Szakmai tárgyak

25 kreditnyi kötelező tárgyam van erre a félévre kiírva. A szokásos 30-hoz még öt hiányzik, aminek valószínűleg egy szakmai választható tárgyat szántak a tantervezők. Elég sok olyan van, ami érdekelne, de sajnos összesen két időponton osztoznak ezek a tárgyak, így ennél többet felvenni sem tudnék. Ehhez még ráadás, hogy a számomra érdekesebbek ezen belül is szinte csak az egyikre vannak kiírva, és párhuzamosan futnak.

Kapásból van négy erősen Unix/Linux-os tárgy: Linux programozás, Linux alapú hálózatok, UNIX felhasználói és fejlesztői felülete, UNIX/Linux kiszolgálók üzemeltetése.

Ezekhez jön még a Nyílt fejlesztőrendszerek, ami jórészt az Eclipse-ről szól. Ha nem lenne még elég, akkor van Beágyazott alkalmazások fejlesztése Linux platformon, vagy ha már a mikrovezérlők környékén járunk, akkor ott a Mikrokontrollerek alkalmazástechnikája is.

Mehetnék programozni is. Van Haladó C++ programozás, Java technológia, vagy komolyabb témákkal a Szoftverfejlesztés J2EE platformra.

Az egyebekhez tudnám sorolni A WEB programozása című tárgyat, az ISP hálózatok és üzemeltetésük címűt (illetve ha kisebb dolgokban gondolkodunk, akkor az Otthoni és irodai hálózatok (SOHO) a gyakorlatbant is).

Webhez még ott a Webadatbázisok és –szolgáltatások fejlesztése, ami szintén nem lehet egy rossz téma. Végezetül pedig a Dokumentumszerkesztés LATEX és Word használatával is érdekes lehet, mármint a Latex része, ami külön kurzust jelent. Ugyanennek a tárgynak van OpenOffice.org kurzusa is.

Ezek csak azok a tárgyak, amelyek talán legkevésbé kötődnek az MS technológiáihoz. Azokról nem is szóltam semmit, pedig vannak olyanok is a nagy listában.

A fenti tárgyak mindegyike 5 kredit (a Latex kivételével). Ha jól számolom 14+1-en vannak, ami cirka 73 kredit. Egy 180 kredites képzéshez képest elég sok plusz lenne, még akkor is, ha ezekből 15 kredit teljesítése elő van írva a tantervben.

Tartalom átvétel