irc

hosszú nickek

Nem szeretem a hosszú nickeket. Az ircnetes 9 karakter szerintem bőven elég volt, ha tíz lett volna, akkor most nem palacsint álnéven írogatnék a palcsint.hu-ra, hanem talán ott lenne a végén az a betű is. Már ezt is megnövelték 15-re, ami még éppen elviselhető.

A problémám az, hogy egyrészt sokáig tart elolvasni a 10-15 karakternél hosszabb beceneveket, főleg ha a végén valamilyen értelmetlen betűkapcsolat áll, sok mássalhangzóval, nagybetűvel, számmal. A szóolvasás (legalábbis nálam) nem működik rájuk (nem biztos, hogy ennek pont ez a neve, de az a lényeg, hogy a szavakat nem betünként olvassuk, hanem alakjukról ismerjük fel őket). Emiatt sokszor már azt sem olvasom el, amit az illető írt, teljesen kihagyva az adott sort.

Másrészt linux alatt az xchatben van egy függőleges vonal a nickek és az általuk beírt szöveget elválasztására. Ez a hosszú nickek miatt feleslegesen eltolódik a képernyő jobb oldala felé, ezzel is csökkentve a hasznosan kitöltött felületet. Elég, ha csak egy ember beír valami a csatira, s máris jóval jobbra tolódik a vonal, s úgymarad kilépésig. Ez a következő screenshoton remélhetőleg látszik is valamennyire.

Ugyanígy a jobboldali nicklista is feleslegesen lesz egy-két ember miatt kétszer olyan széles.

További idegesítő dolog, ha valamilyen speciális karakterrel kezdődik egy nick. Ilyen a {, [, _, stb. A legtöbb irc kliensben van nick-kiegészítés funkció, amely a tab-ot lenyomva kiegészíti a nicket, ha beírja az ember az első karakterét. Viszont ha az első karaktert alig tudom megtalálni a billentyűzeten, vagy valamilyen nehezen elérhető kétkezes billentyűkombinációt igényel, akkor néha inkább nem is írok semmit. Tudom, lusta vagyok, de nem csak én, úgyhogy ésszel tessék nicket választani. Szolgálati közleményünket hallották.

Tartalom átvétel