kieg

Hét félév

A korábbi költségtérítéses anomáliák után eléggé meglepett, hogy több kieges ismerősöm is kapott olyan levelet a villanykartól, amelyben arra hívják fel a figyelmüket, hogy mivel hagyományos képzésben végeztek az csak hét félévnek számít (akármeddig is jártak az egyetemre), így még van öt államilag finanszírozott félévük egy MSc-t végezni. Rákérdeztek, főiskola ide, főiskola oda, tényleg komolyan gondolják.

6 + 6 félév után még 5. Szumma 17. Csak sietni kell vele, mert már talán egy hét sincs hátra a jelentkezési határidőig. Ja, és korábbi tárgyakat is elfogadhatnak, vagy ilyesmi.

Költségtérítéses anomáliák: helyzetjelentés

Az ügy húzódik, egyelőre állítólag visszaraktak mindenkit államilag finanszírozott képzésre, valamint kérték az EHK állásfoglalását.

Egyetem mondja: költségtérítés

Érdekes levelet kapott nemrég az egyetemtől az a néhány 2005-ben kezdett kieges, aki még próbálja javítani a korábban említett statisztikát: átsorolták őket költségtérítéses státuszba. Fellebbezni csak két okból lehet: vagy elszámolták az aktív félévek számát, vagy rossz a beiratkozás évszáma a Neptunban. Legalábbis a kiküldött levél szerint. A dolog igazi élét az adja, hogy pont arra a szabályzatra hivatkoznak, amibe másfél éve explicit belevetettük a HK segítségével, hogy a kiegnél a 6+2 állami félév legyen érvényben, ne csak úgy implicit bújjon meg a sorok között ez a rész. Úgy látszik, az egyetem mégsem, khm, szeret annyira minket... illetve – akkor ugye erősen pesszimistának és bizalmatlannak tűnve az egyetemmel szemben – volt értelme ezzel nyüstölni a HK-t. Még akkor is, ha nem az eredeti négy, hanem hat félév után akarják átsorolni fizetősre a kiegeseket.

Statisztika

Az évkönyvben idén végzett és 2005-ben kezdett kieges informatikusokból 13-at találtam. A felvi.hu statisztikája szerint 28+3 fő kezdett 2005-ben kieget (állami finanszírozott+költségtérítéses).

13/31*100% = 42%

Kieges finanszírozási státusz rendezve

Még június 25-én kaptam a HK-tól egy levelet, mely szerint aznap fogadta el a Szenátus az új TJSZ-t, amiben a következő, kiegesekre vonatkozó rész is szerepel:


(4) Az Egyetemen 2007. augusztus 31. előtt hallgatói jogviszonyt létesítő, államilag finanszírozott képzésre felvett hallgatók esetében a finanszírozási státusz meghatározása esetén a 2. § (3) adc.) és 2. § (3) add.) pontok közül mindig a hallgató számára kedvezőbbet kell alkalmazni.

Ezzel azt hiszem rendeződött a dolog. Teljes szabályzatot neten még nem látok, minden egyetemi lap a Diákközpont megfelelő oldalára mutat, de ott még a februári szabályzat található.

Kieges finanszírozási időszak

Két hónapja írtam utoljára. Lenne miről éppen, csak időm nincs.

Jelenleg a 175/2006-os kormányrendeleten megy a para. Az alapján van nekünk ilyen Térítési és Juttatási szabályzatunk az egyetemen, amely átvette a szöveget. A lényeg a következő:

3. § (1) Az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatónak minősül az államilag finanszírozott képzésre felvett, és
...

  • d) a 2002/2003-as, 2003/2004-es, a 2004/2005-ös, 2005/2006-os tanévben hallgatói jogviszonyt létesített személy e jogviszonya keretében,
    • ...
    • dd) amennyiben olyan szakon folytat tanulmányokat, amelynek képesítési követelményei bemeneti követelményként előírják, hogy a hallgatónak felsőoktatási oklevéllel kell rendelkeznie, továbbá megkezdett féléveinek száma nem haladja meg a képesítési követelményekben előírt képzési idő féléveinek számát legalább 8 féléves képzés esetén hárommal, egyébként kettővel megnövelt értéket, vagy
    • de) első kiegészítő alapképzésben vesz részt, négy féléven keresztül;

Első ránézésre ránk a de pont vonatkozik, szépen benne van, hogy kiegészítő alapképzés, négy félév és kész. Érdeklődtem félév elején a VIK-HK-nál a helyzetről, megnyugtattak, hogy mi a dd alá tartozunk, vicces is lenne ha hat féléves államilag finanszírozott képzésre felvesznek, és a harmadik félév után azt mondják, hogy csak négyet finanszíroznak.

A kavar ott jött be, hogy a többiek nemrég bementek a KTH-ban megkérdezni ugyanezt. Ott nem tudták, átküldték őket a Támpont irodához, ahol meg a de pontot mondták ránk. Ezután bementem én is, érveltem a dd mellett, be is látták, de állítólag nekik is azt mondták, hogy de, kérjek az OM-től állásfoglalást. Velük meg annyira szeretek levelezni ám. Közben a többiek voltak a HK-nál, ők ugyanazt mondták, mint nekem félév elején. Végül írtam nekik, hogy bokszolják már le egymás között, nem akarok következő félév elején ezzel küzdeni.

A Támpont irodánál mondtak olyat, hogy a dd valószínűleg másoddiplomás képzésre vonatkozik, de azok már nem szoktak államilag finanszírozott képzések lenni. Erre akkor nem tudtam semmit reagálni sajnos.

