdf” sem túl beszédes.
 • Használd ki a szövegszerkesztőd szolgáltatásait: irodalomjegyzék, ábrák hivatkozásai automatikusan számozódjanak, mert utólag nagyon fárasztó és unalmas ilyeneket javítani.
 • Nyugodtan használj elválasztást, tördelésben sokat segíthet. Persze ha kell az oldalszám, akkor ez inkább ront a helyzeten, viszont profi munkához hozzátartozik a szép oldalkép is. Ne legyenek félig üres oldalak, nagyon rosszul mutatnak. Lehetőleg ne kezdd a fejezeteket automatikusan új oldalon, ez is sok félig üres oldalhoz vezet.
 • Beadás előtt hagyj magadnak időt a doksa pihentetésére, hogy valamennyire idegen szemmel tudj ránézni a munkádra. Pár napig ne foglalkozz vele, aztán nézd át újra. Biztosan fogsz pár olyan elgépelést találni amin azelőtt simán átsiklottál. Ugyanígy add oda átnézésre barátoknak, rokonoknak a művet. Saját műben nehezebben veszi észre az ember az elgépeléseket.

Réges-régi kölcsönzések

Ha megvan még a régi GAMF-os vonalkódod (vagy esetleg fejből emlékszel rá), akkor könyvtár http://crux.kefo.hu/ címen, kívülről is elérhető webes felületén megnézheted a kölcsönzéseid listáját. Az „Olvasójegyem” menüpont alatt lehet belépni, a felhasználónév és a jelszó is a vonalkód. A kezdő nullák is fontosak.

GAMF-gyűrű

Valahogy így néz ki:

 ezüst pecsétgyűrű GAMF-os logóval

A Kecskeméti Főiskola GAMF Karának hallgatói vagy végzettjei rendelhetik meg. A gyártást a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. végzi. Kecskeméten Kincsesbolt néven van boltjuk, de Budapesten is elérhetőek, és itt is lehet rendelni, átvenni. A rendeléshez iskolalátogatási igazolás vagy diploma szükséges.

BSc után, MSc előtt: fél év szünet

Itt a bolognai rendszer nemrég felfedezett remeke:

 • BSc záróvizsgák: 2010. január vége
 • MSc felvételi eredményhirdetés: 2010. január 15.
  • Hogyan mehet akkor valaki MSc-re félévkihagyás nélkül?

   Sehogy. Legalábbis, ha a BSc-s intézmény nem szedi össze magát kicsit, akkor a hallgatónak lesz egy szabad féléve. A VIK-en megoldották, aki tovább akar menni, annak január elején van a záróvizsga. De erre nem kötelezi a felsőoktatási intézményeket semmi, ha jófejek, akkor megoldják. Kérdés, hogy jófej lesz-e a GAMF.

   A poén az, hogy ez csak akkor probléma, ha BSc-t időben elvégzi a hallgató, nem csúszik. Vagy épp páros számú félévet csúszik. De nyilván az első helyzet az érdekesebb.

A hb-lámpa halála

2005 őszén vehettem, ha minden igaz. Most adta meg magát.

Íróasztali lámpa, kitört lámpanyakkal.

Címke a lámpa alján: Rába-Lux, Art: 4413, G4 12V 1xmax. 20W, 230V 50Hz

Azóta viszont ugyanezt a modellt nem is látni a boltokban, csak olyat, aminek nem az egész nyaka hajlítható, csak az izzó felőli rövid rész.

Lámpa szétszedve. Belül trafó, vasnehezék.

Lámpa szétszedve, más szögből fotózva.

Szétszedés után annyi kiderült, hogy a kapcsoló a primer körbe került, így kikapcsolt állapotban nem növeli a villanyszámlát (ellentétben pár Genius hangfallal).

