hardver

Mi a baj Western Digital Green Power merevlemezeivel?

Az, hogy túl zöld. Mondhatni sötétzöld. De ne legyünk ilyen durvák, nézzük a tényeket, spekulációkat.

Az SPCR fórumára bevágott WD Support által írt levelek és SMART adatok szerint a WD GP winyók 8 másodperc inaktivitás után parkolják a fejet. A másfél éve létező SCPR fórum után az elmúlt egy évben valamikor felkerült a hivatalos Western Digital tudástárba is egy bejegyzés a problémáról (The S.M.A.R.T Attribute 193 Load/Unload counter keeps increasing on a SATA 2 hard drive).

A funkció előnye, hogy kevesebb áramot fogyaszt a merevlemez, ellenben növekszik a SMART Load_Cycle_Count (LCC) számláló értéke. A winyó adatlapja szerint ezekből a parkolásokból legalább 300 ezret ki kellene bírnia. Ha azonban pechesek vagyunk, és mondjuk pont 10 másodpercenként nyúlunk a lemezhez (vagy megteszi egy programunk 10 másodpercenként), akkor ezt a 300 ezres számot viszonylag hamar elérhetjük (kb. 35 nap folyamatos üzem esetén).

Persze ez nem jelenti azt, hogy a 300 001-edik parkolás már biztosan nem fog sikerülni, és utána a winyón tárolt adatok sosem lesznek elérhetőek, de akkor is idegesítő. Főleg, ha a parkolás hangját is halljuk. A fentebb említett fórumon egyébként van néhány felhasználó, akiknek több milliónál jár ez a számláló és a winyó hibátlanul működik.

De nézzük, hogy miért nem túl fair a helyzet:

  • A winyó adatlapján, weblapján, és általában úgy sehol sincs feltüntetve, hogy rendelkezik ezzel a funkcióval. A felhasználók egy része nem azért vett WD GP winyót, mert annyira zöld, hanem mert csak 5400-at fordul percenként, ami jóval csendesebb működést és kevesebb hőt eredményez, mint a szokásos 7200-as változatok. Tényleg érdekel valakit az a pár Watt? Tegyük hozzá, hogy a parkolás sem teljesen zajtalan művelet.
  • A Raid Edition 2-es Green Power winyókhoz a gyártó kiadott egy firmware frissítést és egy programot, amivel ezt a funkciót testre lehet szabni (beállítható a timeout értéke), illetve teljesen ki is kapcsolható a parkolás. Ez a nem RE2-es változathoz nem készült el. Miért?
  • Egyeseknek egy nem támogatott wdidle3.exe nevű program segítéségével sikerült kikapcsolni a funkciót. Másoknál ugyanez nem működik. Viszont valószínűleg ugrik a garancia, ha ezt használjuk.
  • A fentebb linkelt tudástári bejegyzés szerint Linux alatt kikapcsolható a hdparm -B 255 paranccsal a funkció. Nálam HDIO_DRIVE_CMD failed: Input/output error hibával leáll a hdparm, és tovább nő az LCC értéke. Támogatás nincs, mert a WD nem támogatja a merevlemezeit Linux/Unix alatt.
  • Saját tapasztalat: Egy éves WD10EADS, 70 ezer körüli Load_Cycle_Count érték, tökéletes működés.


    Frissítés, 2011. augusztus 12.:

    A témáról a Prohardver is cikkezett nemrég. Ők is a WD egyik support oldalára hivatkoznak (Answer ID 5357), ami szerint lehet használni a wdidle3.exe-t Caviar Green lemezekkel. Pontosan idézve a support oldalt: „Set Idle3 to max time (effectively turns off load/unload power saving feature thus will use more power) per below link.”

    A „below link”-et követve eljutunk az RE2GP Idle Mode Update Utility oldalára, ahonnan letölthető a wdidle3.exe egy figyelmeztetés mellett, mely szerint csak a WD1000FYPS-01ZKB0, WD7500AYPS-01ZKB0, WD7501AYPS-01ZKB0 modellekkel használható. Nem Raid Edition Green Power merevlemez nincs a listában. Az első lapon (Answer ID 5357) viszont Raid Edition merevlemez egyáltalán nincs említve.

