Előadásfóliák

Ha már volt jegyzetírási howto, akkor legyen előadástartási is. Szóval így félév után összeszedtem néhány régóta halmozódó gondolatot a diavetítős előadásokhoz kapcsolódóan. Hátha tanul belőle valaki.

  1. Legyen oldalszám. Ha nincs kiadva előre a fólia, akkor egyszerűbb az oldalszám felírása után jegyzetelni. Legalábbis később könnyebb megkeresni, hogy a füzetben melyik gondolat melyik fóliához tartozott.
  2. Ne legyen keret a kiadott fóliákon. Általában úgyis 4-6 fólia van egy oldalra nyomtatva, amelyek nem igen vannak margótól margóig teleírva. Sőt, általában inkább az üres részek a jellemzőek. A jegyzetekkel zavaró kerülgetni a fóliák keretreit, a keretre való ráírás pedig nehézzé teszi a későbbi kiolvasást.
  3. Ugyanaz legyen kiadva előre, mint ami tényleg le lesz vetítve. Régen rossz, ha odafigyelés helyett azon bosszankodik az ember, hogy megtalálja a saját papírja között a vásznon lévő dia kinyomtatott változatát - mindezt az odafigyelés helyett. Külön idegesítő, ha más a sorrend, vagy új fólia van beszúrva.
  4. Ha előre ki van adva a fólia, akkor ne csak 10 perccel az előadás előtt legyen kint a weben. Ne is aznap hajnalban. Szobatársak nem szokták szeretni, ha az ember reggel indulás előtt még nekiáll nyomtatni is, nem csak a szokásos reggeli teendőivel „ébresztgeti” őket.
  5. Ha ki van rakva előre minden fólia, akkor az is legyen kint, hogy mi lesz a következő óra témája. Senki sem szeret feleslegesen cipelni nagy mappákat. Vagy épp olyan órára bemenni, amin nem sok újat fognak neki mondani. Vagy egy olyat kihagyni, ami nagyon is érdekelte volna, de más volt kiírva.
  6. Amennyiben lehetséges, legyenek jól értelmezhetőek a fekete-fehér nyomtatással készült diák is, animációk, hajszálvékony vonalak és színek nélkül. Nem kellenek a nagy, fekete hátterű képek sem. Legalábbis ha nem muszáj, akkor inkább ne. De általában nem szokott muszáj lenni.
Tartalom átvétel