Továbbfejlesztési lehetőségek

Mint a legtöbb weblapról, erről is elmondható, hogy sosem lesz teljesen kész, sosem lesz végleges formája, az idő előrehaladtával újabb és újabb igények merülnek fel, s emiatt folyamatosan fejleszteni kell.

A rendszer komplexitása miatt több továbbfejlesztési irány is lehetséges. Egyrészt a megírt programot lehet optimalizálni. Kisebb futásidőt elérve ugyanazon hardvert használva gyakrabban generálható a tesztidőszakban a szobabeosztás. Másrészt a hallgatók beavatkozási lehetőségei is növelhetőek. A tesztidőszakban legenerálható az összes lehetséges szoba-összeállítás. Ezen listából kinyerhető minden leendő kollégistához az összes olyan hallgató, akivel valamelyik variációban egy szobába kerülhet. Ezután mindenki értékelheti a saját listáján szereplőket, aszerint, hogy mennyire szeretne (vagy sem) egy szobába kerülni az illetővel.

Az értékeléshez minimálisan egy három fokozatú skála szükséges, de még ezt is lehet finomítani. A skála elemei az „egyáltalán nem akarok vele egy szobába kerülni”, „mindegy, vagy nem ismerem az illetőt” és a „szívesen kerülnék vele egy szobába” lehetnek, illetve ezek árnyaltabb változatai.

Ezen újabb információk alapján az erőforrások hiányában nem teljesíthető kérésekért is lehet valamiféle kárpótlást nyújtani, hiszen ilyenkor sem üres lappal, illetve kívánságlistával indul a hallgató a szobabeosztási folyamatban.

Egy újabb lehetőség, ha nem csak a szobák szintjén kezeljük a kívánságokat, hanem akár egy-egy emelet, épületrész vagy akár egész épület lakóinak összeállítását is elvégezhetik a hallgatók. A dolgozatomban ismertetett csoportképzési lehetőségek itt is használhatóak, annyi különbséggel, hogy az általában 2-4 fős szobák növekednek 20-40 fős emeletekké, épületrészekké.

A belső algoritmus fejlesztésén kívül a megjelenés, illetve a kliensoldali funkciók is szabadon gazdagíthatóak. A megjelenítés módosítása a szabványos XHTML és CSS megvalósítás miatt a CSS stíluslap lecserélésén, szerkesztésén kívül nem igényel mást. A kliensoldali funkciók JavaScript kiegészítésekkel is felvértezhetőek ([12]), melyek használatával egyre jobban meg lehet közelíteni weben keresztül is az asztali alkalmazások nyújtotta lehetőségeket.

Tartalom átvétel