Kedvenc Windowsos programjaim

Már egy ideje ugyan csak minimálisan használok Windowst, de egy Windowsos gép elé leülve hiányozni szoktak a régi programjaim. Ezeket egy részét gyűjtöttem itt össze, hátha másnak is hasznára válik a lista. A programok többsége Linux vagy más Unix alapú rendszerről lett porolva Windows alá.

mplayer: Videózáshoz elengedhetetlen. Nem kell bénázni mindenféle kodekkel, az azokat nem támogató lejátszókkal, vagy azzal, hogy a projektoron nem jelenik meg a lejátszott videó. Van hozzá grafikus felület is, bár én tökéletesen meg vagyok vele parancssoros változattal is. Korábban már írtam hozzá egy mini-hogyant.

jEdit: A legjobb szövegszerkesztő. Általában mindenfélét ebben szoktam írni, programok, blog, feljegyzések, php, c, shell szkriptek. Nagyon sokat tud, és számos plugin van hozzá. A j betű a Java-ra utal, és persze Linux alatt is futtatható.

cfv: Ellenőrzőösszegek készítéséhez tökéletes eszköz. Kezeli a sima sfv fájlokat, számtalan formátumot tud generálni, akár az alkönyvtárakra is. Leginkább dvd-írásnál használom. Néhány perc alatt generál egy ellenőrzőösszeget a kiírandó fájlokról. Pár év múlva csak ezt kell leellenőrizni, és nem hallgatás közben fog kiderült az mp3-akról, hogy pattognak a lemez hibája miatt. Rengeteg formátumot ismer (sfv, md5, md5sum, stb.).

WinSCP: Titkosított SSH kapcsolaton keresztül lehet vele fájlokat le és feltölteni távoli gépre. Kellemes alternatíva az FTP-re. A titkosítás miatt tudja zabálni az erőforrásokat, de elviselhető.

mp3directcut: Hosszabb mixekből újrakódolás (és a vele járó minőségromlás) nélkül ki lehet vele vágni részeket.

Privoxy: Reklámszűrő proxy. Ha rajta keresztül webezel, akkor egy egyszerű webes felületen keresztül beállíthatóak a kiszűrendő URL-ek. Természetesen a helyettesítőkaraktereket is kezeli, kis tanulás után egész jól testre lehet szabni, és nem fognak többet idegesíteni a nem működő toplisták miatti lassú oldalletöltések, a villogó flash reklámok, továbbá az auditorok szkriptjeitől is meg lehet szabadulni. Böngészés közben egy (systray-be letehető) konzolon lehet figyelni a letöltött (illetve a kiszűrt URL-eket), konfigolni pedig a "http://p.p/" címen lehet (persze csak ha a proxyként van beállítva). Ezen reklámok kiszűrésének etikusságáról lehetne vitázni, de a dial-up internetelérés melletti telefonszáma-növelő hatásukról is.

Egyelőre ennyi, majd még bővítem a listát.

Tartalom átvétel