7.2. Egyéb protokollok támogatása

Az eddig emlegetett HTTP protokoll támogatásán kívül érdemes még a HTTPS és az FTP támogatására is gondolni a program készítése során. Ezzel a hármassal az igények nagy része lefedhető. Kicsit előreszaladva, a java.net.URLConnection osztály (illetve annak leszármazottai) mindhárom említett protokollt támogatják, így ezzel nem lesz külön feladat az implementáció során.

A HTTPS „csak” a HTTP titkosított változata, ez a program számára semmilyen különbséget nem jelent. FTP esetén pedig az egyes könyvtárakban található állományok listája kezelhető szöveges dokumentumként, a bináris fájlok pedig webről letöltött bináris fájlként. Külön szűrők és modulok is fejleszthetőek az FTP-hez, de erre valószínűleg nem lenne nagy igény. Elképzelhető olyan, egyszerűen megvalósítható modul, amely csak bizonyos fájlokat figyel, amely fájlok a konkrét fájlnéven túl a szokásos „?” és „*” helyettesítő karakterekkel is meghatározhatóak (vagy akár ennél komplexebb reguláris kifejezésekkel is).

Az FTP-szerverek a webszerverekkel ellentétben a fájlok utolsó módosításának idejét mindig közlik a klienssel, ami rendkívül leegyszerűsíti a feladatot. Elég csak a könyvtár fájljainak listáját lekérni, a konkrét tartalomra nincs szükség. Ehhez az is hozzájárul, hogy az FTP-szerverek nem állítanak elő dinamikus tartalmat.

Tartalom átvétel