Mínuszpont

Emlékszem, még fősulin az Adatbázisok 1. című tantárgy egyik ZH-ján azért vontak le tőlem néhány pontot, mert a tanár túl nagynak találta a személyeket tartalmazó táblában a név mező maximális hosszát. Igazság szerint hozzá se nyúltam az Access alapértelmezett 50 karakteres értékéhez, amit a tanár viszont a 25-re cserélt.

Ma meg azt olvasom, hogy egy angol srác a következőre változtatta a nevét: „Captain Fantastic Faster Than Superman Spiderman Batman Wolverine The Hulk And The Flash Combined”. Ehhez már az 50 karakter is kevés lenne.

Záróvizsga érdekességek

A VIK wiki-n felmerült egy záróvizsgával (ZV) kapcsolatos téma: milyen tárgyakat érdemes választani ZV tárgynak? Fősulin ez fixen meg volt határozva, és jórészt attól függött, hogy milyen szakirányra ment az ember. Itt a három ZV tárgyat a hallgató választja ki. Kettőnek egy listából kell kikerülnie, a harmadik pedig szakirányos vagy szakmai választható tárgy.

A felsorolt 18 tárgyból nekünk csak 9 volt kötelező, szóval nem olyan rossz a helyzet, de hát lehetne jobb is. Kilencből kettő.

A diplomaterv megvédése előtt lezajlik a két listából választott tárgy záróvizsgája. Ha jól értem, ez az diplomatervezéses félév vizsgaidőszakának utolsó négy hetében szokott lenni, és utána jön valamikor később a védés.

A védéskor csak a diplomatémához kapcsolódó szakirányos vagy választható tárgyból kell felelni, a védés után szóban. Ez valamennyire könnyebbség, fősulin itt két tételsor volt, összesen öt tárgy anyagából.

GAMF infós BsC tanrend

Megnéztem a GAMF weblapján a tegnap kirakott BsC-s tanrendet. Vannak benne szép változások az infósoknál.

Számítástudomány 7 kredit, két előadás, négy gyakorlat. Mondjuk nálunk csak két gyakorlat van hozzá. A digit szintén felment 7 kreditre, három előadással, két gyakorlattal. Nálunk még öt kreditet ért és 2+2-es volt.

Tényleg úgy tűnik, hogy közeledik egymáshoz az egyetemi és a főiskolai képzés (főleg a számtud miatt mondom ezt). A többi félévre vonatkozó BsC-s tanrendet nem találtam.

Hét kredittes nem teljesített tárgyakkal számolva amúgy elég szép összegek jöhetnek össze, ha még mindig van tantárgyújrafelvételi-díj. Háromezer forinttal is több mint húszezer forint.

Szakirányátlag

Sokáig foglalkoztatott bennünket, hogy vajon hogyan számítják ki a szakirányhoz a kiegesek rangsorátlagát. A nyolc érdemjegyből egy volt bizonytalan, mégpedig a felvételi átlag, 5-tel súlyozva.

Végül kiderült: az első öt félév jegyeinek súlyozott átlagával számoltak. Azt nem tudom, hogy elkérték-e a főiskolától, vagy kézzel számolták ki a beküldött fénymásolatok alapján, de egyezett a két szám.

Nem gaNf!

Vajon rájönnek az emberek az elgépelésre, mikor beírják a keresőbe a „gaNf” szót és alig néhány találatot kapnak csak?

Még manapság is kapok ilyen találatokat, s rákeresve a fenti, n betűs szóra jó pár oldalt adnak a nagyobb keresők is.

Szóval nem KF-gaNf, hanem KF-GAMF, nem KF-gaNfk, hanem KF-GAMFK, nem gaNf, hanem GAMF, azaz Kecskeméti Főiskola - Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar. A rövidítés feloldását érdemes megjegyezni, állítólag volt már akinek a záróvizsgája múlt rajta.

(Ezen bejegyzés nem titkolt célja, hogy elsők között legyen a keresőkben a GANF szóra keresve és útbaigazítsa az eltévedetteket.)

Tartalom átvétel