9. Etikai kérdések

Egy, népszerű oldalakról RSS csatornát előállító gyűjtőlap komolyabb bevételt is hozhat az üzemeltetőnek, illetve segíthet elmozdítani az oldalak tulajdonosait az RSS irányába. Azonban nem szabad megfeledkezni az etikai kérdésekről sem, hiszen felvetődik a csatornák továbbosztásának etikussága, továbbá az is, hogy szabad‑e hasznot húzni a mások által generált tartalmakból.

Egy oldal üzemeltetőinek szempontjából egy publikus RSS szolgáltatás egyrészt újabb látogatókat hozhat, mert ezáltal olyan emberek is fel fogják keresni a lapot, akik korábban pont az RSS hiánya, az oldal ritka frissítése, vagy a friss információk megtalálásának nehéz és sokáig tartó volta miatt nem tették ezt meg. Ezen felhasználók számára az oldal jövőbeni figyelése egy fél perces műveletté egyszerűsödik; arra a fél percre, amikor megadják az aggregátoruknak az RSS címét. Ezzel növelhető a figyelt oldal látogatottsága.

Másrészt a korábbi gyakori látogatók számára felesleges lesz az oldalt minden ok nélkül felkeresni – a friss hírekről az aggregátor úgyis szinte rögtön tájékoztatja őket. Jóval egyszerűbb az aggregátor frissítés gombját megnyomni, mint manuálisan ellenőrizni egy-egy weblapot. Ezzel viszont csökken a céloldal reklámbevétele, látogatottsága.

Ezek alapján a helyzet kísértetiesen hasonló a linkgyűjtő oldalakéhoz. Linkgyűjtő oldalakat pedig szép számmal lehet találni az interneten, ellenük folyó jogi esetekről, tiltakozásokról viszont nem hallani ([18]). Remélhetőleg egy (újabb) publikus változásfigyelő szolgáltatás sem váltana ki ellenérzést a figyelt oldalak üzemeltetőiben. Másrészt, az elsősorban reklámbevételből élő nagy hírportálok többsége már rendelkezik saját RSS csatornával, így a szolgáltatás céloldalai között ezek várhatóan csak kisebb számban lesznek megtalálhatóak.

Tartalom átvétel