Záróvizsga közelebbről

Korábban már írtam róla, hogy hogyan folyik az egyetemen a záróvizsga (vagy államvizsga, de ezt a nevet nem szeretem, túl félelmetes), és így közeledve hozzá egyre több részlet tisztázódik.

Először el kell készíteni az utolsó féléves nagy művet, amit diplomatervnek hívnak (ezt kell a borítóra is írni), 30 kreditet ér. Más kötelező tárgyat nem is nagyon vehet fel az ember a diplomatervezős félévben. A BSc bevezetésével már van szakdolgozat is az egyetemen, de az csak 15 kredit és nem egyezik meg a diplomatervezéssel. A diplomaterv azért diplomaterv (és nem diplomamunka), mert a mérnök tervet készít.

A diplomaterv elkészülte és leadása után jönnek a záróvizsgák. Ilyet három tárgyból kell tenni, mindet a hallgató választja. Csak olyan tárgyat lehet választani, amit hallgattál is.

További megkötés, hogy a három tárgyból kettőnek a kötelező tárgyak közül kell kikerülnie. Ezekből elkülönített záróvizsgát tartanak, ami tipikusan írásbeli és többnyire hasonlít a tárgy normál vizsgájához. Ezek a diplomaterv leadása után kerülnek sorra, nem kell kiöltözve menni, és nem esik egybe a diplomavédéssel. Kis létszám esetén előfordulhat szóbeli is.

A harmadik tárgy szakirányos, vagy szabadon választható tárgy. Ebből már szóban kell felelni, mégpedig rögtön a diplomaterv megvédése után. Ahogy hallom, felkészülési idő sincs, azonnal záporoznak a kérdések. Sok tárgyból pedig tételsort sem adnak, de remélhetőleg nem is itt akarják megvágni az emberek nagy részét.

A vizsgákon kívül még a diplomatervet kell megvédeni, ez a harmadik tárgy felelete előtt történik. Bemutatod, hogy mit dolgoztál fél évig, utána kérdeznek vele kapcsolatban.

Hozzászólások

Kifelejtetted hogy mégegy

Kifelejtetted hogy mégegy helyen van szakdolgozat, technikus képzésen.

Nem véletlenül

Olyanon sosem voltam, úgyhogy azért :-) Köszi az infót!

Tartalom átvétel