13. Telepítés

Az elkészült alkalmazás futtatásához egy Glassfish vagy Sun Java System Application Serverre van szükség. (Kisebb módosításokkal természetesen más Java EE 5 kompatibilis alkalmazásszerveren is futtatható, a megkötés a 11.7. fejezetben ismertetett ProgrammaticLogin miatt szükséges.) A melléklet binary könyvtárában található EAR kiterjesztésű fájlt kell az alkalmazásszerver webes felületén, a „Deploy Enterprise Application (.ear)” menüpontja alatt telepíteni, amelyhez még szükség van egy JDBC erőforrásra is „jdbc/feedgen” néven. További követelmény a JAAS konfigurációja (11.7. fejezet) az autentikációhoz és autorizációhoz.

Ezen beállítások a melléklet binary/install.html állományban lévő, a Glassfish bin/asadmin parancsát használó utasításokkal is elvégezhetőek az alkalmazásszerver telepítése után. Ugyanitt találhatóak a szükséges adatbázist és az azt elérni képes felhasználót létrehozó MySQL parancsok is.

A MySQL futtatásához Windows alatt ajánlott a mellékelt Sun Java System Application Server telepítése, amely tartalmazza a MySQL‑t, valamint a hozzá szükséges JDBC meghajtót is. Linux alatt szinte minden disztribúcióban megtalálható a népszerű adatbázisszerver. A MySQL‑hez JDBC meghajtót nem tartalmazó alkalmazás­szerverekhez (ilyen a Netbeans 6.0 által telepítésre felkínált Glassfish is) a DVD environment könyvtárában található a kapcsolódáshoz szükséges JAR fájl, amit az alkalmazásszerver lib könyvtárába kell bemásolni.

Ezt követően a program webes felülete elérhető a http://localhost:8080/FeedGen-war/ (illetve az alkalmazásszerverben beállított) címen.

A tesztek futtatásához a Netbeans projektben a test.properties illetve a webtest.properties fájlokat kell megfelelően beállítani. Az előbbi fájlban az alkalmazás webes elérhetőségét lehet konfigurálni, utóbbiról pedig a 12.4. fejezet tartalmaz bővebb információkat.

A DVD mellékleten rendelkezésre áll egy VMWare-rel futtatható virtuális gép is a binary/vmware-image könyvtárban (Ubuntu Linux operációs rendszerrel), amelyen telepített formában kipróbálható az alkalmazás, csupán a hálózati beállításokat kell konfigurálni az internet eléréséhez.

Tartalom átvétel