Új Kármán, PPP után

Múlt hét vasárnap átköltöztem az új koliba, a frissen felújított Kármánba. Szép. Szeretnék róla csupa szépet és jó írni, de most nem fog menni, ahhoz sajna túl sok a nyűg. A frissen megnyitott levlistára pár óra alatt több mint száz levél jött, nem véletlenül. Kíváncsi vagyok mit tud majd elérni a HK a közeljövőben az idegesítő, bosszantó hiányosságok terén. Azért néhány dolgot leírok:

 • Új bútorok, frissen festett falak, új ablak, új paplan, párna, lepedő, párnahuzat, paplanhuzat, hűtőgép. A korábbi budapesti kolik után kész felüdülés, kellemes környezet. Jó érzés kicsomagolni a vadonatúj hűtő polcait, és elsőként használatba venni. Akkora paplant kaptunk, ami teljesen végigéri az ágyat, ekkorát még nem láttam sehol (nem, nem az ágy a kicsi:). A huzatba sem a középen lévő lyukon kell begyömöszölni a paplant.
 • Kedvesek a recepciósok, segítőkészek, legalábbis nekem még nem volt bajom velük.
 • Kicsi a szoba. Gondolom a méreten nem változtattak, maradt a régi. Az asztal túl magas, a monitoromra picit felfele kell nézni, ami pedig fárasztó. A vállam szintén fájdogál ha sokáig ülök itt - magasan van a billentyűzet. Gondolom nem tipikus infósoknak tervezték. Ha nem lenne ez a nagy ablakpárkány, akkor a gépem és a nyomtatóm sem tudnám hova tenni. Persze egyszerűbb lenne, ha én is laptoppal szaladgálnék, de ez még nem így lesz egy darabig. Viszont van fiók, aminek a helyére megpróbálok egy billentyűzettartót csináltatni, és máris ergonomikusabb lesz.
 • Kényelmes tárgyalószékek vannak, olyanok mint Tétényben, így a félév elején Schönherzbe vett példányom most feleslegessé vált.
 • A zuhanyzó itt normális, a többi szinten panaszkodnak, hogy be kell nyomni a gombot, és akkor ad egy ideig vizet. Az idővel van baj, mert mire odanyúl az ember a tusfürdőért, már el is állt a víz. Én még nem láttam senkit. Akkor miért szappantartó van felszerelve? Valami flakonbarátabb megoldás jobban tetszene, amiből nem esnek ki a műanyag dobozaim.
 • Zuhanyzóra visszatérve: nincs külön női-férfi zuhanyzó és WC, hanem csak közös. Ez is maradt a régi, a felújítás előtt is ilyen volt. A piszoárok mellett vannak a WC-kabinok és kész. A zuhanyzó meg majdnem teljesen egyben. A női vendégek meg a szinten lakó csajok örülnek is neki. Külön női-férfi zuhanyzó és WC két-három szinten van csak. Legalább a piszoárokat elválaszthatták volna, zuhanyozni még át is megy az ember napi egyszer másik emeletre, de WC-re is oda rohangálni már sok.
 • Sötétítő van, szép és jó nagy, viszont egy függöny is lehetne.
 • Konyha. Olyan HB jellegű, csak sima villanytűzhely, nem kerámiafőzőlapos, de ezzel sincs baj. Mikrót is hoztak pár nappal a beköltözés után. Hiányzott is rendesen. Szobáknak kiosztott konyhaszekrények viszont nincsenek. Szekrények vannak, de nem zárhatóak kulccsal. Így meg nem merem otthagyni a cuccaim. Akár még fizetnék is érte havi 100-200 forintot, annyit megérne, meg akinek nincs szüksége rá, annak nem kellene osztani.
 • Nincs egér a szobában, remélhetőleg nem kell majd hajnalban rágcsálókat üldözni.
 • A vendégfogadás macerás. Ez a legfrusztrálóbb. Mindig le kell menni a portára ha vendégem jön, mert nincs elég vendégkártya, amit ki lehetne adni tartós használatra. Sokan panaszkodnak, hogy 15 percet is álltak sorban emiatt. Az éjszakai vendégfogadás meg egy vagyon, 800 forint éjszakánként. Ráadásul a papírt alá kell íratni szobatárssal és egy nevelőtanárral is. De minek is? Lesz valaha is olyan eset, amikor valamelyikük nem írja alá? Amúgy három éjszaka erejéig lehet vendéget behozni egy héten, de egyáltalán nem akarnak itt vendégeket látni. Örüljünk, hogy minket nem vágnak ki. Akkor aztán tényleg nem amortizálódna semmi és dőlne a lé.
 • Nincs melegvíz. 33,6 fokosnak mérték a levlistás levelek alapján, ami nem túl meggyőző. Mindezt teljesen kinyitott állásban. Ez az első héten péntekig így volt, a levlistás levelek alapján a hétvége alatt sem változott semmi.
 • A konyhában az időkapcsoló majdnem a plafonon van, székkel lehet csak elérni és időnként lekapcsolja a tűzhelyek alól az áramot, nehogy egy otthagyott fazék miatt leégjen az épület. A Schönherzben is volt ilyen, ott a tűzhely felett volt egy nyomógomb, az sípolt 10 percenként, és meg kellett nyomni a folytatáshoz.
 • Túl durvák a hálózati szabályok. Kitiltottak egy srácot *.bme.hu alól elérhető FTP-szerver miatt két hétre. Mondjuk fél nap még oké lenne, de amúgy is: nem oszthatom be a barátaimmal a képeimet, tanulmányi anyagaimat? Ugyanígy más szolgáltatást sem lehet üzemeltetni. Biztos az FBI-razzia miatt vannak ezek. A közlekedési balesetek után sem szokták felszedni az utat, csak azért, hogy még véletlenül se történhessen meg újra.
 • A mosás ingyenes, a szárítás kerül csak pénzbe, az is 100 forint. Újak ezek a gépek is, nekem tetszenek.
 • TV és telefon még nincs. Infó sincs róla. Idővel gondolom majd megcsinálják, azt hiszem ez az egyetem része, nem az üzemeltetőé.
 • Kétágyas szobák. Végre! Ez az, ami már igazán hiányzott. Bár a Schönherzben is csak ketten voltunk a szobában tavaly szeptembertől, de előtte azért nagyon kellemetlen volt, hogy hirtelen háromszor annyi szobatársam lett, mint fősulin.
 • Beköltözéskor adtak ilyen bazinagy belépőkártyát, amit fel kell mutatni ha kérik. A baj csak az, hogy nem fér bele egy igazolványtokba sem. Jövőre kisebb lesz.
 • Jó ablak, egész jól zár, ha jól láttam a leltárban, akkor 1,4x1 méteres, és kettő van belőlük (csak az egyik nyitható), hatalmasak, világos szoba az eredmény. A szobánk a belső udvarra néz, eddig nem tűnik túl zajosnak, vannak fák is, remélem bezöldellnek hamarosan.
 • Közelebb van az egyetemhez. Nagy királyság, hogy a V2-be három perc alatt bőven át lehet érni, öt percben pedig már a liftre várás is benne van. Az I épület kb. ugyanolyan messze van, mint a Schönherzből, viszont a villamossal sem kell válogatni, a Petőfi híd budai hídfőnél megáll a 4-es és a 6-os villamos is.

