MPlayer for Windows mini-howto

A howto azért íródott, mert már a sokadik embernek magyarázom el, hogy miért használok MPlayert videólejátszásra, és hogyan kell azt telepíteni windows alá.

Miért pont az MPlayer?

Tartalmaz egy rakás kodeket, amivel szinte minden videófájlt le lehet játszani. Nem kell a windows könyvtárba bemásolni semmit, sem különböző, egymással sem kompatibilis kodekek telepítésével bajlódni. Unod, hogy ha felrakod az egyik kodeket megy a filmek egyik fele, ha a másikat akkor meg a másik? Együtt persze sehogyan sem hajlandóak működni. Próbáld ki az MPlayert! Ha nem tetszik, egyszerűen csak letörlöd az egész könyvtárat és kész. Normálisan bele lehet tekerni a filmekbe. Nem kell idegesítő másodperceket várni, amíg ismét folytatódik a lejátszás. Le tudja játszani a hibás avi fájlokat is, az indexek felépítésével akár tekerni is lehet bennük. És persze gyorsabb, mint a wines társai. A doksiban nem foglalkozok semmilyen grafikus interfésszel, nekem megfelel a sima konzolos verzió is, így nem használom. A feliratokat is normálisan kezeli, lehet vele csúsztatni is őket, ha nem stimmelnének.

Letöltés

http://www.mplayerhq.hu/
Igen, főleg magyar fejlesztés. Itt leginkább csak linuxos forráskódot találsz, a windows alatt futtatható programot innen töltheted le:
http://www2.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/win32-beta/
Jelenleg MPlayer-mingw32-1.0pre5.zip a fájl neve, de ez később változhat. A videók lejátszásához még szükséged van a kodekekre, amelyet az mplayer.hu letöltés részében találsz meg, jelenleg a http://mplayerhq.hu/homepage/design7/dload-hu.html címen, ami jelenleg a http://www1.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/essential-20040704.tar.bz2 címre hivatkozik. Ezeket azonban majd csak ki kell tömöríteni és bemásolni az mplayer könyvtárába.

Telepítés

Ha megvan a fenti két fájl, akkor csomagold ki a programot mondjuk a c: meghajtó gyökérkönyvtárába, a kodekeket pedig a c:\mplayer\codecs alá úgy, hogy a tar.bz2 fájlon belüli essential-20040704 könyvárat kihagyod (tehát a dll, stb. fájlok közvetlenül a c:\mplayer\codecs-ben legyenek). Ha nem tudnád kitömöríteni a bzip2 fájlt, használj mondjuk winrart.

Futtatás

Ezek után már csak hozzá kell társítani a megfelelő kiterjesztéséket, vagy a My Computer / Jobb klikk / Tulajdonságok / Advanced / Environment variables panel alsó ablakában a Path változó végére hozzáírni a ";c:\mplayer" -t. Így akár total commanderbe is begépelve az mplayer szót, majd egy ctrl-enter nyomva le lehet játszani a kurzor alatti videót. Több fájlból álló filmeknél szintén hasznos, ha csak az mplayer -fs *.avi illetve hasonló parancsot kell kiadni. (A -fs paraméter a full screen rövidítése.)

A gyorsabb indításhoz létrehozhatsz a c:\Documents and Settins\username\SendTo mappában egy-két parancsikont is, amelyeknek akár különböző paramétereket adva különféle módokban indíthatod az mplayert. Jobb klikk a fájlon, Küldés vagy SendTo és már játsza is a fájlt az mplayer.

Én egyébként erre egy OpenExpert nevű programot használok, amivel új Open with... jobb klikknél megjelenő menüpontot lehet adni a fájlokhoz. Ezek ilyesmi .bat fájlokra mutatnak, mint a következő:

mplayer -idx -framedrop %1 %2 %3 %4 %5 %6

Az -idx paraméter nagyon hasznos tud lenni töredék avi fájlok esetén. Hatására az mplayer egy indexet generál a fájlhoz, aminek a segítségével bele lehet tekerni a videóba. A félig-meddig letöltött fájlokhoz ideális. Így nem fordulhat elő az az eset, hogy véletlenül valamilyen új mozifilmet töltünk le illegálisan a szomszéd home videói helyett.

