4.2. Dinamikus oldalak

Apache webszerver esetén egy egyszerű statikus HTML fájlt elegendő a PHP kiterjesztéssel ellátni ahhoz, hogy eltűnjön a HTTP fejlécek közül a Last-Modified mező. Az ilyen, dinamikusan előállított oldalak esetén ([6]) – ahol például a szerver állapota, az oldalt kiszolgáló adatbázis tartalma vagy a kliens által küldött URL‑beli paraméterek is befolyásolhatják az előállított HTML kódot – nem várható el a webszervertől, hogy nyilvántartsa ezt az adatot. Ez a programozó feladata lenne, PHP-ben például a header() függvény hívásával beállíthatóak a HTTP fejlécek, ez azonban gyakran elmarad.

Statikus fájlok esetén a webszerver általában a kért fájl utolsó módosításának idejét közli a Last-Modified fejlécben. Látható, hogy a futásidőben tartalmat előállító programfájl esetén magának a programfájlnak az utolsó módosítási ideje nem bír jelenőséggel, hiszen nem a programkód, hanem a program futásának eredménye lesz a kliens felé továbbítva, ami többnyire a szerver állapotától, az adatbázis tartalmától illetve a kliens által küldött paraméterektől függ.

Ezen fejléc hiánya esetén össze kell vetni a weblap tartalmát egy korábban lekért változattal. Az összehasonlítás kezdeti folyamatát bemutató aktivitás‑diagram a 4. ábrán látható.

4. ábra: A változásfigyelési folyamat aktivitás-diagramja
4. ábra: A változásfigyelési folyamat aktivitás-diagramja

Tartalom átvétel