Sony PRS-650

Sikerült egy Sony PRS-650-hez hozzájutnom. A rendelés után pár nappal, de még a kézhezvétel előtt láttam egy Kindle-t élőben, ami eléggé elbizonytalanított, hogy megérte-e az árát a Sony, de végül nem bántam meg.

A kütyü nem tökéletes, de alapvetően meg vagyok vele elégedve. A monitoros olvasástól mindenképp jobb, és pár dologban a Kindle-t is lehagyja.

Általánosságban

Hatalmas előny, hogy nem kell heteket várni egy angol könyvre, vagy favágó módon sok-sok oldalt nyomtatni az olvasáshoz, percek alatt beszerezhetőek az elektronikus változatok. Paypal account, illetve bankkártya nem árt. Nyugodtan lehet ezer oldalas, papírból több kilogrammos könyveket is olvasni a buszon, azok is csak 250 grammot nyomnak, mint bármelyik másik könyv.

A lapozás kicsit körülményesebb mint a papírkönyveknél. A „volt itt hátul valahol az az oldal, közepén az a nagy ábra” alapú keresések körülményesebbek lettek, viszont lehet szavakra keresni, pár mozdulattal könyvjelzőket elhelyezni, belefirkálni a könyvekbe, vagy épp mondatokat kijelölni, hála az érintőképernyőnek.

Képernyő

Volt alkalmam egy Kindle mellé rakni, mindkét képernyő kb. ugyanannyira csillogós, pedig a Sonyn az érintőképernyő is ronthatná a helyzetet. Talán egy fényes papírra nyomott magazinhoz tudnám hasonlítani őket. Néha, rossz szögben tartva képes becsillanni, de csak amolyan mattosabb tükröződésről van szó. Komoly bajom még nem volt vele. Ezzel ellentétben, a kijelző körül lévő, egy-két milliméter magas perem fényszegény környezetben zavaró árnyékot tud vetni a kijelzőre. Rendes fényviszonyok mellett szerencsére ezzel sincs probléma.

Az érintőképernyőről azt írják a kézikönyvben, hogy nem pontos rajzoláshoz tervezték. Néha nehéz is vele célozni, előfordul, hogy jegyzetelésnél vagy egy sorral többet jelöl ki, vagy egy sorral kevesebbet, de annyit, amennyit kellene sosem. Az esetek többségében azért jó. Vagy még mindig lehet nagyítani a szövegen, ha nagyon nem akar sikerülni a célzás.

Az érintéses vezérlés néha hátrány is. Buszról leszállás közben könnyű hozzáérni. Kikapcsolni picit macerás (felső gombot kell oldalra húzni), főleg ha gyorsan kell. Valami zárolás gomb jobb lenne.

Magyar karakterek

A sima txt fájlokban latin2 (ISO8859-2) kódolás esetén hullámos az ő és az ű betű, UTF-8 karakterkódolás mellett pedig kockák lesznek ezen betűk helyén. OpenOffice.org-ból exportált pdf-ben helyes az árvíztűrő tükörfúrógép, de az OOo amúgy is belerakja a szükséges fontokat a pdf-be. (A pdffonts nevű progi ad erről információt például.)

MEK-ről letöltött rtf fájlokban hullámos az ő és az ű. Néhány másik rtf-ben, illetve OpenOffice.org-gal gyártott, rendes ő és ű betűt tartalmazó rtf-ben kockák lesznek az előbbi karakterek helyett. Ha jól vettem észre, akkor a MEK-es rtf ezen karakterek hullámos változatát tartalmazza, ami szerepel a gyári fontban, így nincs vele „probléma”. (Jobb, mint a kockák az UTF-8 esetén.)

Ezekből egyébként célszerű EPUB-ot gyártani, beágyazott fonttal.

