bme

Diplomaterv és beadandó feladatok

Néhány triviális és kevésbé triviális dolog, amibe bele szoktak kötni a bírálók, vagy csak úgy simán hasznos – nem csak diplomaterv írásakor. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

  • A bevezető és az összegzés jó megírása kritikus. Legtöbben csak ezt fogják elolvasni. Nyugodtan lehet belőle két-három változatot is írni, aztán összegyúrni őket.
  • Legyen róla legalább napi mentésed. Lehetőleg másik szerveren, adathordozón. Ne legyen rá szükséged, de nem kerül sokba, viszont ha kellene, akkor nagyon tud fájni a hiánya.
  • Ne hagyj TODO, XXX és FIXME kommenteket a kódban. Egy nagyházinál valószínűbb, hogy megnézik, mint egy diplomatervnél, de jobb nem égetni magad. Persze ha valamiről nagyon látszik, hogy gány megoldás, akkor még pluszt is jelenthet, ha látja az értékelő, te is tudsz róla, de nem volt már időd javítani.
  • A release, DVD melléklet stb. mindenképp automatikusan készüljön, a csak kézzel megtehető lépésekről (képzavar) pedig legyen ellenőrzőlistád, hogy ne az utolsó nagy hajrában hagyj ki valami fontosat véletlenül.
  • Az irodalomjegyzék ne csak webcímeket tartalmazzon. Nem szokták túl megbízhatónak ítélni a webet a bírálók. Nyilvánvalóan van különbség a hivatalos dokumentáció és Pistike blogja között, de akkor sem mutat jól, ha csak webről dolgoztál. Néhány könyvet mindenhova lehet találni, és nem is kell feltétlenül borítótól borítóig végigolvasni mindet, hogy beírhasd a hivatkozások közé. Bőven elég csak a releváns fejezeteket, oldalakat hivatkozni.
  • A túl rövid fejezetek kerülendők. Ha nem tudsz valamiről két bekezdést írni, akkor annak talán máshol lenne a helye.
  • Minden fejezet- és alfejezetcímhez tartozzon legalább egy mondat. Nem mutat túl jól rögtön egymás után egy fejezet-, és rögtön a következő sorban egy alfejezetcím úgy, hogy nincs köztük egy sor szöveg sem. Néha annyi is elég, hogy „a következőkben bemutatjuk, összefoglaljuk ezt és ezt”, csak legyen valami.
  • A beadott PDF-ek megnyitásakor a pdf olvasó címsorában ne a „Diplomaterv” szó szerepeljen csak. Cseréld ki valami értelmesebbre, mondjuk a nevedre és a mű címére. Ugyanígy a fájlnévnek megadott „diplomaterv.pdf” sem túl beszédes.
  • Használd ki a szövegszerkesztőd szolgáltatásait: irodalomjegyzék, ábrák hivatkozásai automatikusan számozódjanak, mert utólag nagyon fárasztó és unalmas ilyeneket javítani.
  • Nyugodtan használj elválasztást, tördelésben sokat segíthet. Persze ha kell az oldalszám, akkor ez inkább ront a helyzeten, viszont profi munkához hozzátartozik a szép oldalkép is. Ne legyenek félig üres oldalak, nagyon rosszul mutatnak. Lehetőleg ne kezdd a fejezeteket automatikusan új oldalon, ez is sok félig üres oldalhoz vezet.
  • Beadás előtt hagyj magadnak időt a doksa pihentetésére, hogy valamennyire idegen szemmel tudj ránézni a munkádra. Pár napig ne foglalkozz vele, aztán nézd át újra. Biztosan fogsz pár olyan elgépelést találni amin azelőtt simán átsiklottál. Ugyanígy add oda átnézésre barátoknak, rokonoknak a művet. Saját műben nehezebben veszi észre az ember az elgépeléseket.