    Az anomáliáról kérdeztem a hivatalos supportot is, szerintük nem támogatott a WD10EADS, és a többi nem Raid Edition lemezek használata wdidle3.exe-vel: „Unfortunately this software was made for a specific model of internal drives and the Caviar Green GP drive is not one of them. It was made for RE3 drives.” (Igen, RE3-at írtak a levélben.) A support oldalt persze azóta sem tették egyértelművé, hiába kértem.

    További adalék, hogy az eredeti, NGOHQ-n megjelent cikket a Western Digital PR is kommentálta, de a kommentben nyoma sincs tiltakozásnak, hogy a wdidle3.exe használata Caviar Green lemezekkel nem támogatott.

    Ezek után nem könnyű eldönteni, hogy merjük-e a használni a wdidle3.exe-t, esetlegesen kockáztatva a garanciát, vagy inkább hagyjuk szépen növekedni az LCC-t.

SMART adatok rendszeres naplózása

A korábbi winchesterlistás bejegyzés továbbfejlesztett változata a következő két szkript. Az első a SMART értékeket fájlba naplózza, a második pedig e-mailben küldi őket. Debian alatt a /etc/cron.daily, cron.weekly, stb. mappába megfelelő helyük van.

smartlog:

#!/bin/bash
# smart data log script by palacsint, v1.0
# http://palacsint.hu/
# 2009. 11. 18.

DATE=$(date +%Y-%m-%d)
LOGDIR=/var/log/smart/
SMARTCTL=/usr/sbin/smartctl

if [ ! -x $SMARTCTL ]
then
    echo "error: $SMARTCTL not found"
    exit 1;
fi

#grep 0 /sys/block/{sd*,hd*}/removable | awk -F"/" '{print $4}' | while read DEVICE
grep 0 /sys/block/sd*/removable | awk -F"/" '{print $4}' | while read DEVICE
do
    DEVFILE=/dev/${DEVICE}
    if [ ! -b $DEVFILE ]
    then
	echo "${DEVFILE}: is not a block file"
	continue;
    fi

    LOGFILE="${LOGDIR}${DATE}-${DEVICE}.log"
    $SMARTCTL -a -d ata /dev/${DEVICE} > $LOGFILE
done

smartmail:

#!/bin/bash

# smart data mail script by palacsint, v1.0
# http://palacsint.hu
# 2009. 11. 18.

DATE=$(date +%Y-%m-%d)
SMARTCTL=/usr/sbin/smartctl
MAILADDR="miki@localhost"

if [ ! -x $SMARTCTL ]
then
    echo "error: $SMARTCTL not found"
    exit 1;
fi

#grep 0 /sys/block/{sd*,hd*}/removable | awk -F"/" '{print $4}' | while read DEVICE
grep 0 /sys/block/{sd*}/removable | awk -F"/" '{print $4}' | while read DEVICE
do
    DEVFILE=/dev/${DEVICE}
    if [ ! -b $DEVFILE ]
    then
	echo "${DEVFILE}: is not a block file"
	continue;
    fi

    $SMARTCTL -a -d ata /dev/${DEVICE} | mail -s "smartctl - ${DEVICE} - ${DATE}" $MAILADDR
done

Középtájon van egy kikommentezett sor, ami akkor hasznos, ha nem csak sd* lemezek vannak a rendszerben.

Egy jó ötlet: Asus Q Connector

Egy Asus alaplap kapcsán találkoztam a következő ötlettel: a hdd és power led, reset és power gomb, valamint a hangszóró csatlakozóit nem közvetlenül az alaplapra, hanem egy Q Connectornak elkeresztelt tüskesorra csatlakoztatjuk. Ezután a Q Connectort egyetlen mozdulattal rádughatjuk az alaplapra. Az eltávolítás ugyanígy csak egy mozdulat. Szerelésnél nagyon kellemes, hogy nem egyesével kell visszapakolni a többnyire nehezen megközelíthető alaplapi tüskesorra a csatlakozókat. Ráadásul fillérekbe kerülhet.

