Kármán

Kármán egy év után

Úgy tűnik, mióta nem vagyok egyetemista, egyre többet publikálok az egyetemről. Ezt az írást most találtam, még valamikor a tavasszal kezdtem hozzá, azóta itt kallódott a gépemen. A helyzetleírások is akkori állapotot tükrözik, nem nagyon tudom, mi változott azóta.

Mikor valaki megkérdezi, hogy „na és, milyen az új Kármán”, általában visszakérdezek: jót vagy rosszat akarsz hallani? Most az utóbbiról lesz szó, a jó dolgokról már írtam korábban, és azon a fronton nem sok változás történt.

Az 2007/08-as két két félév során megtapasztalhattam, hogy milyen utcafronton lakni. Szörnyű. Egyetlen előnye, hogy nincs erkélyről behúzó dohányfüst. Helyette van soksávos, dübörgő Irinyi utca az ablak alatt, visító fékes éjszakai busszal és hajnalban ordibáló, sikítozó részegekkel, kipufogó nélküli motorosokkal. A Zöld Pardon mindenen áthatoló basszusairól már nem is szólva.

Ettől még a Schönherzes 14büfé mellett is jobb volt lakni, ők legalább hétvégén kussoltak. Meg ott reggel lehetett aludni. Itt az sem megy mindig, mert a majdnem minden reggel felbőgő, zsúrkocsi méretű robottakker (takarítógép) hangja ellen az ajtó nem véd. A koli másik végéről is idehallatszik. Az Old's-os, ablak alatti teraszra vagy aulába szervezett, és a kolisok magánbulijairól inkább nem is írok. Tíz év kolesz után kezdek besokallni.

Mint említettem, fejlődés nem sok történt, de annyit azért el lehet mondani, hogy szereltek zárat a konyhaszekrényekre. Kulcsot már nem osztottak hozzá. Legalábbis nálunk, az első emeleten. Ha már konyha: a használt sütőolajat is csak ebben a BME kollégiumban nem gyűjtik külön (ami az egyetem elvileg legmodernebb kolija). Bár időnként eltűnnek a konyhában hagyott flakonok, üvegek, de ki tudja hová...

A melegvízzel ismét vannak problémák, már megint nem egészen mondható az alapfelszereltség részének. Mondjuk a normális fűtés sem. Azért olyan nincs, hogy napokig-hetekig hiánycikk a melegvíz, de az is elég zavaró, ha csak fél zuhanyzás közben nincs. Mondjuk mikor lemosnád magadról a szappant.

A fűtést februárban lecsavarták a korábbi nem tudom hány (>22) fokról 22 fokra. Egyik napról a másikra. A megfigyelések szerint sok ablak volt nyitva a fagyos téli éjszakákon is. Végül is jogos, a gázszámla állítólag a felére esett vissza. A változtatás menete viszont kissé bicskanyitogató. Semmi értesítés. Csak fagyunk megfele, egyik napról a másikra. Pedig lehetett volna pár naponként 1 fokkal csökkenteni a hőmérsékletet, és ha már csak pár ablak van nyitva (vagy elértük a 22 fokot), akkor abbahagyni. Így viszont egyetlen értelmes állása maradt a radiátor szelepének: teljesen nyitva. Ekkor van 22 fok.

A 22 fokban nagyon lehet érezni, hogy az ablakon lévő szellőztető miatt huzatos a szoba. A szellőzés nem lenne baj, de az ablak alatt ülve nem túl kellemes. A bal kezem fázik a folyamatosan beáramló hideg levegő miatt, a jobb kezemnek ugyanakkor akár melege is lehet. Ugyanígy az asztal két végét megfogva is érezhető a hőmérséklet-különbség.

Ezen kívül volt még pár ügy, ami borzolta a kedélyeket az idén.

Tárgyi visszafejlődésre is van példa. A zuhanyzóban leszedték a függönyöket, mert mocskosak voltak. Vissza nem rakják, mert a PPP-szerződésben nem volt szó a pár éve felújított vizesblokkokról, az üzemeltető meg drágán vállalná a zuhanyfüggönyök üzemeltetését. Monopolhelyzet. Persze most az egyetemet kellene inkább utálni, ők írtak alá a rossz szerződést. Marad a börtönfeeling.

