Mi a baj Western Digital Green Power merevlemezeivel?

Az, hogy túl zöld. Mondhatni sötétzöld. De ne legyünk ilyen durvák, nézzük a tényeket, spekulációkat.

Az SPCR fórumára bevágott WD Support által írt levelek és SMART adatok szerint a WD GP winyók 8 másodperc inaktivitás után parkolják a fejet. A másfél éve létező SCPR fórum után az elmúlt egy évben valamikor felkerült a hivatalos Western Digital tudástárba is egy bejegyzés a problémáról (The S.M.A.R.T Attribute 193 Load/Unload counter keeps increasing on a SATA 2 hard drive).

A funkció előnye, hogy kevesebb áramot fogyaszt a merevlemez, ellenben növekszik a SMART Load_Cycle_Count (LCC) számláló értéke. A winyó adatlapja szerint ezekből a parkolásokból legalább 300 ezret ki kellene bírnia. Ha azonban pechesek vagyunk, és mondjuk pont 10 másodpercenként nyúlunk a lemezhez (vagy megteszi egy programunk 10 másodpercenként), akkor ezt a 300 ezres számot viszonylag hamar elérhetjük (kb. 35 nap folyamatos üzem esetén).

Persze ez nem jelenti azt, hogy a 300 001-edik parkolás már biztosan nem fog sikerülni, és utána a winyón tárolt adatok sosem lesznek elérhetőek, de akkor is idegesítő. Főleg, ha a parkolás hangját is halljuk. A fentebb említett fórumon egyébként van néhány felhasználó, akiknek több milliónál jár ez a számláló és a winyó hibátlanul működik.

De nézzük, hogy miért nem túl fair a helyzet:

  • A winyó adatlapján, weblapján, és általában úgy sehol sincs feltüntetve, hogy rendelkezik ezzel a funkcióval. A felhasználók egy része nem azért vett WD GP winyót, mert annyira zöld, hanem mert csak 5400-at fordul percenként, ami jóval csendesebb működést és kevesebb hőt eredményez, mint a szokásos 7200-as változatok. Tényleg érdekel valakit az a pár Watt? Tegyük hozzá, hogy a parkolás sem teljesen zajtalan művelet.
  • A Raid Edition 2-es Green Power winyókhoz a gyártó kiadott egy firmware frissítést és egy programot, amivel ezt a funkciót testre lehet szabni (beállítható a timeout értéke), illetve teljesen ki is kapcsolható a parkolás. Ez a nem RE2-es változathoz nem készült el. Miért?
  • Egyeseknek egy nem támogatott wdidle3.exe nevű program segítéségével sikerült kikapcsolni a funkciót. Másoknál ugyanez nem működik. Viszont valószínűleg ugrik a garancia, ha ezt használjuk.
  • A fentebb linkelt tudástári bejegyzés szerint Linux alatt kikapcsolható a hdparm -B 255 paranccsal a funkció. Nálam HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error hibával leáll a hdparm, és tovább nő az LCC értéke. Támogatás nincs, mert a WD nem támogatja a merevlemezeit Linux/Unix alatt.
  • Saját tapasztalat: Egy éves WD10EADS, 70 ezer körüli Load_Cycle_Count érték, tökéletes működés.


    Frissítés, 2011. augusztus 12.:

    A témáról a Prohardver is cikkezett nemrég. Ők is a WD egyik support oldalára hivatkoznak (Answer ID 5357), ami szerint lehet használni a wdidle3.exe-t Caviar Green lemezekkel. Pontosan idézve a support oldalt: „Set Idle3 to max time (effectively turns off load/unload power saving feature thus will use more power) per below link.”

    A „below link”-et követve eljutunk az RE2GP Idle Mode Update Utility oldalára, ahonnan letölthető a wdidle3.exe egy figyelmeztetés mellett, mely szerint csak a WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0 modellekkel használható. Nem Raid Edition Green Power merevlemez nincs a listában. Az első lapon (Answer ID 5357) viszont Raid Edition merevlemez egyáltalán nincs említve.

    Az anomáliáról kérdeztem a hivatalos supportot is, szerintük nem támogatott a WD10EADS, és a többi nem Raid Edition lemezek használata wdidle3.exe-vel: „Unfortunately this software was made for a specific model of internal drives and the Caviar Green GP drive is not one of them. It was made for RE3 drives.” (Igen, RE3-at írtak a levélben.) A support oldalt persze azóta sem tették egyértelművé, hiába kértem.

    További adalék, hogy az eredeti, NGOHQ-n megjelent cikket a Western Digital PR is kommentálta, de a kommentben nyoma sincs tiltakozásnak, hogy a wdidle3.exe használata Caviar Green lemezekkel nem támogatott.

    Ezek után nem könnyű eldönteni, hogy merjük-e a használni a wdidle3.exe-t, esetlegesen kockáztatva a garanciát, vagy inkább hagyjuk szépen növekedni az LCC-t.

Hozzászólások

WD10EARS-00Y5B1

Nagyon lelkesítő volt olvasni, hogy ezek a fejlettnek mondott merevlemezek, milyen hibával élnek együtt. Nekem szilveszter előtt adta meg magát az alig fél éves WD10EARS-00Y5B1merevlemezem, tele adattal. Épp adatmentés előtt álltam, mikor működés közben megadta magát. Azért választottam ezt a típust, mert egy kék sorozatú lemezem is van, és az megbízhatóan működik. Mivel a rendszer számára fenntartott sas lemez elég sok hőt termel a hőtermelés csökkentése érdekében esett erre a választás.
Nagyon megbántam, mert 262.000 Ft +Áfa árajánlatot kaptam az adatok vissza állítására. Mindenkinek a lemez tükrözését ajánlom, mert nem megbízható, és az adatmentő cég is rossz véleménnyel volt erről a sorozatról.

intellipark

Egy WD10EARS esetében sikerült kikapcsolni wdidle3-mal az állandó parkolgatást, ellenben egy WD5000BEVT-nél kikapcsolás után, usb-s rackbe téve, működés helyett csak kattogott.

Linux alá van egy wdantiparkd nevű megoldás, ami nem engedi a lemezt nyugodni egy ideig, így a fejet nem parkolja olyan sűrűn. http://www.sagaforce.com/~sound/wdantiparkd/

Tartalom átvétel