Műegyetem kieges szemmel

Milyen is a műegyetem a frissen kézhez kapott főiskolai oklevéllel? Húzós, elvetemült, nagy. Ezek a melléknevek jutnak róla először eszembe. De kezdjük az elején. Elsősorban régi fősulimtól (KF-GAMFK) való eltérések, furcsaságok, illetve a 2005/06-os tanév őszi félévében szerzett tapasztalatok fognak itt szerepelni. Konkrétan a VIK-en meghirdetett műszaki informatikus kiegészítő alapképzéshez tartozóak.

Tudtommal jövőre még indul kiegészítő képzés a karon, de utána elképzelhető, hogy már csak MsC lesz. Van államilag finanszírozott képzési formában is. Mivel ugyanolyan informatikus diplomát adnak, mint amit most szereztem a fősulin, csak ez egyetemi szintű lesz (ha sikerült elvégezni persze). Ezért fizeti az állam.

Köztársasági ösztöndíj nincs a fősuli utolsó éve után (akit érdekel olvassa el a korábbi bejegyzéseket). Tanulmányi ösztöndíj szintén nincs. Bursa, Esélyt a tanulásra és szociális támogatás (ez utóbbi az egyetemtől) van. Koli szintén. Jegyzettámogatás is.

A koliba elsőben szociális alapon lehet bekerülni. Rengeteg papír kell hozzá, nekem 15 fajtát kellett beszerezni. Tényleg muszáj a felvételi értesítéssel egy időben nekifogni a beszerzésüknek, mert különben könnyen le lehet csúszni róla (határidő), és vele együtt a szociális támogatásról is. Állítólag egyébként voltak olyan szülők, akik papíron elváltak csak azért, hogy szoctámot kapjanak. No komment.

Nagyon sok helyről lehet hallani, hogy aki megy gólyatáborba, az a Schönherzbe kerül. A hivatalos források ezt tagadják, semmi köze a kettőnek egymáshoz. Aztán beköltözésik a koli épületét sem közlik, ami külön idegesítő, sőt, első más szobába sem lehet költözni. Egyébként a beköltözés előtti nap este felkerültek a szobaszámok a VIR-be (lásd lentebb).

Felvételinél (mármint nem a kolisnál) az első öt félév átlaga illetve a diploma minősítése számított. Idén 87 pont volt a ponthatár, ez olyan 3,6-es átlagot jelent (24-el osztva). Egyébként nem tudom pontosan hogyan számolják a pontokat, mert saját számítás szerint kilenc ponttal kevesebb jött ki, mint ami felvi.hu-n szerepelt hivatalos adatként.

Felvétel után hat féléves a képzés, amihez még kettő jön államilag, ha csúszol, utána viszont költségtérítést kell fizetni.

Az első megdöbbenés a kolival kezdődött. Schönherz. Igen, a Schönherz az a Schönherz. Nehéz elmondani. Négyágyas szobák, mosdó, zuhanyzó van a szobában, de amúgy eléggé lelakott az egész, látszik, hogy 25 éves. Nincs két méter hosszú tükör és fürdőszobai polc, sem extra nagy hűtőgép (csak kicsi). Hiányzik a három sor plafonig érő szekrény (amiben szintén alig fértem el tavaly), a zárható fiókos szekrény, a hb-lámpa, stb. Olyan Jász-utca feeling. Koax nélkül.

A fentiek helyett van 100mbites háló (kifele is persze), ahol majdnem mindent szabad, aminek van értelme (p2p tilos egyetemi szinten). A hallgatók csinálják, elég rugalmasak, lehet alakítani a szabályokon. Az első emeleten van egy kisebb szerverterem, sok-sok géppel. Akad köztük levlistaszerver, külön évfolyamlistákkal, ahol némelyik tanár is előfordul, saját ftpsearch, linux szerver (shell, www, php, sql), vpn, hogy kintről is bentinek érezzük magunkat, windows terminal server, hogy ne kelljen windowst bootolni, vmware-t telepíteni, ha néha mégis winword-re van szükség. Négy UTP csatlakozó per szoba. Nincs kötelező proxy, portszűrés. Ha rosszalkodsz letiltanak és kész. 4500 forint félévre, de ez az egész fejlesztésre megy. Egyszóval királyság.

