Kármán második nekifutásra

Másfél hónapja, hogy újra beiratkoztam a második, immáron egy teljes félévre a Kármán Tódor Kollégiumba. Van új házirend, kisebb-nagyobb módosításokkal. Maradtak még problémák, de jó párat meg is oldottak közülük. Fejlődünk.

Kezdem azzal ami maradt: a szoba még mindig kicsi. Nyilván, ez nem is fog változni újabb negyven évig, de amiért leírom, az a következő. Beköltözés után szobatárs cserélni akart, én mentem volna az ötödikre (az elsőről), egy nyugisabb szobába, egy haverja helyére. (A HK és köztük elkallódott az a levél, amiben azt kérték, hogy egy szobában legyenek.)

A célszobának megvoltak a maga előnyei: belső udvarra néz, nem a forgalmas Irinyire, nem egy szinttel alatta van az aula és az Old's Club. A kialakítása viszont más, mint a mostanié. Ilyennel eddig még nem is találkoztam. Konkrétabban: közvetlenül az asztal mellett kapott helyet a szekrény, így az asztal szekrény felőli végén ülő ember nem tudja hova rakni a gépét. Nincs neki hely. Vagy be az asztal alá, de akkor a lábad nem fér sehova. Laptoposok előnyben. Az ott lakó másik srácnak szintén szép nagy gépháza volt, így meghiúsult a tranzakció. Szerencsére az eredeti szobám nem ilyen, illetve sikerült elsőként beköltözni, úgyhogy megint enyém a párkány, rajta UPS, hosszított Chieftec ház (keresztben) és nyomtató, így akár lehetne a szekrény az asztal másik vége mellett, ott nem én ülök.

Néhány változás, változatlanság:

  • Raktak függönyt a női zuhanyzórész elé, nem csak a tálcák előtt vannak külön-külön függönyök. (Erre már valamikor előző félév végén sort kerítettek.)
  • A melegvízzel sincsenek problémák, szokott lenni rendesen. Anno egyszer ezer forint körüli összeggel kevesebb volt a kolidíj. Egy majdnem ezer fős koli esetén ez már nem is olyan kis tétel.
  • A vendégfogadás egyértelműen jobb. A 800 forintot még mindig ki kell fizetni éjszakánként (ami még mindig csillagászati összeg), de nem kell mindig elkérni a szobatárs aláírását, valamint nevelőtanár után sem kell szaladgálni. Egyablakos ügyintézés. Szobatárs aláírása ugyan még mindig kell, de végre van a portán egy teljes félévre szóló lista, elég azt egyszer aláírnia egy félévben. Ráadás, hogy most már nem csak este 11-ig lehet beregisztrálni a vendéget, hanem bármikor. Sajnos hosszútávra kiadható vendégkártyára viszont még mindig nincs.
  • A konyhában van normális időkapcsoló a tűzhelyhez, a villanykapcsoló mellé rakták.
  • A kollégista igazolvány befér az irattárcámba, már rendes igazolványméretű.
  • A hálózati szabályok még mindig maradtak, de legalább lehet belső lapon követni a napi forgalmat, illetve megtekinthető a letiltott felhasználók listája is. Egyébként ha csak egy bájttal is átléped a 2 GiB-os kifelé menő korlátot, akkor öt napra dial-up sebességű vonalat kapsz. Brutális. Szervert üzemeltetni még mindig nem lehet. Próbáltam elhozni az egyik laborból az ott használt virtuális gép image-ét, amit majd a házihoz is használni kell. Impossible mission.
  • Az erkélyről már nem jön be a dohányfüst, helyette van esténként dübörgő Zöld Pardon, illetve a soksávos Irinyi út az ablak alatt – ugye utcafronti szobába kerültem.
  • A nyári kiköltözéskor para volt, hogy eljegesedett a hűtő fagyasztó része, és kilökte a fagyó ajtaját (bár akkor még a jég helyben tartotta). Most kiírták, hogy havonta (!) le kellene olvasztani a hűtőket, a szobaleltárban pedig ez az ajtó már nem is tétel, mert a hűtőgépek nyolcvan százalékával hasonló történt. Gyártási hiba?
  • Vasalni még mindig csak a teakonyhában lehet(ne). A poén, hogy az egyetlen konyhai konnektor az ajtó mellett van, alatta meg munkapult. A vasaló tápkábele meg nem hosszabb másfél méternél, plusz még az ajtót is elállod, ha ott vasalsz. Arról nem is beszélve, hogy más épp mondjuk halat, vagy kolbászt süt, te meg ott vasald a frissen mosott ruháid. A ruháimon nem feltétlenül szeretném érezni ezeket az illatokat.
  • A konyhaszekrényekről nekem még mindig hiányzik a zár, bár a legutóbbi HK ülés jegyzőkönyve szerint újra felmerült az ötlet.
  • A székek mégsem annyira kényelmesek hosszútávon, az asztal pedig még mindig magas számítógépes munkához.
  • A borzalmas beköltözésről inkább nem írok, négy órát talpaltam, és ezzel az idővel még viszonylag hamar végeztem. Jövőre állítólag jobb lesz.

Összességében – ahogy én látom – amin lehet változtatni, az többé-kevésbé változik a jó irányba, viszont az épület hiányosságai, hibái, vagy a pénzt igénylő problémák még itt lesznek pár évtizedig.

Tartalom átvétel