7.6. Időzítés

Mikor ellenőrizzünk egy weboldalt, hogy megváltozott-e? A legegyszerűbb változat, ha fix időközönként meghívjuk az ellenőrzést végző kódot. A megoldás kétség kívül egyszerű, de nem túl rugalmas. A cégek, hivatalok által üzemeltetett weblapokon leginkább munkaidőben várható frissítés, míg a hobbiként üzemeltetett oldalak esetén ez talán inkább az esti és hétvégi órákra esik. Konkrét esetekben ennél sokkal pontosabb szabályszerűségek is felfedezhetőek.

Ha jól konfigurálható időzítést biztosítunk a felhasználók számára, akkor egyrészt kímélhetjük vele a célszerver erőforrásait (és egyúttal sajátjainkat is), másrészt a felhasználók is elégedettebbek lesznek. Feltételezhetjük, hogy ők sem szeretnék túlterhelni a célszervert egy nagyon gyakori frissítési időköz beállításával, de egy rövid ideig (egy előre kalkulálható frissítés várható időpontjának közelében) megengedhető viszonylag kis frissítési időköz beállítása is.

A Unix/Linuxok szokásos cron démonjának konfigurációja jó példa az egyszerű, de mégis jól használható időzítés megoldására. Beállítása ugyan némi szakértelmet igényel, de megéri elsajátítani. A programban az időzítés ilyen stílusú konfigurálásának lehetővé tételére törekszem, mellette meghagyva az egyszerű, fix időközös megoldást is, részben az egyszerűbb esetekhez, részben a cron szintaxisát nem ismerő felhasználók számára.

Tartalom átvétel