Mindent összevetve azért még mindig a Kármán tűnik a legjobb választásnak a VIK kolijait tekintve. Elég rossz alvó vagyok ahhoz, hogy három szobatársam legyen, másrészt a vendégfogadás az összes többi koliban rosszabb, mint az eddigi Schönherzes (három éjszaka hetente ingyen, amit nagyon nem ellenőrzött senki). A netes problémák megoldásához valószínűleg csak hallgatói közreműködés szükséges, a melegvíz is biztos hamarosan megoldódik, a vendégfogadás pedig... hát, reménykedek a legjobbakban.

Hozzászólások

ezmegaz

Szevasz!
Jól összefoglaltad, akár a wiki-s oldalakat is belinkelheted, hogy még több infő legyen elérhető.
A szárítógép szerintem nem működik rendesen, én 2 vékony nadrágot tettem be és majdnem ugyanolyan vizesen vettem ki, mint ahogy beraktam. Ez 100Ft-ot nem ér meg.

szárító, wiki

Majd ha lesz kedvem mosni tesztelem a szárítót, először kicsit paranoid módon nem a legdurvább fokozatot állítottam be, de szerintem szárított rajta azért valamennyit.

Kármános wiki pedig itt: https://wiki.sch.bme.hu/bin/view/Karman/WebHome

Tartalom átvétel