Ágyneműcsere-fronton is történtek változások. Alaposan megnézik, hogy nem-e foltos, mikor visszaviszed. Ez oké, ha nem lehet kimosni és selejtezni kell, akkor teljesen jogos a kirótt tétel. Lehetne azt a pénzt jobb helyre is költeni. De könyörgöm, ne csak ekkor szóljanak már, hanem figyelmeztessenek átvételkor is, hogy nézd meg öreg, mert távozás után reklamációt nem fogadunk el. Nem tették, bár szerencsére kicserélték nagy szentbeszéd keretében a foltosan kapott paplanhuzatot. Aztán a cseredarabot még jó, hogy helyben megnéztem. Az is ugyanolyan foltos volt. 1:1.

Februárban volt beiratkozás a tavaszi félévre. A félév 4-én kezdődik, de ha eddig még nem laktál koliban, akkor csak 14-én tudsz beköltözni. Ja, hogy addig vannak előadások és laborok is? Na és?

A bürokratikus beiratkozási ceremónián való részvétel az itt lakóknak is kötelező volt. Pár órás sorban állás. Hiába maradok ugyanabban a szobában, akkor is ezerrel kell adminisztrálni, kulcsot leadni, majd rögtön újra felvenni. Egy „Hogyan toljunk el pár ezer mérnökórát” versenyen biztos díjat érne.

Ruhát szárítani továbbra sincs hol. A szobába nem sok fér. A folyosóra kitett ruhaszárítót használó hallgatókat pedig a tűzvédelmi bírsággal fenyegetik. TTNY-ben legalább van egy mosószoba erre a célra néhány szárítóval. Biztos akadna itt is egy.

A szobába is folyamatosan bejárkálnak. Havonta jönnek FIR reléket ellenőrizni (de minek?). Volt ablakpucolás is, időpontra való feliratkozással. Miért nem tudják ezt nyáron csinálni, amikor nem ezer kollégistát piszkálnak? Rejtély.

Decemberben volt kolis fórum. Megkértek minket arra is, hogy az utcafront lehetőleg legyen egységes, ne ragasztgassunk ki alufóliát az ablakra, mert hát déli oldal, süt a nap ezerrel, de ezt mutatjuk a világnak, legyen már szép. Erre az egyik srác elmesélte, hogy nyáron hajmosás után megtörölközik, de olyan meleg van, hogy a szobakilincs is forró, és mire végigér a szobán már újra teljesen leizzadt. Ezután kért javaslatot, hogy mit csináljanak a meleg ellen, ha a fóliázást nem szeretnék. Nem kapott. De azért ne fóliázzunk.

Továbbá még azt is megtudtuk, hogy a vezetők bírják az irodájukban a meleget. Aztán valaki megjegyezte, hogy éjszaka azért csak nem alszanak ott. A másik mellékes dolog, hogy a földszintet még valamennyire takarják a fák, míg a második emelettől fentebb ez nem igazán mondható el.

Van itt még pár ergonómiai „apróság”, ami előjött a hónapok alatt.

Hogyan lehet olyan lámpát eladni (és megvenni...), ami tíz perc után megfoghatatlanul forró lesz? Lehet ugyan forgatni, de szénné égeti az ember kezét. A búra gyakorlatilag egyben van az izzóval. Egyesek szerint szétrobban az égő. Biztató alatta alduni. A kapcsológomb elérése is nagy odafigyelést igényel a forró lámpatest miatt.

A székek ülőkéje vacak. Pár centivel hátrébb kellett volna hegeszteni őket, mert így nem lehet úgy ülni rajtuk, hogy rendesen támassza az ember derekát. Vagy ha mégis, akkor lelóg az ember hátsó fele, az ülőke széle pedig kemény és eléggé vág is. Féléveket meg nem helyes testtartással ülni... A székek másik részének meg a háttámlája (gyári)hibás, de azokat sem cserélik.

Egy lakberendező hallgatótársam nagyon fogta a fejét, mikor meglátta, hogy lakószobába fénycsövet raktak. Én nem értek hozzá túlzottan, de lehet benne valami.

