COWON iAudio U5 tapasztalatok

Öt év iRiver 190T után váltottam iAudio U5-re. A kütyüt március óta használom, de már bánom, maradni kellett volna az iRivernél, vagy valamilyen nyílt forráskódú firmware-rel rendelkező lejátszót beszerezni.

Leginkább az idegesít, hogy nem lehet fájlokat törölni közvetlenül a lejátszóval, csak számítógép segítségével. Így lehetetlen az utazás közbeni válogatás, mire meg este hazaérek már semmi kedvem kikeresni a kevésbé tetsző zeneszámokat, hogy a felszabaduló helyre tudjak újakat másolni. Négy gigabájtnyi zenéből pedig elég nehéz megjegyezni, hogy melyik nem tetszett.

A 4GB memóriához (amit itt is ezerrel kell érteni, nem 1024-el) van tematikus kereső, lehet válogatni az ID3 tag adatai alapján. Először azt gondoltam, hogy ez jó lesz, de csak nagyon elvétve használom. Többnyire csak mixek vannak rajta, amihez egy előadó tartozik. Ezeket a könyvtárak mentén könnyebben megtalálom, mint egy ilyen menüben keresgélve. A memórián lévő zenék másik fele meg összeválogatott számok, teljes album nálam elég ritkán fordul elő. Az összeválogatott számok közül meg ritkán akad két egyforma előadó, vagy ha még akad is, akkor sem egyforma az ID3 tag adata, és így kezelhetetlen méretű lesz a lista. Tehát ebben az esetben is egyszerűbb a könyvtárakban való bóklászsás.

Az „Új zenék” menüpont viszont jó lenne. Értelmezésem szerint az itteni három (1-day, 1-week, 1-month) mappába kerülnének az elmúlt egy nap, egy hét, illetve egy hónapban felmásolt zenék. Ez a funkció persze nem működik. Néha megjelenik néhány szám ezekben a listákban, de nem fedik a valóságot, nem szerepel ott minden, abban az időtartamban felmásolt zene, vagy épp az ott szereplők sem akkor lettek felmásolva. Másrészt egy újraindítás után többnyire a lista változik, leginkább üres szeret lenni.

Egy másik zavaró dolog a lejátszó instabilitása. Sokszor fagy. A 190T-n nem is tudom, hogy van-e reset gomb (bár gondolom azért lennie kellene), itt meg elég gyakran kell használni. Első napon kolléga két perc alatta lefagyasztotta, de azóta is rendszeresen találkozom a jelenséggel, átlagban talán úgy kéthetente egyszer.

A néha érkező firmware frissítéseket sem érzem túl megbízhatónak. A legutóbbi 3.16-ost felrakva nálam eltűntek a betűk a kijelzőről. Ráment vagy fél óra mire sikerült visszarakni egy betűket is megjelenítő 1.16-ost (közben felrakva néhány még korábbi verziót). Ugyanígy géphez csatlakoztatva sem egyszer láttam mindenféle hibákat a syslogban, nemrég például folyamatos újraindult a lejátszó mikor rádugtam a notebook USB portjára.

A régi iRiverhez képest ezek számomra óriási problémának tűnnek, bár nem tudom, hogy az újabb (vagy régebbi) lejátszóik milyenek. A Prohardver iAudio fóruma szerint csak én vagyok ilyen balszerencsés.

A legutóbbi hibajelenség az volt, hogy az géphez történő csatlakoztatáskor a „Starting” feliratnál lefagyott. Három gépen, négy különböző oprendszerrel ugyanez volt a jelenség. Aztán egy hét után megírta valaki a PH fórumon, hogy formázni kell a memóriát. Így tényleg megjavult, bár syslog hiba ezután is volt. Külön öröm, hogy megint váltogathatok össze négy giga zenét.

A régi tölthető ceruzaelemek után a beépített aksi – ami 192kbps-os MP3-akkal (LCD használata nélkül) hallgatva 21 óra 10 percig bírta nálam – annyiban tetszik, hogy nem kell külön aksitöltővel vacakolni, hanem elég csak egy USB portra rádugni a lejátszót és már tölti is. Hátránya is akad, már nem egyszer jártam úgy, hogy bekapcsolva felejtve raktam le este a lejátszót. A meglepetés reggel ért, indulás előtt két perccel kellemetlen, ha épp lemerülőben van az aksi. A kijelző egy idő után kikapcsol, így semmi sem jelzi a működést.

A színes kijelzőt amúgy feleslegesnek érzem, azon kívül, hogy sárga betűkkel jelenik meg az épp játszott szám címe semmi előnyét nem látom. Egy hagyományos szürke LCD is megtenné némi háttérvilágítással. Talán azzal az aksi is tovább bírná.