Tüskesor speaker és power led felirattal

APC Protectnet földelés

Szintén APC support válasza, ezúttal arra, hogy egy Protectnet PNET1GB típusú Ethernet túlfeszültségvédő sárga-zöld vezetékét hova csavarozzam, ha a gép előtt már van egy Smart UPS.

A SU700I modellt leváltó SUA750i-n már van külön kimenet /TVSS GND/ a Protectnet csatlakoztatására.
A SU700I modellnél a számítógépházhoz csavarozást javasoljuk.

APC UPS kalibrálás, újrakalibrálás

Annak idején, arra a problémára, hogy az APC Smart UPS-ek miért nem tudják rendesen az aksiból hátralévő üzemidőt kiszámítani (konkrétan folyamatosan villogott az egyik LED-sor egy SU700I-n), a következő választ kaptam:

Az UPS nem hibásodott meg, megfelelően működik. Amit Ön említ az nagy valószínűséggel annak a következménye, hogy akkut cserélt az UPS-ben. A készülék még a régi akku paramétereivel számol, és ezért jelzi ki az igen kevés tartásidőt. A villogás magyarázata pont ez.

Hogy az UPS felismerje az új akkukat Önnek Manuális Futásidő kalibrációt kell végeznie a készüléken (nem szoftverből).

Ha ez nem segít, kérem vegye fel a kapcsolatot a szervizünkkel, ők be fogják vizsgálni a készüléket és az akkukat. Mindenképpen megéri rendbehozni ezt az UPS-t, a leírtak nem készülék hibára, csak beállítási gondokra, vagy tényleges akku problémára utalnak. Árakat, csak a szervizünk fog tudni adni.

SOS UPS Ambulancia Kft. +36 1 350-5170 1134 Budapest, Angyalföldi út 23.

Manuális futásidő kalibráció:

  1. Szüntesse meg a soros vagy USB kábeles kapcsolatot a PC-vel.
  2. Állítsa le a PC-t, de hagyja bekapcsolva. Kérem ellenőrizze, hogy legalább 30% terhelés legyen az UPS-en. Ha ez nincs meg csatlakoztasson egyéb terhelést. (30% minimum kell, de lehet akár 100% is!)*
  3. Szüntesse meg az UPS tápellátását! (Húzza ki a fali konnektorból.) Várja meg míg az UPS önmagától teljesen le nem merül és ki nem kapcsol!
  4. Amikor kikapcsol az UPS, csatlakoztassa a hálózathoz ismét, és hagyja, hogy teljesen feltöltődjön.
  5. Futtasson öntesztet az UPS-en.

A fent leírt folyamat során, ha pontosan így zajlik az UPS újraszámolja az akkura vonatkozó tárolt jellemzőket, és ekkor megfelelő lesz a futásidő kijelzés és a Low Battery jelzés.

* Ehhez egy Ubuntu Live CD valamint egy cpuburn valószínűleg jobb választás. Ráadásul minél nagyobb a terhelés, annál gyorsabban lemerül az aksi, annál rövidebb ideig tart a kalibráció.

Notiwinyó kattogás

Tünetek: pár másodpercenként kattan egyet a notiwinyó, valamint a S.M.A.R.T. Load_Cycle_Count attribútum értéke folyamatosan nő.

Megoldás: APM kikapcsolása hdparm-mal.

Eszközök:

Smartmontools telepítésekor legyen bekapcsolva a menü telepítése, így egy helyi meghajtón jobb klikkel elérhető a SMART all info parancs, ami megmutatja a merevlemezhez tartozó összes SMART értéket. Ebből a 193 Load_Cycle_Count kezdetű sor az érdekes. A sor végén lévő szám megmutatja, hányszor parkolta ki a fejet eddig a winyó.