Hét félév

A korábbi költségtérítéses anomáliák után eléggé meglepett, hogy több kieges ismerősöm is kapott olyan levelet a villanykartól, amelyben arra hívják fel a figyelmüket, hogy mivel hagyományos képzésben végeztek az csak hét félévnek számít (akármeddig is jártak az egyetemre), így még van öt államilag finanszírozott félévük egy MSc-t végezni. Rákérdeztek, főiskola ide, főiskola oda, tényleg komolyan gondolják.

6 + 6 félév után még 5. Szumma 17. Csak sietni kell vele, mert már talán egy hét sincs hátra a jelentkezési határidőig. Ja, és korábbi tárgyakat is elfogadhatnak, vagy ilyesmi.

BSc után, MSc előtt: fél év szünet

Itt a bolognai rendszer nemrég felfedezett remeke:

  • BSc záróvizsgák: 2010. január vége
  • MSc felvételi eredményhirdetés: 2010. január 15.
    • Hogyan mehet akkor valaki MSc-re félévkihagyás nélkül?

      Sehogy. Legalábbis, ha a BSc-s intézmény nem szedi össze magát kicsit, akkor a hallgatónak lesz egy szabad féléve. A VIK-en megoldották, aki tovább akar menni, annak január elején van a záróvizsga. De erre nem kötelezi a felsőoktatási intézményeket semmi, ha jófejek, akkor megoldják. Kérdés, hogy jófej lesz-e a GAMF.

      A poén az, hogy ez csak akkor probléma, ha BSc-t időben elvégzi a hallgató, nem csúszik. Vagy épp páros számú félévet csúszik. De nyilván az első helyzet az érdekesebb.

Költségtérítéses anomáliák: helyzetjelentés

Az ügy húzódik, egyelőre állítólag visszaraktak mindenkit államilag finanszírozott képzésre, valamint kérték az EHK állásfoglalását.

Kármán egy év után

Úgy tűnik, mióta nem vagyok egyetemista, egyre többet publikálok az egyetemről. Ezt az írást most találtam, még valamikor a tavasszal kezdtem hozzá, azóta itt kallódott a gépemen. A helyzetleírások is akkori állapotot tükrözik, nem nagyon tudom, mi változott azóta.

Mikor valaki megkérdezi, hogy „na és, milyen az új Kármán”, általában visszakérdezek: jót vagy rosszat akarsz hallani? Most az utóbbiról lesz szó, a jó dolgokról már írtam korábban, és azon a fronton nem sok változás történt.

Az 2007/08-as két két félév során megtapasztalhattam, hogy milyen utcafronton lakni. Szörnyű. Egyetlen előnye, hogy nincs erkélyről behúzó dohányfüst. Helyette van soksávos, dübörgő Irinyi utca az ablak alatt, visító fékes éjszakai busszal és hajnalban ordibáló, sikítozó részegekkel, kipufogó nélküli motorosokkal. A Zöld Pardon mindenen áthatoló basszusairól már nem is szólva.

Ettől még a Schönherzes 14büfé mellett is jobb volt lakni, ők legalább hétvégén kussoltak. Meg ott reggel lehetett aludni. Itt az sem megy mindig, mert a majdnem minden reggel felbőgő, zsúrkocsi méretű robottakker (takarítógép) hangja ellen az ajtó nem véd. A koli másik végéről is idehallatszik. Az Old's-os, ablak alatti teraszra vagy aulába szervezett, és a kolisok magánbulijairól inkább nem is írok. Tíz év kolesz után kezdek besokallni.

Mint említettem, fejlődés nem sok történt, de annyit azért el lehet mondani, hogy szereltek zárat a konyhaszekrényekre. Kulcsot már nem osztottak hozzá. Legalábbis nálunk, az első emeleten. Ha már konyha: a használt sütőolajat is csak ebben a BME kollégiumban nem gyűjtik külön (ami az egyetem elvileg legmodernebb kolija). Bár időnként eltűnnek a konyhában hagyott flakonok, üvegek, de ki tudja hová...