Kaptunk házirendet, kirakták a porta mellé. Szép, nagy, A0 körüli plakát. Rögtön két nyelven is. A helyválasztás is tökéletes: a forgóvillák mellé. Elég ha egy ember leáll olvasni, máris dugó fog keletkezni. Egyébként kétlem, hogy bárki is végigolvasta volna valaha.

Emlékszem, az első napok egyikén még végigjártuk a szintet női WC után kutatva. Nem találtunk. Most ezt megoldották:

A vizesblokk egyik WC-fülkéjét kijelölték nőinek.

A bejárat mellett még mindig kis k a Kármán. Gondolom majd akkor cserélik nagybetűsre, ha a Schönherz is kék lesz.

Tudnék a hallgatókra is panaszkodni. Az igénytelenül otthagyott mellékhelyiség és konyha mindennapos látvány. Ha lenne a Kétfarkú Kutya Párttól illetékes a koliban, biztos plakátolna, hogy „A WC-kefét direkt nem használjuk”.

A hosszú hétvégéknek célszerű az elején főzni, mert a végére már olyan állapotba kerül a főzőlap és környéke, hogy nincs gusztusom rátenni az edényem. Az ajtót csapkodó, éjszaka hangosan zenét hallgató lakókról inkább nem írok.

A múltkor találtam egy írást a koli felújításáról az Építészfórumon. A cikk nem is túl érdekes, a hozzászólásokat viszont érdemes elolvasni. Egyet emelnék csak ki:

„A felújításhoz készültek tendertervek, melyek be lettek költségelve. A PPP konstrukcióban rendelkezésre álló keret alapján válogattak a felújítandó feladatrészek között. Az árnyékolás az első körben ki lett húzva minden tiltakozásom ellenére. Laktam az épületben, tudom ez mit jelent.
A Zöld tanárúr tanszékén dolgozom, oktatom az árnyékolás fontosságát, de általában süket fülekre találok. A jelszó: nem lényeg, vagy majd szellőztetünk.”

Lehet szidni az üzemeltetőt is, de szerintem az egyetem is legalább ugyanannyira ludas bizonyos kérdésekben.

Építő jellegű kritika

Több mint 20 tekercs wc-papírból összerakott építmény.
Vajon a földszinti, az irodákkal szemközti mellékhelyiségekben miért nem ilyen, a hallgatóknak adottal megegyező minőségű WC-papír kerül?

A jégkockatartó

A szeptemberi beköltözésnél, jó pár óra sorban állás után végre bejutottam a szobába. Ekkor még hátra volt az átvétel. Alá kell írni, hogy a leltári papíron szereplő minden tétel megvan. Gyorsan átnéztem a szobát, minden okésnak tűnt, aláírtam. Alig vártam, hogy leüljek végre öt percre.

A pár perc pihenő után persze rájöttem, hogy nem voltam túl alapos, így újra átnéztem a listát. A jégkockatartó sehol sem volt. Elfelejtettem megnézni. Nem nagy tétel, de akkor is. Futás a gondnok után. Kis győzködés után felírta magának, majd pótolják. Pár hét múlva meg is kaptuk.

Telt-múlt az idő, majd egyszer csak, a februári beköltözések közben megjelent egy új jégkockatartó a hűtőnk tetején. Furcsállottam, hiszen a régi is megvolt még. Levittem a portára, de nem tudtak vele mit kezdeni. Először elvették, hogy majd visszaviszik a raktárba, aztán némi telefonálgatás után mégis visszaadták, kezdjek vele amit akarok, nekik mégsem kell. Hát jó, felhoztam, beraktam a fiók mélyére.

A sztori egy-két hónap múlva folytatódott. Szobatárs mesélte, hogy egyik reggel nem akarták kiengedni a forgóvillán amíg alá nem ír valami papírt, amin talán jégkockatartóról és festésről volt szó, de nem is nagyon tudta kiolvasni.

Ezek után kíváncsian vártam, hogy kiköltözéskor ki akarják-e fizettetni a második jégkockatartót. Nem akarták, ellenben a tojástartó nagyon hiányzott. Megkértem a szobát ellenőrző recepcióst is, hogy mutassa már meg, melyik tétel az a listában, amit félév elején írtam alá az átvételről. Ő sem tudta megmutatni. Azért csak bekerült a jegyzőkönyvbe, hogy nincs tojástartó, noha a leltári papíron sem szerepel.