A Seagate Momentus 7200.3-as winyóm elvileg legalább 600 ezret kibír ezekből a parkolásokból, de a kattogás felettébb idegesítő – ez a leghangosabb zaja a gépnek.

Kikapcsolni a hdparm -B 255 /dev/sda paranccsal lehet az APM-et (esetleg 254 a 255 helyett). Vista alatt ehhez rendszergazdai jogok kellenek. Erre csak a parancsikonos megoldással tudtam rávenni (lásd az előző bejegyzés végén: IP beállítások parancssorból), így működik szépen. Sajnos minden újraindítás és alvó állapotból való visszatérés után futtatni kell a hdparm-ot.

Saját megfigyeléseim alapján nem tudom megerősíteni, hogy minden ilyen kattanás esetén nő az LCC értéke, azt viszont igen, hogy a hdparm hatására tényleg megszűnik a kattogó hang.

Szoftveres vagy hardveres RAID1?

Szoftveres! Mert:

  • Az asztali gépek alaplapjain lévő, esetleg olcsóbb PCI-os RAID kártyák nem sokat csinálnak amúgy sem hardverből, ez is szoftveres RAID – álcázva. Mert különben minek is kellene hozzá külön driver?
  • Ha elfüstöl az alaplap, RAID kártya, vagy egyszerűen csak szeretnél újabb deszkát, akkor sincs probléma – a szoftveres RAID ugyanúgy fog tovább működni az új alaplappal is, míg az (ál)hardveres lehet, hogy hardverfüggő. Megéri kockáztatni? Nem az adatok a fontosak? Elvileg azért RAID1, hogy az egyik winyó hibája esetén az adatok még megmaradjanak, ne legyen SPoF. Ha ilyen olcsó (ál)RAID vezérlőt használsz, akkor a RAID vezérlő lesz az SPoF. Pár év múlva szinte lehetetlen lesz egy mai alaplapot beszerezni, ha más lappal, vezérlővel mégsem lennének elérhetőek az adatok.
  • Sebesség szempontjából ugyanott vannak.
  • A winyót át lehet vinni másik gépbe is minden gond nélkül, még RAID vezérlő sem kell hozzá.
  • Jobban konfigurálható. Nem kell hozzá kliensprogram, az oprendszer alapból tudja. Linux és Windows is. Akár menet közben is állíthatod, nem kell hozzá újraindítani a gépet.
  • Nem kell az egész lemezt bevonni a tömbbe. Lehet csak egy-egy partícióból (partíciópárból) RAID1-et építeni, a nem túl fontos adatoknak így több hely marad.
  • Nem kell RAID vezérlő sem.

Ettől függetlenül legyen biztonsági mentésed! Ha ellopják a gépet szőröstül-bőröstül, akkor ... – nos, az ellen nem véd. Az se baj, ha a biztonsági mentés helyileg is máshol van, nehogy a géppel együtt vigyék a hordozgató winyót, vagy a DVD táskát is. A biztonsági mentés pedig legyen titkosítva, mert ha ellopják, akkor rossz kezekbe kerülhet minden személyes adatod.

(A fentiekben természetesen csak az otthoni, asztali gépek esetéről van szó.)

COWON iAudio U5 tapasztalatok

Öt év iRiver 190T után váltottam iAudio U5-re. A kütyüt március óta használom, de már bánom, maradni kellett volna az iRivernél, vagy valamilyen nyílt forráskódú firmware-rel rendelkező lejátszót beszerezni.

Leginkább az idegesít, hogy nem lehet fájlokat törölni közvetlenül a lejátszóval, csak számítógép segítségével. Így lehetetlen az utazás közbeni válogatás, mire meg este hazaérek már semmi kedvem kikeresni a kevésbé tetsző zeneszámokat, hogy a felszabaduló helyre tudjak újakat másolni. Négy gigabájtnyi zenéből pedig elég nehéz megjegyezni, hogy melyik nem tetszett.