A melegvízzel ismét vannak problémák, már megint nem egészen mondható az alapfelszereltség részének. Mondjuk a normális fűtés sem. Azért olyan nincs, hogy napokig-hetekig hiánycikk a melegvíz, de az is elég zavaró, ha csak fél zuhanyzás közben nincs. Mondjuk mikor lemosnád magadról a szappant.

A fűtést februárban lecsavarták a korábbi nem tudom hány (>22) fokról 22 fokra. Egyik napról a másikra. A megfigyelések szerint sok ablak volt nyitva a fagyos téli éjszakákon is. Végül is jogos, a gázszámla állítólag a felére esett vissza. A változtatás menete viszont kissé bicskanyitogató. Semmi értesítés. Csak fagyunk megfele, egyik napról a másikra. Pedig lehetett volna pár naponként 1 fokkal csökkenteni a hőmérsékletet, és ha már csak pár ablak van nyitva (vagy elértük a 22 fokot), akkor abbahagyni. Így viszont egyetlen értelmes állása maradt a radiátor szelepének: teljesen nyitva. Ekkor van 22 fok.

A 22 fokban nagyon lehet érezni, hogy az ablakon lévő szellőztető miatt huzatos a szoba. A szellőzés nem lenne baj, de az ablak alatt ülve nem túl kellemes. A bal kezem fázik a folyamatosan beáramló hideg levegő miatt, a jobb kezemnek ugyanakkor akár melege is lehet. Ugyanígy az asztal két végét megfogva is érezhető a hőmérséklet-különbség.

Ezen kívül volt még pár ügy, ami borzolta a kedélyeket az idén.

Tárgyi visszafejlődésre is van példa. A zuhanyzóban leszedték a függönyöket, mert mocskosak voltak. Vissza nem rakják, mert a PPP-szerződésben nem volt szó a pár éve felújított vizesblokkokról, az üzemeltető meg drágán vállalná a zuhanyfüggönyök üzemeltetését. Monopolhelyzet. Persze most az egyetemet kellene inkább utálni, ők írtak alá a rossz szerződést. Marad a börtönfeeling.

Ágyneműcsere-fronton is történtek változások. Alaposan megnézik, hogy nem-e foltos, mikor visszaviszed. Ez oké, ha nem lehet kimosni és selejtezni kell, akkor teljesen jogos a kirótt tétel. Lehetne azt a pénzt jobb helyre is költeni. De könyörgöm, ne csak ekkor szóljanak már, hanem figyelmeztessenek átvételkor is, hogy nézd meg öreg, mert távozás után reklamációt nem fogadunk el. Nem tették, bár szerencsére kicserélték nagy szentbeszéd keretében a foltosan kapott paplanhuzatot. Aztán a cseredarabot még jó, hogy helyben megnéztem. Az is ugyanolyan foltos volt. 1:1.

Februárban volt beiratkozás a tavaszi félévre. A félév 4-én kezdődik, de ha eddig még nem laktál koliban, akkor csak 14-én tudsz beköltözni. Ja, hogy addig vannak előadások és laborok is? Na és?

A bürokratikus beiratkozási ceremónián való részvétel az itt lakóknak is kötelező volt. Pár órás sorban állás. Hiába maradok ugyanabban a szobában, akkor is ezerrel kell adminisztrálni, kulcsot leadni, majd rögtön újra felvenni. Egy „Hogyan toljunk el pár ezer mérnökórát” versenyen biztos díjat érne.

Ruhát szárítani továbbra sincs hol. A szobába nem sok fér. A folyosóra kitett ruhaszárítót használó hallgatókat pedig a tűzvédelmi bírsággal fenyegetik. TTNY-ben legalább van egy mosószoba erre a célra néhány szárítóval. Biztos akadna itt is egy.

A szobába is folyamatosan bejárkálnak. Havonta jönnek FIR reléket ellenőrizni (de minek?). Volt ablakpucolás is, időpontra való feliratkozással. Miért nem tudják ezt nyáron csinálni, amikor nem ezer kollégistát piszkálnak? Rejtély.