Menü, kezelőfelület

Megjegyzi, hogy melyik könyv olvasását hol hagytad abba. A memóriakártyán lévő könyvek ezen metaadatait (beleértve a jegyzeteket, rajzokat, kijelöléseket) a memóriakártyán tárolja, a belső memórián lévő könyvekét a belső memórián. Kézzel migrálni még nem sikerült a kettő közt, a szoftveréről tapasztaltakat pedig lásd lentebb.

Mappázást nem támogat, egy háromszor hármas, lapozható táblázatban jelenik meg az összes könyv, amit lehet rendezni utolsó olvasás, cím, szerző, fájlnév vagy dátum szerint. Sok könyvnél elég hosszúra tud nyúlni a lista. A home menübe (ez a kezdőoldal) mindig ott van a legutóbb olvasott könyv és a három legújabb, ezek általában elegek is.

Dátumból sajnos csak a nap-hónap-év illetve hónap-nap-év formátumot támogatja az olvasó. Mindkettőt utálom. Szerencsére egyedül csak a home menüben, az utoljára olvasott könyv utolsó olvasásának időpontjánál találkoztam megjelenített dátummal, úgyhogy nem túl zavaró.

Az egyes funkciók néha idegesítően lassúak tudnak lenni. Jellemzően a jegyzetelés menü eltüntetése szokott kivárhatatlanul hosszú időnek tűnni. Rányomok a bezárást jelentő X-re, az el is sötétül, de a felső menü csak 2-5 másodperc után tűnik el, és a képernyőt is ilyenkor rajzolja újra.

Van History funkció (Menü gomb, Go to menü alatt), amivel a böngészőkben megszokott Vissza (és Előre) gombhoz hasonló funkciót lát el. A gyorslapozás is jó, nyomva kell tartani a jobbra vagy a balra gombot. Egy ugorj a következő fejezetre, alfejezetre illetve jegyzetre funkciót még el bírtam volna viselni. Magyarul nem ártana rá néhány plusz gomb, amelyek gyorsabbá tennék ezen funkciók elérését.

Pontos részletekért érdemes átnézni a netről letölthető kézikönyvet, elég sok dolog kiderül belőle önmagában, a készülék nélkül is.

Tok

A kütyüt nem sokkal a megjelenés után lett megrendelve, akkor csak a Sony-féle tok volt kapható, azt is vettem hozzá. Azóta már vannak másfajták is, talán olcsóbban is, mint a gyári, érdemes szétnézni. Valamit mindenképp ajánlott szerezni hozzá, ha hurcolni akarja az ember.

A gyári tok elég egyszerű, a két, olvasót tartó pöckön kívül mágneses is, nem nyílik ki magától a fedlap ha megtörik a bőr. A hátlap felőli része szintén mágneses, de az valamivel kevésbé tapad, mert a hátlapnak csak a széle van fémből, nagyobb része műanyag. Általában segít neki a gravitáció, de azért ki lehet úgy nyitni, hogy az olvasó a kijelző felőli oldala tapad a tokra, a hátlapja meg nem.

Buszos olvasáshoz jól jönne egy csuklópánt vagy egy bújtató a kéznek, hogy ne kelljen szorítani a rázósabb utakon.

Jegyzetelés

Négy lépés szükséges hozzá: Options gomb > Notes menü > Create/Edit almenü, majd felül kiválasztható, hogy kijelölés vagy rajzolás lesz-e. Esetleg könyvjelző, de azt a jobb felső sarokban duplaérintéssel is megoldhatjuk, nem kell menüt használni hozzá.

Nagyított állapotban, többsoros kijelölésnél néha a kijelölt rész jobb felső sarka és a képernyő jobb felső sarka által meghatározott téglalapot is kijelöltnek mutatja. Csak a megjelenítés rossz, amúgy a kijelölt szöveg az elvárt lesz.

Rajzolni lehet mindenre. Legalábbis amire próbáltam eddig, az ment. PDF-ben lévő képekkel sem volt gond. Ha más a könyv nagyítása, mint amiben a rajz készült, akkor a bal felső sarokban vagy az oldalsávon jelzi egy ikon, hogy van ábra is a környéken.