Záróvizsga érdekességek

A VIK wiki-n felmerült egy záróvizsgával (ZV) kapcsolatos téma: milyen tárgyakat érdemes választani ZV tárgynak? Fősulin ez fixen meg volt határozva, és jórészt attól függött, hogy milyen szakirányra ment az ember. Itt a három ZV tárgyat a hallgató választja ki. Kettőnek egy listából kell kikerülnie, a harmadik pedig szakirányos vagy szakmai választható tárgy.

A felsorolt 18 tárgyból nekünk csak 9 volt kötelező, szóval nem olyan rossz a helyzet, de hát lehetne jobb is. Kilencből kettő.

A diplomaterv megvédése előtt lezajlik a két listából választott tárgy záróvizsgája. Ha jól értem, ez az diplomatervezéses félév vizsgaidőszakának utolsó négy hetében szokott lenni, és utána jön valamikor később a védés.

A védéskor csak a diplomatémához kapcsolódó szakirányos vagy választható tárgyból kell felelni, a védés után szóban. Ez valamennyire könnyebbség, fősulin itt két tételsor volt, összesen öt tárgy anyagából.

Kieges szabadon választható kreditek

A többiek utánajártak a szabadon választható tárgyainkat érintő követelményeknek. Kiegesként 15 kreditnyi szakmai, és 10 kreditnyi közismeretit kell összeszednünk a diplomához. Ez tipikusan három szakmai tárgyat, és öt közismeretit jelent.

Hozzáadva ezt a 25 kreditet a kötelező tárgyak kreditpontjaihoz pontosan kijön a 180 kredit a három évre. Emiatt ajánlott már második félévben a 28 kötelező kreditet kiegészíteni egy közismeretivel.

Szakirányátlag

Sokáig foglalkoztatott bennünket, hogy vajon hogyan számítják ki a szakirányhoz a kiegesek rangsorátlagát. A nyolc érdemjegyből egy volt bizonytalan, mégpedig a felvételi átlag, 5-tel súlyozva.

Végül kiderült: az első öt félév jegyeinek súlyozott átlagával számoltak. Azt nem tudom, hogy elkérték-e a főiskolától, vagy kézzel számolták ki a beküldött fénymásolatok alapján, de egyezett a két szám.

Évkezdési kieges tapasztalatok - gólyáknak

Néhány kieges gólyatapasztalat:

  • Gólyatáborba érdemes menni. Fárasztó meg minden, de az egyetemen úgyis sokkal nagyobb kihívások lesznek mint itt. Nekem élmény volt. Sajnálnám, ha nem mentem volna.
  • Néhány dolog, amit érdemes vinni a koliba: Tanenbaum-féle háló könyv (a Kónyával valszeg kiröhögnek :), Madarász-féle digit könyvek minden mennyiségben (a mikrovezérlősek kivételével talán), nagy MI könyv, lézernyomtató, számítógép, nagy adag kitartás, 100Mbites hálókárya.
  • Szerintem nem nagyon lehet előre tanulni a nyáron, a maximum Tanenbaum-féle hálózatok és az MI könyvet olvasgatni, esetleg az Analízis jegyzeteket nézegetni. Utóbbiakból az első hat doksi kell (Analízis(1) anyagai, Analízis(2) anyagai rövidítve a kiegészítõsöknek), de ezekből is sok, nekünk felesleges dolgot kihúztunk. Igazából inkább félév közben érdemes folyamatosan és komolyan tanulni.
  • Iratkozz fel az előző két évfolyam levlistájára (info2005, info2004), valamint az új elsősök listájára (info2006) is. Ezen kívül csináljatok magatoknak saját levlistát ugyanitt, mondjuk kinfo2006 néven. Nálunk a tankörtitkár szedte össze beiratkozáskor a kiegesek e-mail címét, telefonszámát, és úgy írtuk fel az embereket a listára. A tankörtitkár nevét majd beiratkozáskor fogják megmondani.
  • Első félévben talán érdemesebb a kötelező tárgyakra koncentrálni a szakirány miatt, mint plusz tárgyakat hallgatni. Egy nyelvi tárgy azért belefér.
  • Az angol két féléves, ha jelentkezel egy szintre, akkor ősszel a könyv első felét, tavasszal a második felét veszitek át. Legalábbis nekem angol haladón ez volt. Elvileg félévkor is be lehet csatlakozni. A Nyelvi Intézet weblapján van szintfelmérő teszt, érdemes kitölteni.
  • Nagyon jól megvoltam a drága, első héten tartott szintrehozó tanfolyam nélkül is. Másrészt ekkor van a gólyahét, rengeteg programmal, amiből kár kimaradni emiatt. Amit tudni kell, azt elmondták félév közben.
  • Tárgyfelvétel regisztrációs héten van, de nekünk felvette őket a KTH. Igaz, rosszul (BSZ helyett Adatbázisok) és csak az utolsó pillanatban (nagy a hét végén készült el). De ezt majd gólyahéten úgyis elmondják.
  • Spéci GAMF-os bérlethez hasonló itt nem jár, és az árát sem utalják át. A BKV weblapján fent vannak az éppen aktuális árak. Van 3x30 napos diákbérletet is, valamivel olcsóbb mint havonta megvenni, másrészt nem kell minden hónap elején jegypénztárt keresni. (Ami kolihoz legközelebb talán a Móriczon van, 5-10 perc gyalog.)
  • Vegyél egy térképet. Nem sokkal ezer forint felett már lehet kapni zsebtérképet. Hasznos néha felülről is megnézni a dolgokat.
  • A jegyzettámogatás 3500 forint félévenként.
Tartalom átvétel