Decemberben volt kolis fórum. Megkértek minket arra is, hogy az utcafront lehetőleg legyen egységes, ne ragasztgassunk ki alufóliát az ablakra, mert hát déli oldal, süt a nap ezerrel, de ezt mutatjuk a világnak, legyen már szép. Erre az egyik srác elmesélte, hogy nyáron hajmosás után megtörölközik, de olyan meleg van, hogy a szobakilincs is forró, és mire végigér a szobán már újra teljesen leizzadt. Ezután kért javaslatot, hogy mit csináljanak a meleg ellen, ha a fóliázást nem szeretnék. Nem kapott. De azért ne fóliázzunk.

Továbbá még azt is megtudtuk, hogy a vezetők bírják az irodájukban a meleget. Aztán valaki megjegyezte, hogy éjszaka azért csak nem alszanak ott. A másik mellékes dolog, hogy a földszintet még valamennyire takarják a fák, míg a második emelettől fentebb ez nem igazán mondható el.

Van itt még pár ergonómiai „apróság”, ami előjött a hónapok alatt.

Hogyan lehet olyan lámpát eladni (és megvenni...), ami tíz perc után megfoghatatlanul forró lesz? Lehet ugyan forgatni, de szénné égeti az ember kezét. A búra gyakorlatilag egyben van az izzóval. Egyesek szerint szétrobban az égő. Biztató alatta alduni. A kapcsológomb elérése is nagy odafigyelést igényel a forró lámpatest miatt.

A székek ülőkéje vacak. Pár centivel hátrébb kellett volna hegeszteni őket, mert így nem lehet úgy ülni rajtuk, hogy rendesen támassza az ember derekát. Vagy ha mégis, akkor lelóg az ember hátsó fele, az ülőke széle pedig kemény és eléggé vág is. Féléveket meg nem helyes testtartással ülni... A székek másik részének meg a háttámlája (gyári)hibás, de azokat sem cserélik.

Egy lakberendező hallgatótársam nagyon fogta a fejét, mikor meglátta, hogy lakószobába fénycsövet raktak. Én nem értek hozzá túlzottan, de lehet benne valami.

Kaptunk házirendet, kirakták a porta mellé. Szép, nagy, A0 körüli plakát. Rögtön két nyelven is. A helyválasztás is tökéletes: a forgóvillák mellé. Elég ha egy ember leáll olvasni, máris dugó fog keletkezni. Egyébként kétlem, hogy bárki is végigolvasta volna valaha.

Emlékszem, az első napok egyikén még végigjártuk a szintet női WC után kutatva. Nem találtunk. Most ezt megoldották:

A vizesblokk egyik WC-fülkéjét kijelölték nőinek.

A bejárat mellett még mindig kis k a Kármán. Gondolom majd akkor cserélik nagybetűsre, ha a Schönherz is kék lesz.

Tudnék a hallgatókra is panaszkodni. Az igénytelenül otthagyott mellékhelyiség és konyha mindennapos látvány. Ha lenne a Kétfarkú Kutya Párttól illetékes a koliban, biztos plakátolna, hogy „A WC-kefét direkt nem használjuk”.

A hosszú hétvégéknek célszerű az elején főzni, mert a végére már olyan állapotba kerül a főzőlap és környéke, hogy nincs gusztusom rátenni az edényem. Az ajtót csapkodó, éjszaka hangosan zenét hallgató lakókról inkább nem írok.

A múltkor találtam egy írást a koli felújításáról az Építészfórumon. A cikk nem is túl érdekes, a hozzászólásokat viszont érdemes elolvasni. Egyet emelnék csak ki:

„A felújításhoz készültek tendertervek, melyek be lettek költségelve. A PPP konstrukcióban rendelkezésre álló keret alapján válogattak a felújítandó feladatrészek között. Az árnyékolás az első körben ki lett húzva minden tiltakozásom ellenére. Laktam az épületben, tudom ez mit jelent.
A Zöld tanárúr tanszékén dolgozom, oktatom az árnyékolás fontosságát, de általában süket fülekre találok. A jelszó: nem lényeg, vagy majd szellőztetünk.”