A tojástartón kívül még a foltos párna volt problémás. A déli fekvésű, árnyékolatlan szobában nem csoda, ha a huzaton is átszivárog az izzadtság. A használat ugyan rendeletetésszerű, de attól még zavarja az üzemeltetőt. Levlistás tanulságok szerint olyannak is felrótták ezt, aki nem is használta a kincstári párnát, mivel volt sajátja. Gondolom év elején már kapásból foltosat kapott, aztán év közben szigorítottak. Kíváncsian várom, hogy ezek, illetve a végzés után kiírnak-e fizetendő tételt. Főleg a tojástartó miatt.

Belépőkártya

A félévben már párszor borzolta a kedélyeket az ötezer (!) forintos RFID (vagy Proximity) kártya. Ez a belépőkártya a forgóvillához. Ha elhagyod ötezer. Újonnan boltban meg kétszáz forint. Áfával. Oké, motiváljuk a hallgatókat, hogy vigyázzanak rá, de túlzásokba sem kellene esni. Mondjuk egy ezres már elfogadható lenne. Az ötezertől még a személyi igazolvány pótlása is olcsóbb (háromezer forint). Levlistás levelek szerint az üzemeltetés úgy gondolja, hogy az egyetemisták nagy része gazdag aranyifjú, úgyhogy fizessenek csak, a HK-t meg nem nagyon érdekli a dolog (ráhagyja a Gépész-HK-ra), ők gondolom inkább a Schönherz házirendjével foglalkoznak. A 800 forintos vendégéjszaka is maradt. Itt ilyen a PPP. Kíváncsi vagyok a Schönherzben vajon kell-e majd fizetni érte.

Nemrég bevezették azt is, hogy már a vendégkártya átvételét is adminisztrálni kell. Aláíratják, hogy sértetlenül átvettük, illetve visszaadásnál is hasonló a procedúra. Gondolom valaki nem akarta kifizetni az öt rugót. Én se szívesen tenném. Főleg ha az előző „bérlő” tette tönkre és befelé a véletlen folytán még működik, kifele meg nem. Ahelyett, hogy 500 forint lenne (ami még mindig a piaci ár kétszerese), inkább adminisztrálunk.

A Schönherzben persze lesz állandó vendégkártya – hiszen csak kétszáz forint a Proximity, igazán nem nagy dolog kiosztani egy-két ezret belőle a Villanykarosoknak. Rossz esetben félmillió forint. Pár KBME-ből kijön. Itt meg ha nincs szerencséje az embernek, akkor negyedórákat állhat a sorban, mire be tud jönni a vendégével, amit ez a legújabb adminisztráció még inkább növel.

Gépészkari napok

Vannak most ezek a Gépészkari Napok, amire kitalálták, hogy átirányítanak minden 80-as portra menő forgalmat a rendezvény weblapjára. Hiába, ők uralják a routereket. Nem örültünk neki. Nagyon nem. A fórum elég hamar megtelt nem éppen kedves üzenetekkel.

Szobatárs bosszúja:

Kitámasztott F5 (refresh) billentyű, háttérben Firefox amint tölti az említett weblapot.

Billentyűzettartó ezerötszáz forintból

Nemrég rászántam magam, és kerestem egy közeli faáruboltot, hogy készítsek egy billentyűzettartót az íróasztali fiók helyére. A 600mm mély és 745mm magas asztal nem épp számítógépes munkára való, legalábbis ezzel a székkel biztosan nem. A felkarom közel sem függőleges, pedig úgy kellene. Ehhez 10-15 cm-el alacsonyabb asztalra lenne szükség. A 60 cm-es mélységből 20-at elfoglal a monitor, 25-öt a billentyűzet, a maradék 15-re meg sehogy sem fér el egy A4-es lap, vagy spirálfüzet. Oldalra rakni sem lehet, mert mindössze 70 centi széles az asztal.

A bútorlapot, a hozzá szükséges fióksínt és a csavarokat elfogadható áron megúsztam. A 708x450mm-es tölgyfa bútorlap 1200 forintba került (egyik élén ABS-élzárással). A fióksín és a csavarok pedig 300 forintból kijöttek. Már csak csavarozni kellett néhányat, meg helyet találni a régi fióknak.