Ha vannak könyvjelzőink, jegyzeteink, kijelöléseink, azokat a Notes menüben (Options gomb után) listázhatjuk, illetve odaugorhatunk a jegyzetet tartalmazó oldalhoz.

EPUB támogatás

Ha nem ágyazunk be rendes fontot a EPUB fájlba, akkor gondok lesznek az ő és ű betűkkel, amúgy rendben van a dolog. Táblázatokat nem szereti túlságosan, van amikor lemarad az legalsó sor alsó fele, és lapozás után a következő oldalon nem folytatódik a szöveg. Ha jól sejtem, cellákat nem képes két oldalra tördelni. Szerencsére a Calibre linearize tables opciója meg tudja oldani a problémát.

pre tag-ekkel formázott bekezdések ugyanígy képesek kilógni a képernyőről. Ezeknél csak nagyítással lehet játszani, esetleg a kép elforgatásával. Más módot nem találtam a kilógó szövegek megjelenítésére – a kézi, számítógépes kézi újratördelésen kívül persze.

Ha ~260 kilobájtnál nagyobb xhtml kerül az epub fájlba, akkor az olvasó megadja magát, és csak a Page Error feliratot jeleníti meg a könyv helyett. (Tehát az epub mérete lehet több megabájtos is, a benne lévő xhtml fájlok méretére van ez a korlátozás.) Ugyanez a helyzet akkor is, ha kihagyjuk az epub fejlécek közül a címet. Előbbire a Calibre alapértelmezetten figyel konvertálásnál, illetve kézzel is feldarabolhatóak a nagyobb xhtml fájlok, utóbbi pedig egyszerűen pótolható.

Epub hibák közé tartozik még az az eset, amikor lemaradt egy-két sor a lap aljáról, amiket csak teljes újraindítás után volt hajlandó megjeleníteni az olvasó. Itt azonban majdnem biztos vagyok benne, hogy az az epub fájl hibás volt. Egy másik alkalommal, egy Calibre által RSS-ből generált, epubcheck által biztosan hibásnak mondott epub fájllal esett meg, hogy egyszerűen nem volt hajlandó L-es nagyítás mellett továbblapozni. Ha S-re vettem a nagyítást, ment simán. Újraindítás után sem lett sokkal jobb a helyzet. Javítással nem próbálkoztam, de azért ennyire lehetne hibatűrő a firmware.

Az epubcheck szerint jó epub fájlokkal nem volt még gondom (a már említett táblázatos és a hosszú soros eseteket leszámítva).

Egy érdekesség: Ha a könyv egyedi azonosítóját nem módosítjuk, akkor simán lecserélhetőek a jegyzetek (ábrák, kijelölések) alatt az epub. Ezt működik, kipróbáltam, igaz csak egy egyszerű példával.

PDF támogatás

Képes újratördelni őket, ami nagy előny a Kindle-lel szemben (ezt állítólag nem tudja), így konvertálás nélkül is olvashatóak a pdf-ek az eszközön. Fekvő módban sajnos ez nem tökéletes. Volt olyan, hogy a bekezdésnek csak a fele fért el a lap alján, lapozás után viszont megismételte az egész bekezdést, ami nagyon zavaró. Álló módban olvasva nem volt ilyen problémám.

A linkek működnek, kattinthatóak, ha ez eredeti pdf-ben is jók voltak. Átméretezés általában gyors. A pdf fájloknál szokásos fejléc és lábléc is elviselhető, meg lehet szokni. A Calibre-t is rá lehet valahogy beszélni talán, hogy ezeket szűrje ki konvertáláskor.

Külső memória

Először egy régi MMC kártyával próbálkoztam, ez volt kéznél. Specifikáció szerint nem tudja kezelni, de azért többnyire beolvasta róla a fájlokat. Írni nem akart rá. SD kártyával minden rendben ment.