A gombokkal sem vagyok megelégedve. Némelyik hangosan kattog ha épp olyan helyen nyomom meg, a bekapcsolással pedig többnyire alaposan megszenvedek, legalábbis ha bal kézzel fogok neki. Jobb kézzel egyszerűbb elérni az on kapcsolót, de az összes aszimmetrikus füles baloldalas, amihez meg nem passzol a jobbkezes hordozás.

A rádió működik, viszont egy állomást többször is megtalál a kereső (ugyanazzal a frekvenciával), ami miatt a frekvenciasáv végén lévő adók már nem férnek bele a 24 tárhelyes memóriába.

A rádió további baja, hogy nem lehet egy gombbal némítani. A play/pause a preset módot állítja, amit szintén sosem használtam iRiver-en. Persze nem azt mondom, hogy nem kell ez a funkció, mert kell, néha szükséges kézzel is hangolni az adókat, de inkább rakják be egy almenübe, hiszen elég ritkán szükséges a használata. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egygombos rádiónémítás iRiver-en sem volt.

A számokban történő tekerés sebessége beállítható, de kétórás mixekhez vagy rádiófelvételekhez más beállítás passzolna, mint a néhány perces zeneszámokhoz. Ezeket például lehetne kezelni módokkal (mint a mobilokon), de ilyen sincs. Másrészt ez egyébként is lehetne inkább analóg, kellemesebb lenne.

Hiányoznak az olyan funkciók, mint például a nem használt lejátszási módok kikapcsolása. A repeat shuffle one tracket sosem használtam. Itt mindig végig kell zongorázni az egész listán, ha váltani akarok, vagy a menüben kotorászni.

Továbbá az A->B ismétlési módot is kivenném, sosem használtam öt év alatt. Helyette valami hasznosabb funkciója lehetne a Rec gomb rövid megnyomásának. Mondjuk pont lejátszási módok váltogatása.

A kábele mikrousb (nem mini!), ilyet meg sehol sem lehet kapni. Talán a mobilokhoz árultak jók lennének, de azokat aranyárban adják.

A hangminőségre nincs panaszom, szólni szépen szól.

További funkcióként a könyvjelzőzés, illetve a számok értékelése is kellemes lenne.

Mindenesetre a hibákat és a többi hiányosságot (a legutóbbiak kivételével), nagyon hiányzó funkciókat megírtam a Cowonnak jó ideje, de nem sok változást látok. A 3.16-os firmware-t ugyan nem sikerült kipróbálnom, de az ahhoz tartozó changelogban sem látok a fentiek közül semmit. Azért együtt tudok élni a lejátszóval, de nem lett a kedvencem és a legutóbbi nyűgök miatt nem ajánlom senkinek. Talán az E100-as iRiver-t jobb lett volna megvárni.

Hozzászólások

Én tegnap vettem egyet. Ma

Én tegnap vettem egyet. Ma idáig csak hatszor fagyott le :( Simán zenelejátszás közben is, úgy hogy semmit sem nyomogatok. Pedig már a 3.17 es van rajta gyárilag. Reset után meg vagy 2 percig be sem lehet kapcsolni. Azt hiszem viszem!!

Hi! Én is vettem egy Cowon

Hi! Én is vettem egy Cowon iAudio U-5 MP3 lajátszót, egészen pontosan fél éve és nem sok panaszom volt vele.

Szerintem tényleg valami pocsék darabot fogtál ki.

Mindenesetre azzal légy tisztában, hogy a gyártónak ez alapmodellje. Tehát nagy extrákat nem szabad elvárni tőle. Az én példányom 8 gigás. Miután megvettem azonnal toltam rá föl a 3.16-os frissítést a FLAC zenék miatt, mivel nekem főleg ilyen formátumban vannak zenéim, és ezért is a 8 gigás változat. A hivatalos honlapról letöltött 6.16 firmware-t én sem tudtam feltenni normálisan, mivel miután felraktam bekapcsolás után jött a nyelvválasztás képernyő, és a bepontozható pöttyök mellet nem volt semmi szöveg. Úgy oldottam meg, hogy felmentem az infopatika.hu-ra és ott rákerestem ennek a modellnek a firmware-jeire, fenn is volt a 3.16-os, innen feltéve működött, sőt még magyar is maradt a menü nagy része, pár menüpont azért angol maradt, de nem zavar. Figyelni kell arra, és a Cowon honlapján ki is térnek erre, hogy ha felteszed a 3.16-ot, akkor megszűnik az ID3-tag kereséses rendszer, és csak mappa és fájlszerkezeteket látsz, de engem ez sem zavar. Ezelőtt SE mobilon hallgattam zenét, és ott is utáltam az ID3-tag alapú keresgélést.

