6. Modulok

Annak eldöntésére, hogy változott-e a figyelt oldal már bemutattam három módszert: az első a – szűrésen átesett – tartalmakat hasonlította össze bájtról‑bájtra. A második a Last‑Modified HTTP fejlécet figyelte, a harmadik pedig megváltozott sorok számából következtetett a releváns változások bekövetkeztére.

A szűrésen átesett tartalmat feldolgozó, változást figyelő és az RSS csatornák elemeit előállító logikát modulokba kihelyezve a felhasználók egybites értesítése (változott – nem változott) jóval informatívabbá és kényelmesebbé tehető. Ehhez a modulokra kell bízni, hogy készítenek‑e új elemet az oldalhoz tartozó RSS csatornába, és ha igen, akkor hány darabot.

Az eddig ismertetett változásfigyelési logikák olyan modulként képzelhetőek el, amelyek igénylik a figyelt weboldal egy korábbi állapotát az összehasonlításhoz (a Last‑Modified modult kivéve), továbbá mindegyikük egy új bejegyzést készít a csatornához, ha úgy találja, hogy változott a tartalom. Ellenkező esetben a csatornába nem kerül új elem.

Ezen okok miatt a 3.3. fejezetben szereplő Last-Modified fejléc, a 4.4. fejezetben található DiffLines itt nem kerül újból ismertetésre, a bájtról‑bájtra történő összehasonlítás pedig magától értetődik. Ez utóbbi a küszöbszámos módszer olyan változataként is felfogható, ahol egyetlen sor változása is elég az értesítéshez.

A fejezet további részében bemutatásra kerülő moduloknak nincs szükségük az „előző verzióra”, az aktuálisan lekért tartalom alapján is képesek előállítani az RSS csatorna bejegyzéseit.

Tartalom átvétel