7.1. Hibák jelzése

A modulok, szűrők többnyire egy-egy oldal aktuális felépítéséhez kapcsolódnak, így különösen fontos az oldalfelépítés változásából fakadó hibák kezelése. Mielőbb értesíteni kell a felhasználót, ha az oldalhoz beállított modul már nem képes a hírek kinyerésére (pl. új design megjelenése miatt), hogy az új oldalszerkezethez tudja igazítani a weblaphoz tartozó beállításokat.

Itt kell szót ejteni a hamis pozitív és hamis negatív jelzésekről. Utóbbiak jelentik a nagyobb problémát, de először vizsgáljuk meg az előbbit, a feleslegesen kiküldött értesítéseket. A hamis pozitív jelzések ugyan bosszantóak, hiszen a felhasználó feleslegesen nézi meg a weboldalt, ugyanakkor azt is jelenti, hogy a figyelésre használt szűrők és modul beállításai nem tökéletesek. Ez fakadhat konfigurációs hibából, vagy abból, hogy időközben megváltozott a weboldal felépítése. Mindkét esetről ajánlott mielőbb tudomást szerezni és lépéseket tenni a hiba elhárítására érdekében, különben később hamis negatív jelzéseket kaphatunk (azaz elmaradnak az értesítések, pedig szükség lenne rájuk).

Az önmagukban „érkező” hamis negatív jelzések azonban még bosszantóbbak lehetnek, mivel ekkor a felhasználó azt hiszi, hogy minden a legnagyobb rendben van, a program teszi a dolgát és azért nem küld semmilyen értesítést, mert nem változott semmi az oldalon. Hiba esetén hibaüzenettel jelezné a problémát, így csak az a magyarázat jöhet szóba, hogy a figyelt oldalt régen frissítették.

A szűrők hibakezelését bemutató aktivitás-diagram a 6. ábrán látható. A folyamat modulok esetén is hasonló.

6. ábra: Szűrők hibakezelésének aktivitás-diagramja
6. ábra: Szűrők hibakezelésének aktivitás-diagramja

Tartalom átvétel