Szoftver

Írták róla fórumokon, hogy kritikán aluli, nem is voltam rá túlságosan kíváncsi, de csak megpróbálkoztam vele. Az egyetlen érdekes dolog, hogy állítólag tud jegyzeteket exportálni RTF-be. Még az lenne jó, ha tudna jegyzetestől könyvet másolni a memóriakártyáról a belső memóriára, de nem tudom erre képes-e.

Telepíteni egy Windows Vistára akartam. Ez sikerült is, települni települt, elindulni is hajlandó, de (nálam) ablakot nem jelenít meg, csak a háttérben fut. Aztán egyszer valahogy megjelenítette magát, de akkor pont nem volt időm foglalkozni vele. Azóta se láttam újra, csak néha kilövöm a processzlistából, mert elindul magától a háttérben, ha rádugom az olvasót a gépre. Arra gyanakszom amúgy, hogy az ESET tűzfallal nem szeretik egymást. A kézikönyv szerint több dolog miatt is lehet ilyen problémám. Ami rám illeszkedik:

Reader Library is not supported by the following environments:
 - ...
 – Personally built computer or operating system
 – Upgraded manufacturer-installed operating system
 – Multi-boot environment
 – Multi-monitor environment

Ha lesz kedvem, majd foglalkozom még vele és megírom.

Linux támogatás

USB meghajtóként mountolható. Lesz külön eszköz a belső memóriának, SD kártyának, Memory Stick Duo kártyának, meg még egy 10 megás meghajtó, amin gondolom a szoftvere lehet.

Semmi parám nem volt még, működik szépen.

Hideg

A kézikönyvben azt írják, hogy 5 és 35 Celsius-fok között használható az olvasó, ami nem teljesen fedi le Magyarországon előforduló hőmérsékleteket. Az eddig maximum -5, -7 fok körüli hidegben nem volt vele semmi gondom, csak az, ha ráesett a kijelzőre pár hópihe a buszmegállóban és ellapozta az épp olvasott könyvet. A Mobileread fórum szerint nem káros a kijelzőnek, ezt eddig én is csak megerősíteni tudom.

További érdekesség, hogy a hasonló kijelzővel szerelt iRiver Cover Story működési hőmérsékletének határaira -5 és +40 Celsius-fok van megadva.

Összegzés

Ahogy az elején is írtam, meg vagyok elégedve a készülékkel, vannak kisebb nyűgjei, de jól használható. Egy hónappal a megérkezése után, ma sem igen vennék mást.

Hozzászólások

pdf metaadatok

Tudna valaki segíteni abban, hogy egy PDF fájl metaadatait hogyan lehet átírni ? Nem a Calibrére gondolok, mert az nem a fájl adatait írja át, hanem hozzácsatol egy módosítást, ami a fájl törlésekor, áthelyezésekor már elveszik. . Köszi a segítséget.

Re: pdf metaadatok

Milyen metaadatra gondolsz pontosan?

metaadatok

A könyv címére , és az író adataira gondoltam, de már sikerült megoldanom. A megoldás az Adobe Acrobat Pro verziója, de van egy kis program, ( BeCyPDFMetaEdit ) ami ezt elvégzi.

Re: metaadatok

epub fontok

Kérem, hogy írja le valaki, hogyan kell egy epub fájlba beágyazni a szükséges fontokat, hogy jól jelenítse meg a hosszú ékezetes betűket. köszi előre is .

epub

Az epub fájlokba történő betűbeágyazás legegyszerűbb módját szeretném leírni.

