SCJP lettem

Ma túlestem a régóta halogatott SCJP vizsgán. Számalk, Etele út. Korrektek voltak. A cég megszokásból 310-055-re vett vouchert, amit szerencsére módosítottak 310-065-re, ami már Java 6 SCJP, nem Java 5. Könyvem is már a Java 6-hoz van. Kimaradt a System.gc(), volt helyette NavigableSet és NavigableMap. Legalábbis ez a két változás tűnt fel.

A vizsga egész könnyűnek tűnt a könyvben, CD mellékleten, vagy a netről pluszban letölthető feladatsorokhoz képest. A hibákat nem mutatják meg sajna, bár talán jobb is, mert biztos csak felhúztam volna magam rajta.

A netről letölthető feladatsoron már sikerült kiakadnom a hétvégén. Nem igazán élvezem a többoldalas kódban a fordítási hibák keresgélését. Keresse meg a javac, azért van. A „fejből javadoc-ot” feladatokat sem szeretem, de élesben kevés ilyen volt, azok is egyszerűek.

A netes tesztnél az tette be a kaput, amikor a végén közölte, hogy „failed”. A CD-sek előtte simán megvoltak. Aztán jobban megnéztem, itt 80 százalék a minimum, nem 65. Para ezerrel: akkor most mennyi is kell? A netes frissebb lenne? A 80 azért kicsit izgulós. Könyv elő, abban 65 százalékot írnak, meg azt, hogy ez változhat, pontos infó a suned.sun.com-on. Ott 65-öt írnak. Huhh...

A 65 százalék pedig ennél a próbatesztnél is simán megvolt, ráadásul pár hosszabb forráskódot egyszerűen kihagytam, mert nem volt már kedvem végigolvasni sem őket. (Aztán persze fordítási hibás volt egyik-másik...)

A legjobban az a megoldókulcsbeli hiba tetszett (volt pár...), amikor a „Compilation fails due to a single error in the code” és ugyanez „multiple errors”-szal is igaz volt egyszerre. Legalábbis szerintük.

A vizsgán emberi méretű forráskódok voltak, nem egy 800x600 pixeles ablakban kellett görgetni (egérgörgő nélkül) a forrást, mint a CD-ről felrakható MasterExam-ban. Teljes képernyő, rendes betűtípus a forráskódok alatt, stb. Volt drag&drop is. A feladatok negyede talán nem (mint ahogy a könyv írja), de mondjuk 10-12 kérdés volt ilyen a 72-ből. Egyszer próbáltam újra megnézni egy ilyen kérdést, de szólt a progi, hogy ha megteszem, akkor elvesznek a korábbi válaszok (ha jól értelmeztem), úgyhogy inkább hagytam az eredeti verziót.

Eredményt csak a nyomtató mutat a végén, a képernyőre már nem írják ki. Gondolom így izgalmasabb.

Tartalom átvétel