Közösségi életből sincs hiány, minden napra jut legalább egy előadás, de van buli, szerenád, táncklub, szintvacsi, gólyatúra vagy éppen gólyaverés is. Ezeket szintén a hallgatók szervezik. Olyasmi mint a kolab, csak nagyban.

Karácsonykor sem kötelező a hazautazás, bármikor bent lehet maradni. Érdekes is lenne a külföldi diákok hazaküldeni egy-egy hétvégére. Akár nyárra se muszáj kiköltözni, igaz ez már kicsit drágább. Hetente három vendégéjszakáig minden kolis bárkit ingyen behozhat éjszakára. Helyet viszont nekünk kell keresni, hálózsák, szabad ágy, vagy akár egy ágyon ketten - ahogy jólesik. Ez kecsón elképzelhetetlen volt anno. Van vendégszoba is, de borsos áron.

A koli (legalábbis a Schönherz) öt-tiz perc gyalog az egyetemtől. 2007-ben teljesen fel fogják újítani, addig ideiglenes helyre fogunk kerülni.

Suli

A hat tárgyunk közül ötből heti négy óra előadás van. Az egyetlen, amiből gyakorlat van a Bevezetés a számelméletbe című. Kicsit vacak újra alapképzésen lenni. Szokatlan. Az előző félévekben alig volt óránk, nem is nagyon jártunk be. A szakdoga kapásból 15 kredites volt, ami eléggé otthonülős elfoglaltság, na meg a többi tárgy esetén is sokat kellett a gép előtt ülni. Most meg semmi, szinte semmi. A tárgyak amúgy öt kreditesek, vizsgával. Szóval kicsit elvetemültnek tűnnek, főleg ha figyelembe vesszük a megtanulandó anyag mennyiségét is.

Emiatt aztán fel-felvetődik a kérdés, hogy kell-e ez nekem? Miért nem megyek el inkább dolgozni? Újra analízis meg komplex számok, gráfok? Na ne már! Ismét megtanulni a hálózatokat, mikor néhány hónapja záróvizsgáztam belőle, és akkor se először láttam a Tanenbaum könyvet? Ezek igen nehéz kérdések tudnak lenni. Kitartás, türelem, szorgalom nagyon sok kell.

Na de vissza a tantárgyakhoz. Az első félévben lévőket legkésőbb a második félév végére teljesíteni kell, különben kivágnak. Ugyanígy van még egy második féléves tárgy (Távközlő hálózatok), amelyeket szintén a második félév végére kell letudni. Ugyanekkor lehet szakirányt is választani, amelynél a diploma minősítése (5-el súlyozva), a felvételi pontszám (5-el súlyozva), illetve az első féléves tárgyak jegyei számítanak (kreditponttal súlyozva).

Mennyi egy kredit? Tudtommal 7-8 ezer forint. A költségtérítéseseknek. Egyébként csak akkor kell fizetni értük, ha 15 kreditnél kevesebbet szereztél az adott félévben. Ekkor nem teljesített kreditenként ezer forint körüli összeget kell pengetni a kasszába. Mindezt attól függetlenül, hogy újra felveszed-e az adott tantárgya(ka)t. Az IV díj viszont 500, és csak két vizsgalehetőség van tárgyanként, illetve plusz egy harmadik, de ezt csak maximum egy tárgyból lehet megejteni (egy félévben).

Aláírást a vizsgaidőszak első három hetében is lehet szerezni (ha a pótZH sem sikerülne), de ekkor már elképzelhető, hogy rendes vizsgát kell megírni legalább elégségesre (bár ez tantárgytól függ), és akkor van meg az aláírás. Utána ismét lehet menni vizsgázni, akkor már vizsgajegyért.

Az indexet gyakorlatilag el lehet felejteni, csak vizsgán legyen nálad. Az aláírásokat, jegyeket elég a következő félév regisztrációs hetéig beíratni, de ha nincsenek bírva, az sem vészes, mert a Központi Tanulmányi Hivatal (KTH) beíratja helyettünk 500 forint/darab áron. Van akinek ez az egyszerűbb. Szóval nem küldenek el vizsgáról, ha nincs beírva az aláírásod.

Fősulis tárgyakat nem fogadnak el, nem számítják be, akkor sem, ha teljesen ugyanabból vizsgáztál néhány féléve, vagy ugyanabból az anyagból feleltél záróvizsgán. A többiek próbáltak néhány tanárt meggyőzni. Ők még talán benne is lettek volna, de sajnos a dékán nem engedi. Vagymi.