A végeredmény tetszik, ennyi pénzt mindenképp megért, végre ki tudom nyújtani a lábam, kényelmesebb a gépelés, de azért nem ideális. A billentyűzettartó felső lapja és az asztal feletti alsó lapja között csak 6cm van, így lehetetlen behúzott billentyűzettartó esetén elérni bármilyen billentyűt is. Negatívum még, hogy így nem tudok átmászni az egérrel-billentyűzettel a szobatárs térfelére egy centit sem, viszont baloldalról itt az ablakpárkány, ami majdnem nyomja a vállam, ha középre ülök. Emiatt a billentyűzettartó baloldali tíz centije többnyire kihasználatlan miközben jobboldalt kevés hely marad az egérnek.

Amire érdemes figyelni:

 • Olyan fát érdemes választani, amin jó csúszik az egér. Azt nem tudom, hogy lehet-e rájuk valami speciális réteget kérni, mondjuk fóliát.
 • A külső élre – ahova az alkar kerül – mindenképp érdemes élzárást kérni, hogy minél kevésbé nyomja el az alkarban lévő ereket.
 • Az oldalsó lapokat (ahova a fióksín kerül) szerintem nem érdemes élzáratni, mert úgy nehezebb becsavarni a csavarokat.

Kármán második nekifutásra

Másfél hónapja, hogy újra beiratkoztam a második, immáron egy teljes félévre a Kármán Tódor Kollégiumba. Van új házirend, kisebb-nagyobb módosításokkal. Maradtak még problémák, de jó párat meg is oldottak közülük. Fejlődünk.

Kezdem azzal ami maradt: a szoba még mindig kicsi. Nyilván, ez nem is fog változni újabb negyven évig, de amiért leírom, az a következő. Beköltözés után szobatárs cserélni akart, én mentem volna az ötödikre (az elsőről), egy nyugisabb szobába, egy haverja helyére. (A HK és köztük elkallódott az a levél, amiben azt kérték, hogy egy szobában legyenek.)

A célszobának megvoltak a maga előnyei: belső udvarra néz, nem a forgalmas Irinyire, nem egy szinttel alatta van az aula és az Old's Club. A kialakítása viszont más, mint a mostanié. Ilyennel eddig még nem is találkoztam. Konkrétabban: közvetlenül az asztal mellett kapott helyet a szekrény, így az asztal szekrény felőli végén ülő ember nem tudja hova rakni a gépét. Nincs neki hely. Vagy be az asztal alá, de akkor a lábad nem fér sehova. Laptoposok előnyben. Az ott lakó másik srácnak szintén szép nagy gépháza volt, így meghiúsult a tranzakció. Szerencsére az eredeti szobám nem ilyen, illetve sikerült elsőként beköltözni, úgyhogy megint enyém a párkány, rajta UPS, hosszított Chieftec ház (keresztben) és nyomtató, így akár lehetne a szekrény az asztal másik vége mellett, ott nem én ülök.

Néhány változás, változatlanság:

 • Raktak függönyt a női zuhanyzórész elé, nem csak a tálcák előtt vannak külön-külön függönyök. (Erre már valamikor előző félév végén sort kerítettek.)
 • A melegvízzel sincsenek problémák, szokott lenni rendesen. Anno egyszer ezer forint körüli összeggel kevesebb volt a kolidíj. Egy majdnem ezer fős koli esetén ez már nem is olyan kis tétel.
 • A vendégfogadás egyértelműen jobb. A 800 forintot még mindig ki kell fizetni éjszakánként (ami még mindig csillagászati összeg), de nem kell mindig elkérni a szobatárs aláírását, valamint nevelőtanár után sem kell szaladgálni. Egyablakos ügyintézés. Szobatárs aláírása ugyan még mindig kell, de végre van a portán egy teljes félévre szóló lista, elég azt egyszer aláírnia egy félévben. Ráadás, hogy most már nem csak este 11-ig lehet beregisztrálni a vendéget, hanem bármikor. Sajnos hosszútávra kiadható vendégkártyára viszont még mindig nincs.
 • A konyhában van normális időkapcsoló a tűzhelyhez, a villanykapcsoló mellé rakták.
 • A kollégista igazolvány befér az irattárcámba, már rendes igazolványméretű.
 • A hálózati szabályok még mindig maradtak, de legalább lehet belső lapon követni a napi forgalmat, illetve megtekinthető a letiltott felhasználók listája is. Egyébként ha csak egy bájttal is átléped a 2 GiB-os kifelé menő korlátot, akkor öt napra dial-up sebességű vonalat kapsz. Brutális. Szervert üzemeltetni még mindig nem lehet. Próbáltam elhozni az egyik laborból az ott használt virtuális gép image-ét, amit majd a házihoz is használni kell. Impossible mission.
 • Az erkélyről már nem jön be a dohányfüst, helyette van esténként dübörgő Zöld Pardon, illetve a soksávos Irinyi út az ablak alatt – ugye utcafronti szobába kerültem.
 • A nyári kiköltözéskor para volt, hogy eljegesedett a hűtő fagyasztó része, és kilökte a fagyó ajtaját (bár akkor még a jég helyben tartotta). Most kiírták, hogy havonta (!) le kellene olvasztani a hűtőket, a szobaleltárban pedig ez az ajtó már nem is tétel, mert a hűtőgépek nyolcvan százalékával hasonló történt. Gyártási hiba?
 • Vasalni még mindig csak a teakonyhában lehet(ne). A poén, hogy az egyetlen konyhai konnektor az ajtó mellett van, alatta meg munkapult. A vasaló tápkábele meg nem hosszabb másfél méternél, plusz még az ajtót is elállod, ha ott vasalsz. Arról nem is beszélve, hogy más épp mondjuk halat, vagy kolbászt süt, te meg ott vasald a frissen mosott ruháid. A ruháimon nem feltétlenül szeretném érezni ezeket az illatokat.
 • A konyhaszekrényekről nekem még mindig hiányzik a zár, bár a legutóbbi HK ülés jegyzőkönyve szerint újra felmerült az ötlet.
 • A székek mégsem annyira kényelmesek hosszútávon, az asztal pedig még mindig magas számítógépes munkához.
 • A borzalmas beköltözésről inkább nem írok, négy órát talpaltam, és ezzel az idővel még viszonylag hamar végeztem. Jövőre állítólag jobb lesz.

Összességében – ahogy én látom – amin lehet változtatni, az többé-kevésbé változik a jó irányba, viszont az épület hiányosságai, hibái, vagy a pénzt igénylő problémák még itt lesznek pár évtizedig.

A kulcsos fiók biztonsága

Van nekünk a koliban ilyen kulcsos fiókunk, kettő is, külön kulcs jár mindegyikhez, úgyhogy egy-egy jut mindkét lakónak a szobában. Beköltözéskor kiszedtem a felsőt, hogy megpucoljam. Belül ezzel találkoztam:

Kép egy fiókos szekrényről, két (külön) kulccsal zárható fiókkal. Ha a felső fiókot kiszedjük a helyéről, akkor az alsóba minden gond nélkül be lehet nyúlni, mert nincs elválasztó bútorlap a kettő között.

Dohányzós fejlemények

Dohányzóügyben nincs pozitív fejlemény. Környezeti jog tanárom megkérdezte az ÁNTSZ-t is. Szabad térben a törvény nem ír elő korlátozó rendelkezéseket, így nem lehet fellépni a dohányzóhellyel szemben. Ezt erősítették meg az ÁNTSZ-nél is, de azt is mondták, hogy érdemes lehet bejelentést tenni, hátha a helyszínen másként vélekednek.

A szobaajtónk mellé viszont nyomtattam ilyen plakátot:

Füstölgő cigis tábla (áthúzás nélkül), alatta: Smoking area, mellette: Igaz, mi ugyan nem dohányzunk, de a füst úgyis bejön az ablakon.

Dohányzó

Ilyen nálunk a dohányzó:
Kép a teraszról, ahol dohányozni lehet, a terasz mellett pedig fél méterre nyitott szobaablak.
A kép ugyan nem a mi szobánkat ábrázolja (az eggyel odébb van), de hozzánk is elég sokszor bejön a füst. Remélem hamarosan beszüntetik a teraszon való dohányzást.

Tartalom átvétel