Van viszont DPL (Dynamic Playlist) ami jó, mert menetközben össze tudom válogatni a zenéket, amiket éppen hallgatnék. Továbbá van un. Bookmark, ami meg azért jó, mert én is elég sok mixet hallgatok, felveszem Bookmark-ba az éppen aktuális zenét, és megmarad az is, hogy hol tartottam a mixben éppen.

Nem tudom ezek a dolgok, az alap szoftverben benne vannak-e. Az anyagminőségre nincs panaszom, műanyag, de strapabíró, a gombok nem recsegnek, de időnként eléggé érzéketlenek. Meg lehet szokni. Egy dolog zavar, hogy nem csipog vissza ha benyomok valamit.

Az aksiról: nekem kb. 12-14 óra folyamatos lejátszást bír, igaz egy Sennheiser HD202-vel használom, az merití rendesen. Fateromnak ugyanilyen van, ő a gyári fülessel használja, úgy valóban 20 óra körül van az élettartama egy feltöltésnek.

Ismételten nem tudom, hogy a 3.16 előtt verzió milyen (kb. 10 percig volt ez fenn), de a menüben be lehet állítani, hogy mennyi idő múlva kapcsolódjon ki. Én elég sok zenét hallgatok, arra alszom el, és rá szoktam dugni a hangfalra, beállítom, hogy 40 perc, addig elalszom és kikapcsol. Ugyanígy beállítható, hogy mikor ébresszen fel.

Ami tetszik, hogy beállítható, hogy bekapcsolásnál hány másodperc alatt érje el a hangerő a legutóbb használt szintet. Ez azért jó, mert elég sokat BKV-zok, és ott bizony feltolom, de ha hazaérve kikapcsolom és utána valami nyugis helyen bekapcsolom van pár másodperc amíg felhangosítja a zenét és nem süketülök meg azonnal, vagy van időm észbe kapni és letekerni a hangerőt. Apróság, de nem hülyeség.

A kijelző: utcán elég sokat használom, és nincs is max fényerőre feltolva csak 50%, de bőven jobban látható, mint egy monochrom kijelző maxra tolt világítással.

Mindent összevetve elégedett vagyok, tetszik amit kaptam a pénzemért, egy szívfájdalmam van, hogy APE fájlokat nem játszik le és nem is hiszem, hogy egy újabb frissítéssel megoldják, mivel az újabb modellek alap viszik az APE-t.

Kétszer fagyott le eddig, egyszer amikor pendrive-nak használtam, és 10 perc alatt harmincszor dugdostam egyik gépből a másikba, a másik alkalommal pedig ráültem és bele volt dugva a füles, elkezdett sípolni, és elég csúnyán nézett kicsit kinyílt lejátszó, de visszapattintottam a jack dugót, reset és minden OK volt, pedig már láttam magam előtt, a szervizesek rosszalló tekintetét :D.

Szóval ez egy alapcucc. Ennyiért tény lehet venni szebbet, meg ami lejátszik videót, meg akármi, de a hangminőség ebben messze a legjobb. Lehet, hogy pici fülessel nem hallani, de egy normális fülesen nem kell denevérnek lenni, hogy észrevehető legyen, még MP3 esetében is, a FLAC-ről nem is beszélve. Nem tud sokat, nagyon egyszerű, de ami kell az benne van. Én MP3 lejátszót akartam, nem konyhai robotgépet, és az egy korrekt MP3 lejátszó :D

alapmodell?

„Mindenesetre azzal légy tisztában, hogy a gyártónak ez alapmodellje.”

Attól még stabilan működhetnének az alapfunkciók. ;) És nem is várok extrákat, nem kell a hatalmas, 16 millió színárnyalatos kijelző, csak valami alap gép, amiben sok memória van, kicsi, és kényelmesen kezelhető, valamint van hozzá normális support. Azért kicsit cikinek érzem, hogy alap hibákat azóta sem javítottak. Bár lehet, hogy tényleg csak az én példányom hibás.

Minőség: azóta elkezdett kopni az egyik gomb sarkáról a festék.

„Ami tetszik, hogy beállítható, hogy bekapcsolásnál hány másodperc alatt érje el a hangerő a legutóbb használt szintet.”

Ez már a 190T-ben is volt. :-)

Ezt a másik firmware-t viszont majd megnézem, a könyvjelzőzés tényleg jó lenne. Köszi a tippet!

Már 3.17-es firmware is van

Már 3.17-es firmware is van (magyar nyelvi támogatással).
"Azért kicsit cikinek érzem, hogy alap hibákat azóta sem javítottak."
Nem értem ha még nem frissítetted mért írod, hogy kijavíthatták volna benne az alaphibákat.
Szerintem minden rendben van vele egyszerű kezelni, kézreáll , kicsi , sok memória (8Gb) van benne és a hangminősége verhetetlen.
Amíg nem rakod rá a legújabb firmware-t addig ne is reagálj :) :)

Tartalom átvétel