Szoftveres vagy hardveres RAID1?

Szoftveres! Mert:

  • Az asztali gépek alaplapjain lévő, esetleg olcsóbb PCI-os RAID kártyák nem sokat csinálnak amúgy sem hardverből, ez is szoftveres RAID – álcázva. Mert különben minek is kellene hozzá külön driver?
  • Ha elfüstöl az alaplap, RAID kártya, vagy egyszerűen csak szeretnél újabb deszkát, akkor sincs probléma – a szoftveres RAID ugyanúgy fog tovább működni az új alaplappal is, míg az (ál)hardveres lehet, hogy hardverfüggő. Megéri kockáztatni? Nem az adatok a fontosak? Elvileg azért RAID1, hogy az egyik winyó hibája esetén az adatok még megmaradjanak, ne legyen SPoF. Ha ilyen olcsó (ál)RAID vezérlőt használsz, akkor a RAID vezérlő lesz az SPoF. Pár év múlva szinte lehetetlen lesz egy mai alaplapot beszerezni, ha más lappal, vezérlővel mégsem lennének elérhetőek az adatok.
  • Sebesség szempontjából ugyanott vannak.
  • A winyót át lehet vinni másik gépbe is minden gond nélkül, még RAID vezérlő sem kell hozzá.
  • Jobban konfigurálható. Nem kell hozzá kliensprogram, az oprendszer alapból tudja. Linux és Windows is. Akár menet közben is állíthatod, nem kell hozzá újraindítani a gépet.
  • Nem kell az egész lemezt bevonni a tömbbe. Lehet csak egy-egy partícióból (partíciópárból) RAID1-et építeni, a nem túl fontos adatoknak így több hely marad.
  • Nem kell RAID vezérlő sem.

Ettől függetlenül legyen biztonsági mentésed! Ha ellopják a gépet szőröstül-bőröstül, akkor ... – nos, az ellen nem véd. Az se baj, ha a biztonsági mentés helyileg is máshol van, nehogy a géppel együtt vigyék a hordozgató winyót, vagy a DVD táskát is. A biztonsági mentés pedig legyen titkosítva, mert ha ellopják, akkor rossz kezekbe kerülhet minden személyes adatod.

(A fentiekben természetesen csak az otthoni, asztali gépek esetéről van szó.)

Tartalom átvétel