Lehet szidni az üzemeltetőt is, de szerintem az egyetem is legalább ugyanannyira ludas bizonyos kérdésekben.

A HSZK-s e-mail cím megszűnése

A nyáron kaptam egy levelet a HSZK-tól, amiben a következő részlet is szerepelt:

A NEPTUN rendszerbol erkezett adatok szerint az On allami tamogatasu 
kepzesen a hallgatoi jogviszonya megszunt, igy szabalyzatunk 
ertelmeben a "km648" temaszamat az URAL2 szerveren megszuntetjuk.
Erre 2008. oktober  1-en kerul sor.

Rendben is van a dolog.

Október elseje után kíváncsiságból kipróbáltam, hogy mi történik, ha a régi címemre próbálok írni. Azt vártam volna, hogy kapok rögtön egy válaszlevelet a mailer-daemon-tól, ami tájékoztat arról, hogy a cím nem létezi. Ehelyett nem kaptam semmit. A levél megy a /dev/null-ba, a feladó pedig azt gondolhatja, hogy a címzett válaszra sem méltatja. Írtam a support-nak problémáról. Gyorsan válaszoltak, illetve egyúttal azt is beállították, hogy legyen egy "550 User deleted" válasz.

Ezután kipróbáltuk kolléga szintén elsejével megszűnt címére írni. Ott is elvész a levél. Aztán újabb support-kör után kiderült, hogy a hibajavítás nem univerzális, mindenkinek külön kell kérni.

Egyébként érdekes ez a törölgetős megoldás, az ELTE-re pár félévet járt ismerősnek még mindig működik az ELTE-s e-mail címe.

A HSZK-s címet egyébként nem használtam túl gyakran, egy pár év múlva megszűnő e-mail cím nem túl hasznos. Egyedül talán arra jó, hogy gáz esetén hivatkozási alapot képezhet az egyetemi ügyeknél, ha nem működik.

Egyetem mondja: költségtérítés

Érdekes levelet kapott nemrég az egyetemtől az a néhány 2005-ben kezdett kieges, aki még próbálja javítani a korábban említett statisztikát: átsorolták őket költségtérítéses státuszba. Fellebbezni csak két okból lehet: vagy elszámolták az aktív félévek számát, vagy rossz a beiratkozás évszáma a Neptunban. Legalábbis a kiküldött levél szerint. A dolog igazi élét az adja, hogy pont arra a szabályzatra hivatkoznak, amibe másfél éve explicit belevetettük a HK segítségével, hogy a kiegnél a 6+2 állami félév legyen érvényben, ne csak úgy implicit bújjon meg a sorok között ez a rész. Úgy látszik, az egyetem mégsem, khm, szeret annyira minket... illetve – akkor ugye erősen pesszimistának és bizalmatlannak tűnve az egyetemmel szemben – volt értelme ezzel nyüstölni a HK-t. Még akkor is, ha nem az eredeti négy, hanem hat félév után akarják átsorolni fizetősre a kiegeseket.

Könyvtári séta

Tegnap délután könyvtárban voltunk, a Kulturális Örökség Napok alkalmával idén is voltak szervezett séták. Tavaly a K épületet, idén a könyvtár épületét néztük meg.

A séta legérdekesebb része az volt, amikor eltűntünk a műszaki olvasó egyik ajtaja mögött és az egyetemkert gyepe alatt fekvő földalatti folyosón keresztül átmentünk a tömörraktárakhoz, majd onnan vissza a könyvtár épületében lévő másik, kétszintes tömörraktárig, ahonnan végül ismét az aulába jutottunk – ezúttal az aulai pultok mögött lévő ajtón kilépve.