A 4GB memóriához (amit itt is ezerrel kell érteni, nem 1024-el) van tematikus kereső, lehet válogatni az ID3 tag adatai alapján. Először azt gondoltam, hogy ez jó lesz, de csak nagyon elvétve használom. Többnyire csak mixek vannak rajta, amihez egy előadó tartozik. Ezeket a könyvtárak mentén könnyebben megtalálom, mint egy ilyen menüben keresgélve. A memórián lévő zenék másik fele meg összeválogatott számok, teljes album nálam elég ritkán fordul elő. Az összeválogatott számok közül meg ritkán akad két egyforma előadó, vagy ha még akad is, akkor sem egyforma az ID3 tag adata, és így kezelhetetlen méretű lesz a lista. Tehát ebben az esetben is egyszerűbb a könyvtárakban való bóklászsás.

Az „Új zenék” menüpont viszont jó lenne. Értelmezésem szerint az itteni három (1-day, 1-week, 1-month) mappába kerülnének az elmúlt egy nap, egy hét, illetve egy hónapban felmásolt zenék. Ez a funkció persze nem működik. Néha megjelenik néhány szám ezekben a listákban, de nem fedik a valóságot, nem szerepel ott minden, abban az időtartamban felmásolt zene, vagy épp az ott szereplők sem akkor lettek felmásolva. Másrészt egy újraindítás után többnyire a lista változik, leginkább üres szeret lenni.

Egy másik zavaró dolog a lejátszó instabilitása. Sokszor fagy. A 190T-n nem is tudom, hogy van-e reset gomb (bár gondolom azért lennie kellene), itt meg elég gyakran kell használni. Első napon kolléga két perc alatta lefagyasztotta, de azóta is rendszeresen találkozom a jelenséggel, átlagban talán úgy kéthetente egyszer.

A néha érkező firmware frissítéseket sem érzem túl megbízhatónak. A legutóbbi 3.16-ost felrakva nálam eltűntek a betűk a kijelzőről. Ráment vagy fél óra mire sikerült visszarakni egy betűket is megjelenítő 1.16-ost (közben felrakva néhány még korábbi verziót). Ugyanígy géphez csatlakoztatva sem egyszer láttam mindenféle hibákat a syslogban, nemrég például folyamatos újraindult a lejátszó mikor rádugtam a notebook USB portjára.

A régi iRiverhez képest ezek számomra óriási problémának tűnnek, bár nem tudom, hogy az újabb (vagy régebbi) lejátszóik milyenek. A Prohardver iAudio fóruma szerint csak én vagyok ilyen balszerencsés.

A legutóbbi hibajelenség az volt, hogy az géphez történő csatlakoztatáskor a „Starting” feliratnál lefagyott. Három gépen, négy különböző oprendszerrel ugyanez volt a jelenség. Aztán egy hét után megírta valaki a PH fórumon, hogy formázni kell a memóriát. Így tényleg megjavult, bár syslog hiba ezután is volt. Külön öröm, hogy megint váltogathatok össze négy giga zenét.

A régi tölthető ceruzaelemek után a beépített aksi – ami 192kbps-os MP3-akkal (LCD használata nélkül) hallgatva 21 óra 10 percig bírta nálam – annyiban tetszik, hogy nem kell külön aksitöltővel vacakolni, hanem elég csak egy USB portra rádugni a lejátszót és már tölti is. Hátránya is akad, már nem egyszer jártam úgy, hogy bekapcsolva felejtve raktam le este a lejátszót. A meglepetés reggel ért, indulás előtt két perccel kellemetlen, ha épp lemerülőben van az aksi. A kijelző egy idő után kikapcsol, így semmi sem jelzi a működést.

A színes kijelzőt amúgy feleslegesnek érzem, azon kívül, hogy sárga betűkkel jelenik meg az épp játszott szám címe semmi előnyét nem látom. Egy hagyományos szürke LCD is megtenné némi háttérvilágítással. Talán azzal az aksi is tovább bírná.