1. lépj fel a http://e-konyvtar.com/index.php oldalra
2. válaszd ki azt a betűtípust, amiben szeretnéd majd olvasni a könyvet
3. töltsd fel a a programba a kívánt epub könyvedet
4. amikor jelzi (kb 20 mp.) , hogy kész, akkor mentsd le a kapott zip fájlt a gépedre, (a feltöltött fájlt pedig rögtön töröld id ki)
5. a gépedre letöltött zip fájlt nyisd meg WinRar programmal, de ne kezd el kitömöríteni, csak nevezd át a kiterjesztését zip-ről epub-ra
ennyi

epub fontok

Láttam köszönöm, de magát a menetet sem ismerem, bár sok órát eltöltöttem már vele. A választ azért köszönöm. Megjegyzem, hogy az RTF azért lenne szimpatikusabb az olvasón, mert nem hagy akkora margót, ezért szebb az oldal megjelenése. Sajnos az RTF en még nem sikerült a kalapos ŐŰ-t kiigazítani. Egyre jobban érzem, hogy ha egy könyvnek nincs túl fontos fejezet rendszere, akkor nem annyira jó az epub formátum.Úgy tűnik, hogy az oldalmérethez igazított pdf a legszebb megjelenés. Ha betűméretet akarunk növelni, mert rosszak a fényviszonyok, akkor pedig az RTF.

Re: epub fontok

Mit értesz itt menet alatt?

epub fontok

Menet alatt azt értem, hogy miután létrehoztam egy epub fájlt, és látom, hogy nem jók benne a betűk, mit kell csinálni. Tudom, hogy van az epub fájlnak egy szerkezete, amit zippel meg lehet nyitni, de, hogy onnan hová, és mit, és honnan , hogy jó legyen a Times News Roman pl.

Re: epub fontok

Nézd meg a Sigil nevű epubszerkesztőt. Megnyitod vele az epub fájlt, a Stylesheet alatt létrehozol egy CSS-t, bemásolod a másik posztban lévő kódot, meg minden HTML/XHTML fájlba forrás nézetben a <title> és </title> közé a link tag-et. Ezután már a CSS-ben hivatkozott helyre kell bemásolni a szükséges fontokat.

epub

Mégegyszer elolvasva a válaszodat, azt érzem belőle, hogy azoknak szól, akiknek nincs rá szüksége, mert enélkül is tudják, hogyan kell csinálni. A félművelt epub szerkesztők, mint én is, sehová nem jutnak vele, de azért köszi.

eoub

Köszi szépen a segítséget, de közben kikisérleteztem, hogy az Atlantis sok betűtipust jól alakít át ebub fájlba, de nálam most már véglegesen győzött a Word -ből szerkesztett PDF formátum, Constantia betűtipussal, 16,2 x 21 cm es lapmérettel, 0,2 -es margókkal, szimpla sorközzel, 26 -os betűmérettel , szavak elválasztva, sorkizárt formátummal. Azért írtam le ilyen részletesen, mert hátha valaki szeretné kipróbálni. Ha van ennél jobb beállítás, akkor szívesen veszem. A betűtipusnál fontos volt, hogy ne legyen vastag a betű szára, de azért jó kontrasztos legyen. Sok kisérletezés után jutottam el idáig. Talán a "Magyar Linux Linetipe G " betű szebb lenne, de kicsit halványabb. üdv. M.

szótárak

Megirigyeltem az angol nyelvű szótár funkciót, ezért összehoztam egy idegen szavak szótárát, amit ha egy szótárak nevű könyvtárba beraktok, lehet benne keresni . Ha valakinek kellene, akkor elküldöm. Keresnék hasonló funkciós lexikont, ha lenne valakinek. üdv M.

szótárak

szia!

csodálkoznék, ha sikerült volna(/sikerülne) prs 650-hez használható custom szótárat fabrikálni.
és persze nagyon érdekelne.

az alábbi helyen sem sikerült (az oldalon a legutolsó bejegyzés)
(sok érdekesség lehet azokban a firmware-ekben, de engem speciel a szótár izgat)

szótár

Természetesen nem sikerült. Amit én összehoztam az egy normális megjelenésű pdf, amiben a search funkcióval remekül lehet keresni. A semminél feltétlenül jobb.

word Sony 650 en

Tudna valaki segíteni abban, hogy milyen lap és betűméret beállításokkal lehetne azt elérni, hogy az olvasón ugyanúgy jelenjen meg az rtf fájl, mint a számítógépen? Természetesen az elválasztójelekkel együtt.