Nem gondoltam volna, hogy az könyvtár területén 800 ezer könyvet őriznek (ezekkel a raktárakkal együtt persze), azonban van még egy nagyobb raktár is, Törökbálinton (ezt nem láttuk persze :-) további 1,2 millió dokumentummal.

A földalatti tömörraktárak gyep alatti tetejét csak egy méter vastagságú földréteg választja el a felszíntől, a helykihasználtsága pedig nyolcvan százalékos. Ezt tologatható polcokkal érték el, egész ügyes a szerkezet, érdemes megnézni.

Tavaly a K épületi séta is tetszett, itt viszont nagyon élveztük, hogy publikum számára máskor nem nyilvános helyeken is végigvezettek minket.

A könyvtárépület után még tervben volt a kötészet meglátogatása is, de nem sokkal előtte kiderült, hogy kihagyhatatlanul kedvezményes áron lehet külsősnek is beiratkozni, úgyhogy inkább ezt intéztük el. A kötészetet remélhetőleg jövőre lesz lehetőségünk pótolni.

Statisztika

Az évkönyvben idén végzett és 2005-ben kezdett kieges informatikusokból 13-at találtam. A felvi.hu statisztikája szerint 28+3 fő kezdett 2005-ben kieget (állami finanszírozott+költségtérítéses).

13/31*100% = 42%

A jégkockatartó

A szeptemberi beköltözésnél, jó pár óra sorban állás után végre bejutottam a szobába. Ekkor még hátra volt az átvétel. Alá kell írni, hogy a leltári papíron szereplő minden tétel megvan. Gyorsan átnéztem a szobát, minden okésnak tűnt, aláírtam. Alig vártam, hogy leüljek végre öt percre.

A pár perc pihenő után persze rájöttem, hogy nem voltam túl alapos, így újra átnéztem a listát. A jégkockatartó sehol sem volt. Elfelejtettem megnézni. Nem nagy tétel, de akkor is. Futás a gondnok után. Kis győzködés után felírta magának, majd pótolják. Pár hét múlva meg is kaptuk.

Telt-múlt az idő, majd egyszer csak, a februári beköltözések közben megjelent egy új jégkockatartó a hűtőnk tetején. Furcsállottam, hiszen a régi is megvolt még. Levittem a portára, de nem tudtak vele mit kezdeni. Először elvették, hogy majd visszaviszik a raktárba, aztán némi telefonálgatás után mégis visszaadták, kezdjek vele amit akarok, nekik mégsem kell. Hát jó, felhoztam, beraktam a fiók mélyére.

A sztori egy-két hónap múlva folytatódott. Szobatárs mesélte, hogy egyik reggel nem akarták kiengedni a forgóvillán amíg alá nem ír valami papírt, amin talán jégkockatartóról és festésről volt szó, de nem is nagyon tudta kiolvasni.

Ezek után kíváncsian vártam, hogy kiköltözéskor ki akarják-e fizettetni a második jégkockatartót. Nem akarták, ellenben a tojástartó nagyon hiányzott. Megkértem a szobát ellenőrző recepcióst is, hogy mutassa már meg, melyik tétel az a listában, amit félév elején írtam alá az átvételről. Ő sem tudta megmutatni. Azért csak bekerült a jegyzőkönyvbe, hogy nincs tojástartó, noha a leltári papíron sem szerepel.

A tojástartón kívül még a foltos párna volt problémás. A déli fekvésű, árnyékolatlan szobában nem csoda, ha a huzaton is átszivárog az izzadtság. A használat ugyan rendeletetésszerű, de attól még zavarja az üzemeltetőt. Levlistás tanulságok szerint olyannak is felrótták ezt, aki nem is használta a kincstári párnát, mivel volt sajátja. Gondolom év elején már kapásból foltosat kapott, aztán év közben szigorítottak. Kíváncsian várom, hogy ezek, illetve a végzés után kiírnak-e fizetendő tételt. Főleg a tojástartó miatt.

Tartalom átvétel