Az első féléves tárgyak teljesítése után egyébként jóváírnak 120 kreditet, ezzel feljavítanak egyetemi szintre. Ezután már mezei harmadévesként folytathatjuk tanulmányainkat.

A tárgyak teljesíthetőek, de ehhez sok időt kell rájuk szánni. Egy kredit elvileg 30 munkaórát jelent. Itt viszont kicsit olyan érzés, hogy ez a 30 óra/kredit a ketteshez kell, nem az ötöshöz. Egymást érik a ZH-k, beadandók, nehéz mindenre folyamatosan készülni. A kettest általában 40 százaléktól adják (kivéve az angol, ott 60), de ezért is meg kell rendesen dolgozni. Az előadások nem kötelezőek.

Minden tárgyból csak három (nagy ritkán négy) vizsgaalkalom van, ami eléggé visszafogja a szabad tervezést a vizsgaidőszakra.

Kicsit amúgy furcsa kiegesként idekerülni. Gólyatáborban érdekes volt, hogy idősebbek vagyunk, mint a szervezők, vagy az, hogy egy előadásokra járunk. Egyesek szerint kiegesként nehezebb elvégezni az egyetemet, mint ha itt kezdett volna az ember. Nem tudom mi igaz belőle. Mások szerint meg messze nem olyan nehéz az egyetem, mint amekkora a híre. Egyébként meg jó látni, hogy itt is vannak legalább akkora fejetlenségek, mint anno fősulin.

Azért hátrányai is vannak, hogy kieges az ember. ZH-n elfeledkeznek rólunk, nem vagyunk rajta a névsorban, vagy épp a mintatantervi tantárgyakat nem tudjuk felvenni, mert nincs meg az előfeltétel. Legalábbis a neptun szerint.

Az órarend szerintem elég vacakra sikerült. Az elsős angol ütközött a háló előadással, és sok lyuk is volt. Azon órák miatt meg még több, amelyekre nem jártam be. Jah és nincs őszi szünet.

Ide kapcsolódik még az, hogy volt egy (fizetős) szintrehozó tanfolyam az első héten matekból. Én nem voltam, de nem is igazán hiányoltam. Amit tudni kell, azt elmondták félév közben. A tárgyakról majd egy később postban írok, addig itt van néhány (többé-kevésbé hasznos) link:

Hozzászólások

Sch: basszus, a hiltonban

Sch: basszus, a hiltonban akarsz lakni? :D 7000 pézé sztem örülhetünk, de úgyis csak ebben a félévben kell elviselned a Sch-t. Utána mehetsz a Terminusba ami Újpesten van, kb. 40 perc beérni (kék metró kontra 4es vili kombóval), a 4 db ágyon kívül más nem fér a szobába (értsd: íróasztalról ne is álmodj)...
Szép napot!

Kármán

Amúgy érdemes még megjegyezni, hogy a Kármánban is lesz 302 villanykaros hely, ami kellemesebbnek tűnik, mint a másik három koli. Főleg a kétágyas szobák miatt. (Még akkor is, ha többet kell érte fizetni.)

Nem Hilton

Nem akarok a Hiltonban lakni, de azért nem hiszem, hogy véletlenül akarják felújítani az Sch-t. Az Schönherz előtt két évig olyan koliban laktam, amit leírtam. Tényleg volt két méter hosszú tükör, csempézett fürdőszoba, extra nagy hűtőgép (140 centis, normális fagyasztóval), három sor plafonig érő szekrény (fejenként!), a zárható fiókos szekrény, kétágyas szobák wc-vel, szép, új és nagy konyha, stb. Nézd meg a képeket. Hidd el, nem könnyű átszokni (és ez nem csak saját tapasztalat). Kapásból háromszor annyi szobatársam lett, mint egy éve.

Ráadásul a kolidíj ott is hasonló összeg volt mint itt. Másrészt a hétezer forintra inkább azt mondanám, hogy egy kategóriában van az ösztöndíjjal. Semmi kifogásom nem lenne mondjuk egy havi 20e forintos kolidíj elleni, ha adnak mellé normális ösztöndíjat is.

A Terminusos állapotokról meg tudok.

Tartalom átvétel