Bevezetés

Szakdolgozatom témája egy interaktív kollégiumi információs rendszer tervezése és kivitelezése, mely elsősorban olyan problémákat orvosolna, amelyekre még egyáltalán nincs gyógyír, vagy ha létezik is, mai szemmel akkor sem mondható hatékonynak, korszerűnek. Egy olyan kiegészítő rendszer létrehozása a cél, amely a régi mellett tud működni, kiegészítve funkcióit, gyorsítva és hatékonnyá téve a folyamatokat.

Bizonyos kettősséget jelent, hogy biztonsági okokból, a régi rendszerről sem lemondva ajánlatos megvalósítani az elképzeléseket. A felsorolt szempontok miatt elkerülhetetlen az adatok több helyen való szerepeltetése, bizonyos mértékű redundancia megengedése, amire anomáliáktól mentes megoldást kell találni.

A két legfontosabb megoldásra váró feladat a kollégiumi szobabeosztás automatizálása, számítógépes segítése, illetve egy elektronikus „üzenőfal”, hirdető és fórum létrehozása. A szobabeosztás egy meglehetősen komplex probléma. Ennek számítógépes segítésére még nem volt semmiféle törekvés, így ez minden téren újdonságnak számít. A fórum gyakran feltűnik egy-egy, diákok által üzemeltetett számítógépen futtatva, de ez korántsem jelenti igények száz százalékos kielégítését. További nehézségeket jelent, hogy ezek a tartalmak csak a belső hálózatról érhetőek el, ami a rövidebb-hosszabb szünetekben nehezíti a kapcsolattartást, valamint a hallgatók „házi” szerverei sem a legstabilabbak.

Ideális megoldás, ha egyes tartalmak a belső hálózatról mindenféle korlátozás nélkül elérhetőek, míg az internet felől csak megfelelő azonosítás után. Így megmaradhat a zárt belső közösség (a kollégium épületének határolófalai nélkül), amely akár külső szereplők (tanárok, stb.) bekapcsolódását is megengedi a kollégium elektronikus életébe.

Tartalom átvétel