Könyvtári séta

Tegnap délután könyvtárban voltunk, a Kulturális Örökség Napok alkalmával idén is voltak szervezett séták. Tavaly a K épületet, idén a könyvtár épületét néztük meg.

A séta legérdekesebb része az volt, amikor eltűntünk a műszaki olvasó egyik ajtaja mögött és az egyetemkert gyepe alatt fekvő földalatti folyosón keresztül átmentünk a tömörraktárakhoz, majd onnan vissza a könyvtár épületében lévő másik, kétszintes tömörraktárig, ahonnan végül ismét az aulába jutottunk – ezúttal az aulai pultok mögött lévő ajtón kilépve.

Nem gondoltam volna, hogy az könyvtár területén 800 ezer könyvet őriznek (ezekkel a raktárakkal együtt persze), azonban van még egy nagyobb raktár is, Törökbálinton (ezt nem láttuk persze :-) további 1,2 millió dokumentummal.

A földalatti tömörraktárak gyep alatti tetejét csak egy méter vastagságú földréteg választja el a felszíntől, a helykihasználtsága pedig nyolcvan százalékos. Ezt tologatható polcokkal érték el, egész ügyes a szerkezet, érdemes megnézni.

Tavaly a K épületi séta is tetszett, itt viszont nagyon élveztük, hogy publikum számára máskor nem nyilvános helyeken is végigvezettek minket.

A könyvtárépület után még tervben volt a kötészet meglátogatása is, de nem sokkal előtte kiderült, hogy kihagyhatatlanul kedvezményes áron lehet külsősnek is beiratkozni, úgyhogy inkább ezt intéztük el. A kötészetet remélhetőleg jövőre lesz lehetőségünk pótolni.

Tartalom átvétel