Re: word Sony 650-en

Ehhez az is kellene, hogy ugyanazt a fontot használd, mint ami a készüléken is van, nem?

word sonyn

Köszönöm. Igazad lehet, de nem találok utalást arra, hogy milyen fontot használ a készülék. Így aztán marad az oldalra méretezett Pdf, mint az egyetlen kifogásolhatatlan fájlformátum. Megjegyzem, hogy ez minden olvasó típusnál így van sajnos, mert nem ismerik a magyar nyelvet, és ezért nem tudnak elválasztást alkalmazni a sorok végén.

Re: word sonyn

Elvileg letölthető a gyári firmware valahonnan, abban pedig benne kell lennie a fontnak is.

Reader Library

Azt szeretném megtudni, hogy a Reader Library programnak ami a Sony hivatalos fájlkezelője, van e olyan funkciója, amit nem lehetne a Total Commanderrel is elvégezni. Természetesen a neten történő vásárlás az valóban csak azzal oldható meg, de ezen kívül szerintem nincs.

Re: Reader Library

A jegyzetek kimentése RTF fájlba ilyen.

mappák létrehozása Prs 650 -en

Ha szeretnénk a könyveinket csoportosítani, akkor a Collections menüpontban tudunk létrehozni tetszőleges nevű mappákat, amibe szétpakolhatjuk a könyveinket. pl : szépirodalom, krimik, egyebek. Ha ékezetes betűket szeretnénk a mappanévnél használni, akkor folyamatosan kell nyomni a betűt.
Ha a mappát mondjuk az SD kártyán hozzuk létre, akkor csak az SD kártyán lévő könyveket engedi belepakolni.

Valaki segíthetne, hogy mire lehet használni a Periodicals funkciót.

Peridoicals

Nekem a Periodicals alá egy Calibrével, RSS-ből készített epub került. Arra tippelnék, hogy valamilyen epub fejléc vagy metainformáció dönti ezt el.

kérdés

Üdvözöllek !

Légy szíves segíts abban a kérdésben, hogy a Sony PRS-650 es olvasó támogatott fájljainak felsorolásánál technikailag mit jelent az a megjegyzés, hogy : Conversion to the Reader requires Word installed on your PC
köszönettel

Re: Word konverzió

Tudtommal azt jelenti, hogy a doc fájlokat automatikusan átalakítja a PC-s szoftvere rtf-re, ha felmásolod vele a készülékre. A trükk az, hogy ehhez a Microsoft Wordöt használja. Ha a Microsof Word nincs feltelepítve, akkor ez a funkció valószínűleg nem működik.

Az ékezet-problémához

Az ékezet-problémához hozzászólva: én is 'megleptem' magam karácsonyra egy PRS-650-nel, és az eddig tapasztaltak alapján a következőket tudom hozzátenni:
- Ha beágyazod a magyar fontokat az epub file-ba, akkor (a fórumokon olvastak szerint) lassú lesz a lapváltás (na meg értelemszerűben nagyobb a file-ok mérete, de talán ez a kisebbik gond).

Viszont megoldható saját fontok használata beágyazás nélkül is, némi css trükkel, a kiindulópontot itt találtam meg:
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=36361

A megfelelő .css kialakítása és a calibre módosítása ez alapján már nem volt nehéz. Ezzel az .epub file-ok fontproblémája megoldható, hátrány, hogy minden file-t újra kell így konvertálni. További gond, hogy ha a könyvek címében van magyar ékezet, akkor az bizony továbbra is hibásan jelenik meg.

