11.3. Könyvjelzőzhető linkek

A JSF referencia implementációja (JSF RI) nem tartalmaz támogatást könyvjelzőzhető oldalak (bookmarkable links) létrehozásához, pedig ezekre manapság egyre nagyobb az igény. A konkrét könyvjelzőzés vagy kedvencekhez adás nem a legfontosabb felhasználás, viszont az ilyen oldalak készítése magával hozza azt is, hogy a felhasználók a konkrét aloldalakra, tartalmakra mutató linkeket el tudják küldeni a barátaiknak (például e‑mailben vagy azonnali üzenetküldőkön keresztül), illetve saját weblapjukról is hivatkozhatnak rá. Ezen kívül a keresők is képesek indexelni az oldalak tartalmát. A csak JavaScript futtatásával illetve csak POST kéréssel elérhető oldalakkal ez tipikusan nem történik meg, a JSF RI pedig sokszor indokolatlanul is POST kéréseket használ.

Hasonló a helyzet a h:actionLink esetén is. A könyvjelzőzhető oldalak JSF-beli támogatását a JSF 2.0 egyik leendő tulajdonságaként ígérik ([24]), erre viszont 2008 végéig még várni kell. Addig is több alternatív megoldás használható a probléma kezelésére: JBoss Seam, Shale, Gravel, RI Sandbox, Restfaces. Ezeken kívül házi megoldásokkal ([25]) is elő lehet állni.

Mivel a dolgozat mellékleteként készülő alkalmazás lényegében egy adminisztrációs rendszert valósít meg, amely csak minimális szolgáltatást nyújt a nem bejelentkezett felhasználók (és a keresőrobotok) számára, így nem túlságosan indokolt az ilyen linkek használata, de véleményem szerint kár lenne kihagyni a repertoárból.

Tartalom átvétel