3.1. Architektúra

Az előzőekben vázolt feladatot ellátó tartalomfigyelő rendszer készítésekor lehetőség van mind kliensoldalon, mind szerveroldalon futó programot írni. Utóbbi mellett azonban több érv szól. (Szerveroldal alatt itt természetesen saját szerver, és nem a figyelt weboldalt kiszolgáló szerver értendő, amihez értelemszerűen nincs hozzáférésünk.) Szerveroldali programot választva:

  • Nem kell több operációs rendszerre megírni az alkalmazást.
  • Egyszerűen megoszthatjuk másokkal az általunk figyelt weboldalakról készült csatornákat.
  • A figyelendő oldalt terhelő lekérések száma minimalizálható azáltal, hogy több felhasználó is figyelheti ugyanazt az oldalt ugyanazon szerveroldali szolgáltatás igénybevételével.
  • A felhasználóknak csak a változást jelző információkat kell letölteniük egy-egy ellenőrzés alkalmával, nem a teljes weblapot, ami számukra jóval kisebb adatmennyiséget jelent.

Kliensoldali programot választva egyszerűbb telepítést kapunk, de ha már létező szolgáltatásként igénybe tudunk venni egy ilyen rendszert, akkor csak egy webes regisztrációra és néhány kattintásra lehet szükség, ami minden bizonnyal egyszerűbb, mint egy kliensoldali program telepítése. A szerveroldali program telepítése, konfigurációja természetesen ennél lényegesen bonyolultabb lehet. A szerveroldali megoldás hátrányaként említhető még, hogy szükség van egy szerverre (ami szélsőséges esetben a kliens gépén is futhat).

A kliensoldali megoldás egy – egyébként nem túl jelentős – előnye, hogy a kliens nem mindig fog futni, ami bizonyos időszakonként kisebb terhelést jelent a célszerver számára. Az aktív felhasználók számának növekedésével ez az előny csökken.

Mindkét változatról elmondható, hogy a működéshez élő internetkapcsolat szükséges. Szerveroldali esetben a szerver elérése, kliensoldali esetben pedig a figyelendő tartalmak letöltése végett.

Az előnyöket és hátrányokat figyelembe véve a mérleg nyelve a szerveroldali megoldás felé billen, dolgozatom további részében ezzel az architektúrával fogok dolgozni.

Tartalom átvétel