16. Összegzés

Elsődleges és legfőbb reményeim szerint sikerült átfogó képet adnom a weblapok változásainak figyeléséről, kitérve más protokollokon elérhető szolgáltatások változásainak detektálására, bemutatva az optimalizálási lehetőségeket, az implementáció során felhasználható külső komponenseket, valamint egy működőképes megoldást adva Java EE platformon. Megállapítható, hogy mind a Java EE platform, mind a külső, mások által fejlesztett komponensek, osztálykönyvtárak nagymértékben hozzájárulnak a gyors alkalmazásfejlesztéshez, egyszerűbbé, könnyebbé teszik azt.

Elmondható, hogy a félév során elsajátított ismeretek felhasználásával készült alkalmazás működőképes, a vele szemben támasztott követelményeknek eleget tesz: webes felületen konfigurálhatóak a figyelendő weboldalak, RSS csatornák állnak az aggregátorprogramok rendelkezésére, megadható időközönként ellenőrzésre kerül, hogy változtak-e az oldalak, valamint jó pár szűrő és modul is szerepel a repertoárban a „zajos” illetve bejelentkezéshez kötött oldalak figyeléséhez.

Mindazonáltal a rendszeren még bőven lehet csiszolni valót találni, hogy a meglévő hasonló rendszereket minden téren túl is szárnyalja, ne csak azok alapvető hiányosságait javítsa.

Végül ismét szót kell ejteni a program végzetéről: minden weboldalon lesz RSS/Atom csatorna, ami – sajnos – nem a közeljövőre tehető. Ugyanakkor meg kell jegyeznem, hogy a program ekkor is használható a hivatalostól eltérő RSS csatornák generálására, például így szűrve ki az esetleges RSS-be ágyazott reklámokat, hirdetéseket.

Tartalom átvétel