A gombokkal sem vagyok megelégedve. Némelyik hangosan kattog ha épp olyan helyen nyomom meg, a bekapcsolással pedig többnyire alaposan megszenvedek, legalábbis ha bal kézzel fogok neki. Jobb kézzel egyszerűbb elérni az on kapcsolót, de az összes aszimmetrikus füles baloldalas, amihez meg nem passzol a jobbkezes hordozás.

A rádió működik, viszont egy állomást többször is megtalál a kereső (ugyanazzal a frekvenciával), ami miatt a frekvenciasáv végén lévő adók már nem férnek bele a 24 tárhelyes memóriába.

A rádió további baja, hogy nem lehet egy gombbal némítani. A play/pause a preset módot állítja, amit szintén sosem használtam iRiver-en. Persze nem azt mondom, hogy nem kell ez a funkció, mert kell, néha szükséges kézzel is hangolni az adókat, de inkább rakják be egy almenübe, hiszen elég ritkán szükséges a használata. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egygombos rádiónémítás iRiver-en sem volt.

A számokban történő tekerés sebessége beállítható, de kétórás mixekhez vagy rádiófelvételekhez más beállítás passzolna, mint a néhány perces zeneszámokhoz. Ezeket például lehetne kezelni módokkal (mint a mobilokon), de ilyen sincs. Másrészt ez egyébként is lehetne inkább analóg, kellemesebb lenne.

Hiányoznak az olyan funkciók, mint például a nem használt lejátszási módok kikapcsolása. A repeat shuffle one tracket sosem használtam. Itt mindig végig kell zongorázni az egész listán, ha váltani akarok, vagy a menüben kotorászni.

Továbbá az A->B ismétlési módot is kivenném, sosem használtam öt év alatt. Helyette valami hasznosabb funkciója lehetne a Rec gomb rövid megnyomásának. Mondjuk pont lejátszási módok váltogatása.

A kábele mikrousb (nem mini!), ilyet meg sehol sem lehet kapni. Talán a mobilokhoz árultak jók lennének, de azokat aranyárban adják.

A hangminőségre nincs panaszom, szólni szépen szól.

További funkcióként a könyvjelzőzés, illetve a számok értékelése is kellemes lenne.

Mindenesetre a hibákat és a többi hiányosságot (a legutóbbiak kivételével), nagyon hiányzó funkciókat megírtam a Cowonnak jó ideje, de nem sok változást látok. A 3.16-os firmware-t ugyan nem sikerült kipróbálnom, de az ahhoz tartozó changelogban sem látok a fentiek közül semmit. Azért együtt tudok élni a lejátszóval, de nem lett a kedvencem és a legutóbbi nyűgök miatt nem ajánlom senkinek. Talán az E100-as iRiver-t jobb lett volna megvárni.

LIRC módok, lircmd

Már régóta terveztem, hogy beállítom a távirányítómat a mostanában használt programjaimhoz, mint Amarok, Totem, és nem csak a régi mplayer-es beállításokkal használom. Ez még a Sarge-os időkből maradt, azóta nem nyúltam hozzá, valamint akkor a Totemnek sem volt LIRC támogatása, Amarok helyett pedig XMMS-t használtam.

Most sor került erre is, és érdekes dolgokat fedeztem fel. Egyrészt a lircmd a LIRC mouse daemon-t takarja, ami egeret tud emulálni X (és gpm) alatt. Eddig is fent volt ez a démon, de különösebben nem foglalkoztam vele, nem is tudtam, hogy pontosan mire való. Másik újdonság számomra a módok használata. Elnézve a forrás melletti Changelog fájlt ezek valószínűleg csak nekem újdonságok, bár magyarul még nem láttam róla sehol részletes leírást.

Szóval lircmd. A LIRC weblapján van róla jó doksi, lefordítani nem akarom, de röviden annyit, hogy a lircmd eredményeként kapunk egy egeret a /dev/lircm eszközfájl alatt. Ezt az X simán tudja használni, csak arra kell figyelni, hogy az xorg.conf-ban is ugyanazt a protokollt adjuk meg, mint amit a lircmd.conf-ban is.