Beállítások

Nem áll szándékomban új mplayer doksit írni, de néhány fontosabb beállítást kiemelnék. A teljes doksit (ha eddig mindent jól csináltál) a c:\mplayer\man_page.html alatt találod. Ezeket a c:\mplayer\mplayer\config fájlba kell beírni. Unixos fájlformátumban van, így a notepadnál valamivel jobb szövegszerkesztő kell hozzá.

framedrop=yes
Ha lassú a géped, akkor így kihagyhat egyes képkockákat a folyamatos lejátszás érdekében.

A feliratokhoz és az osd-hez fontot a kodekek mellett találsz az mplayer weblapján. Az iso-8859-2 ajánlatos a magyar karakterekhez, töltsd le, csomagold ki. Választ ki a szimpatikus betűnagyságot, és a hozzá tartozó könyvtárban lévő fájlokat másold be a c:\mplayer\mplayer\font könyvtárba. A c:\mplayer\mplayer\config fájlból még nem árt kiszedni a font= kezdetű sort. A mplayer egyébként automatikusan betölti a lejátszott videó könyvtárában lévő azonos nevű, de srt, sub, stb. kiterjesztésű feliratokat, amelyek között a j gomb nyomkodásával tudsz váltogatni.

Vezérlés

Egy lista a legfontosabb funkciók elérésére szolgáló gombokról:

 • Fel, Le, Jobbra, Balra, PageUp, PageDown: tekerés a filmben előre-hátra 10, 60 és 600 másodpercet
 • Esc, q: kilépés
 • space, p: pause
 • o: OSD állapotváltása. Négy állapot van, ezek között vált, amelyek a következő információk megjelenítését engedélyezik:
  • 0: csak felirat
  • 1: hangerő és seek (alapértelmezett)
  • 2: hangerő + seek + timer + percentage
  • 3: hangerő + seek + timer + százelék + teljes lejátszási idő
 • f: teljes képernyős mód (full screen)
 • 0, 9: hangerő csökkentése-növelése
 • z, x: felirat megjelenésének késleltetése, siettetése 0.1 másodperccel
 • j: feliratok váltogatása, felirat megjelenítésének kikapcsolása

A többit megtaláljátok a már említett doksiban, illetve a c:\mplayer\mplayer\input.conf fájlban, ahol módosítani is lehet ezeket.

A SendTo mappás megoldásra Lölöke hívta fel a figyelmem, köszönet érte!

palacsint
2004. 07. 27.

Hozzászólások

hangsávok

A hangsávok között a # gombbal lehet váltani.

Lassan 4 :) és még mindig

Lassan 4 :) és még mindig hasznos :D

:)

Qrvayó összefoglaló, köszi szépen!

Nekem az a bajom az MPlayerrel (Windows alat), hogy ha rossz az index, nekem pont nem ugorja át (ahogy azt teszi pl. a BSPlayer), ellenben hibával elszáll. Úgyhogy én BSPlayert használok vmi hüje codec packkel, aztán ha nem müxik, akkor jön az MPlayer, ha az se müxik akkor meg a VLC, az ált. mindent lejátszik amit a másik 2 nem, de alapdolgokat meg néha nem kezel (meg ez is szállt már el), szal a 3 együtt nekem bejött, külön meg egyik se.

Mikor elkezdtem használni

Mikor elkezdtem használni ezt Windows alatt, akkor még messze jobb volt a hibás fájlok terén a -idx kapcsolóval, mint bármi más. Azóta eltelt pár év, az MPlayer azóta nem sokat fejlődött, de továbbra is ezzel nézek mindent, nem szokott vele bajom lenni. A sztorihoz hozzátartozik, hogy egy ideje Linux az elsődleges OS, natívan nem is tudom mikor futtattam utoljára Windowst a saját gépemen.

Most nézem amúgy, a cikk lassan három éves :-)

Tartalom átvétel