Ha tovább szeretnénk lépni, akkor már a firmware változtatása következik. Ez abból a szempontból mindenképpen rizikós, hogy itt már szerencsétlen esetben okozhatunk maradandó kárt az eszközben. Szerencsére a fórumok alapján meglehetősen kevés a hiba esélye. Egy thread erről:
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=99361

Itt található egy link a módosított firmware-ek illetve a firmware módosító program letöltési helyére
http://www.the-ebook.org/forum/viewtopic.php?t=12882

Ez sajnálatos módon orosz nyelvű, de a google translate segít a megértésben, elég jól fordítja át angol nyelvre. Én is kipróbáltam (felkészülve arra, hogy átkozni fogom magam, hogy tönkretettem az új olvasómat), szerencsére minden rendben lezajlott, és most már az epub formátum újrakonvertálása nélkül is tetszőleges fontokat tudok beállítani az olvasón, ezzel megszüntetve az összes ékezetproblémát.

Firmware-csere

Én is a firmware cseréjén gondolkodom, de még nem jutott időm, hogy jobban utánajárjak. Linux fut rajta, úgyhogy valószínűleg tényleg nem túl kockázatos lecserélni a firmware-t és te is pozitívan nyilatkoztál :) Mondjuk egyelőre nagyrészt angol könyveket olvasok rajta, még nem túl zavaró a dolog.

Tényleg linux fut rajta, ha

Tényleg linux fut rajta, ha elmész arra a linkre, amit megadtam a hozzászólásban, le tudod tölteni az eredeti és a módosított firmware-t is. Ha kibontod, találsz benne egy cramfs image-t, ott lehet böngészgetni is, hogy mi van benne. Nézelődni jó, de arra azért nem vetemednék, hogy megpróbáljak bele is nyúlni. Nekem elég sok magyar nyelvű gyűjteményem van, így hasznos volt a firmware csere.

Más. A leírásodban említetted a hőmérséklet-tartományt. Az elmúlt napokban volt alkalmam tesztelni, előszilveszteri bulikról hazafelé éjszakai járatra várva problémamentesen tudtam olvasni, lapozni, bármi. Mindezt abban az időszakban, amikor napközben is -8 fok van, a fene se tudja, hogy hajnali négykor hány fok volt a buszmegállóban :)

Sony PRS-650 firmware csere

http://projects.mobileread.com/reader/users/porkupan/PRS650/flash_packages/

A mukodo Sony PRS-650 firmware-k letolthetosege.
new PRS650.Flash.Package.1.05j.zip 2011-Jan-04 22:36:57

PDF Megjelenítés

Szia!

Nagyon részletes, sok apróságra kiterjedő teszt, köszi! ;)

Én is egy PRS-650-be készülök beruházni, karácsonyra volt tervezve de valószínűleg már átcsúszik januárra.

Annyi kér(d)ésem volna, hogy mivel én főként jegyzetekre és hasonlókra szeretném használni, meg tudnád-e nézni rajta hogy hogyan mutat egy bonyolultabb jegyzetfájl (pl matekjegyzet, mint mondjuk ez.: Többváltozós alapok )

Használható? Megjelennek a képek? Ékezetek?

(amúgy csak szerintem röhej, hogy 2010-et írunk és egy nemzetközi forgalomban levő E-könyv olvasónak gondjai vannak az európai (!) ékezetes karakterek megjelenítésével?)

Köszi még egyszer a részletes leírást, további jó olvasást a cuccon!

Re: PDF Megjelenítés

Megnéztem a pdf-et, szerintem teljesen jó. E-mailben küldtem pár fotót is, remélem megkaptad. Még esetleg az lehet zavaró, hogy egyszerre csak egy oldalt láthatsz, míg nyomtatott oldalak esetén egymás mellé lehet őket rakni.

Ékezet: igazából csak az alapértelmezett fontokat kellene lecserélni a lejátszón olyanra, ami tartalmazza a két problémás magyar karaktert. Linux fut rajta, úgyhogy nyugodtan lehet saját firmware-t fordítani, valahol biztos letölthető a forráskód :-) Egyébként nem szánták magyar piacra a készüléket, eszükbe se jut szerintem, hogy valakinek ilyen problémája lesz.

