LIRC módok, lircmd

Már régóta terveztem, hogy beállítom a távirányítómat a mostanában használt programjaimhoz, mint Amarok, Totem, és nem csak a régi mplayer-es beállításokkal használom. Ez még a Sarge-os időkből maradt, azóta nem nyúltam hozzá, valamint akkor a Totemnek sem volt LIRC támogatása, Amarok helyett pedig XMMS-t használtam.

Most sor került erre is, és érdekes dolgokat fedeztem fel. Egyrészt a lircmd a LIRC mouse daemon-t takarja, ami egeret tud emulálni X (és gpm) alatt. Eddig is fent volt ez a démon, de különösebben nem foglalkoztam vele, nem is tudtam, hogy pontosan mire való. Másik újdonság számomra a módok használata. Elnézve a forrás melletti Changelog fájlt ezek valószínűleg csak nekem újdonságok, bár magyarul még nem láttam róla sehol részletes leírást.

Szóval lircmd. A LIRC weblapján van róla jó doksi, lefordítani nem akarom, de röviden annyit, hogy a lircmd eredményeként kapunk egy egeret a /dev/lircm eszközfájl alatt. Ezt az X simán tudja használni, csak arra kell figyelni, hogy az xorg.conf-ban is ugyanazt a protokollt adjuk meg, mint amit a lircmd.conf-ban is.

A módok nélkül viszont nem tudtom hogyan tudtam eddig meglenni. Egy mód egy begin név és end név közti begin-end bejegyzéseket takar a ~/.lircrc fájlban. Ha belépünk egy módba, akkor csak az itt beállított funkciók működnek (na meg a globálisak, amelyek nem tartoznak semmilyen módba). Ez azért jó, mert ugyanazokkal a gombokkal lehet az mplayert és a totemet vezérelni, csupán módot kell váltani, ami egyszerűen megtehető globális funkciókkal, vagy akár kilépéskor is. Az én távirányítóm felső részén erre pont vannak is gombok TV, DVD, stb. felirattal.

A módváltó globális funkciók nálam a következőek:

begin
        flags = startup_mode
        mode = amarok
end

begin
        button  = tv
        mode    = mplayer
end

begin
        button  = dvd
        mode    = totem
end

begin
        button = media_library
        mode = amarok
end

A fentiekhez akár programindítást is lehetne rendelni, én most eltekintettem ettől, általában úgyis kézzel indítok mindent az Amarok kivételével, ami rendszerindításnál automatikusan betöltődik, és emiatt az amarok az alapértelmezett mód.

Egy jó példa a módváltáskor történő programindításra, és programból való kilépéskor történő automatikus módváltásra a G-Loaded! weblapján található.

A lircmd.conf-ban található egy TOGGLE_ACTIVATE opció, amely hatására egy általunk beállított gombbal kapcsolhatjuk ki-be az emulált egeret, ami gyakorlatilag újabb módként viselkedik.

Ajánlott olvasnivaló:

Tartalom átvétel