A módok nélkül viszont nem tudtom hogyan tudtam eddig meglenni. Egy mód egy begin név és end név közti begin-end bejegyzéseket takar a ~/.lircrc fájlban. Ha belépünk egy módba, akkor csak az itt beállított funkciók működnek (na meg a globálisak, amelyek nem tartoznak semmilyen módba). Ez azért jó, mert ugyanazokkal a gombokkal lehet az mplayert és a totemet vezérelni, csupán módot kell váltani, ami egyszerűen megtehető globális funkciókkal, vagy akár kilépéskor is. Az én távirányítóm felső részén erre pont vannak is gombok TV, DVD, stb. felirattal.

A módváltó globális funkciók nálam a következőek:

begin
        flags = startup_mode
        mode = amarok
end

begin
        button  = tv
        mode    = mplayer
end

begin
        button  = dvd
        mode    = totem
end

begin
        button = media_library
        mode = amarok
end

A fentiekhez akár programindítást is lehetne rendelni, én most eltekintettem ettől, általában úgyis kézzel indítok mindent az Amarok kivételével, ami rendszerindításnál automatikusan betöltődik, és emiatt az amarok az alapértelmezett mód.

Egy jó példa a módváltáskor történő programindításra, és programból való kilépéskor történő automatikus módváltásra a G-Loaded! weblapján található.

A lircmd.conf-ban található egy TOGGLE_ACTIVATE opció, amely hatására egy általunk beállított gombbal kapcsolhatjuk ki-be az emulált egeret, ami gyakorlatilag újabb módként viselkedik.

Ajánlott olvasnivaló:

Billentyűzetet szeretnék

„Az a szép zöld gyep...” – ugrik be az Égigérő fű c. filmben sokszor elhangzott mondat eleje. Új billentyűzetre van szükségem, de sajna hozzászoktam a régihez, váltani pedig nincs kedvem. Mert olyan régit már nem lehet kapni. Olyat, ami:

  • hagyományos magyar kiosztású,
  • nagy enter van rajta,
  • a jobboldali shift nagy, a baloldali kicsi, mellette az í betűvel,
  • van rajta néhány értelmes médiagomb,
  • nincs rajta dupla del a kurzormozgató gombok felett (ezzel legtöbb Logitech kiesett),
  • nincsenek félig betolva az alfanumerikus rész alá a kurzorbillentyűk,
  • nincs elforgatva az ins-del-home-end-pageup-pagedown hatos,
  • nincs sleep/stb. gomb a kurzormozgató gombok és az előbbi hatos csoport között,
  • vezetékes,
  • nem megtört (MS Natural, stb.),
  • nem Genius KB*. A régi Comfy széria jobban bejött, annak puhábbak és halkabbak voltak a gombjai, mint a KB betűseknek. Legalábbis most egy KB19e van, és nem szeretem, bár a médiagombok egész jók rajta. A Genius weblapja alapján ránézésre a többi KB is hasonló lehet.

Amik szóba jöhetnének azok a Logitech régebbi modelljei, de azokat meg tuti nem lehet kapni sehol. Genius Comfy-t úgyszintén. A slim Genius-ok állítólag zajosak, a Fujitsu-Siemens-ről lekopik a felirat (az újabbakról nem, de az meg hangos). Legalábbis a fórumokból ez jön le. Microsoftból a Comfort Curve tetszik, de abból nincs honosított.

Wireless nem kell. Csak az elemet zabálná, meg amúgy sem bízok a technikában. Olvastam ezekre is pár panaszt.

A médiagombokon is csodálkozom néha. Szerintem az nagyon nem médiagomb, ahol felraknak 18 egyforma gombot. Még három oké, azok közül lehet érzésre keresni, de 18 egyforma közül találd meg a 12-et... Azt sem értem, hogy miért raknak olyanok fel, mint hogy copy, cut, patse. Ezeket szerkesztés közben sokkal jobban elérhetőek a Ctrl+X,V,C kombinációval, és akkor nem kell felemelni a csuklót sem. Valószínűleg a hozzám hasonló felhasználóknak tervezték őket.

Tartalom átvétel