Elválasztás

Köszönöm a beszámolót, nagyon érdekes!
Egy rövid kérdés: a magyar elválasztást támogatja az olvasó EPUB esetén?
Sajnos ez a funkció ritka az e-reader-ek között, pedig e nélkül nagyon szétesik az oldal tördelése sorkizárt szedés esetén.

Magyar elválasztás

Az elválasztásról nem sokat tudok. Ha ehhez az olvasónak kellene tartalmaznia a magyar szavakról egy listát, bennük a lehetséges elválasztási pontokkal, akkor kizártnak tartom, hogy működne. (Mivel már az ő és ű betűkkel is gond van.) Ha az epub fájlnak kell tartalmaznia az opcionális elválasztásokat a szövegben (angol OpenOffice.org ezt optional hyphen néven említi, Ctrl+-), akkor akár működhet is.

http://www.w3.org/TR/html401/struct/text.html#h-9.3.3 – Egy ilyet találtam a témában, az ott említett &shy; karaktereket beszúrtam a forrásba, a készülék szét is választja ezeken a helyeken a szavakat, ha a sor végére esnek, de a kötőjelet sajnos nem jeleníti meg.

Nem tudom, az előbbi mennyire jó megoldás, van-e esetleg valami spéci kikötés epub-ra, esetleg xhtml-re. Ha tudsz küldeni más készüléken jól megjelenő, feltételes elválasztásokat tartalmazó epub fájlt, azt szívesen kipróbálom. (E-mail cím oldalt.)

elválasztás

A kérdés teljesen jogos az elválaztásról, mert igazából akkor kapnk szépen szerkesztett szöveget, ha tud elválasztani. A válaszom egyébként erre az, hogy egyik készülék sem tudja az epub-ban a szavakat elválasztani. Ezért amikor felnagyítjuk abetűket, a sorkizárás miatt a szavak között nagy hézagok lesznek, ami bizony nem jól mutat.
Én ezért döntöttem a pdf mellett, de úgy, hogy wordben megszerkesztem, ( 16,2 x 21 es lapméret, 0 margó, elválasztás, 26-os betű stb stb. , és amikor kész, akkor pdf ben elmentem. A Sony olvasón "S "betűmérettel ugyanúgy fog mutatni, mint a számítógépen ahogy megszerkesztettem. Véleményem szerint tökéletes. Ezt persze nagyítani már nem lehet, de nem is kell. Akit érekel a végeredmény, szívesen küldök ízelítőt.

Tervezem egy ilyen

Tervezem egy ilyen vételét, de lehet így még gondolkodom rajta, hogy érdemes-e váltanom.
Nekem 505-ösöm van és gond nélkül megbírkózik a nagyobb (1-4MB-os) epub fileokkal. Probáltad esetleg a Sigil-lel újramenteni? Az ooo-s pdf gyártás a legjobb megoldás az ékezet szempontjából.

xhml méret

A korlátozás csak az epub fájlban lévő xhtml-ek méretére vonatkozik, maga az epub lehet több megabájtos is. Több mint 10 megabájtos epubot is simán tudtam olvasni vele. (Picit átírtam fentebb a szöveget is, hogy egyértelmű legyen, köszi a visszajelzést!)

Amúgy Sigillel szoktam újratördelni az ilyeneket, azt hiszem Ctrl+Enter-re a kurzor utáni szövegeknek nyit egy új xhtml-t, így csökken az xhtml mérete. Az OpenOffice.org-os pdf-es trükkre még nem gondoltam, tényleg viszonylag egyszerű módja a szövegek átvitelének. Legalábbis amíg nem lesz valami használható epub szerkesztő, vagy OOo plugin hozzá. Sajnos egyelőre normálisat még nem találtam.

Tartalom átvétel