SMART error

Annyira szeretem, hogy mindig olyan hibákat találok, amit még senki sem látott, vagy a google sem ad rá értelmezhető választ (illetve én nem tudok hozzá megfelelő kulcsszavakat). Most például egy SMART hibát kaptam ki:

Offline_Uncorrectable error at sector 313962848.

Mindez nem sokkal azután, hogy beszereztem egy második winyót is, és RAID1-be kötöttem őket, vagyis egy részüket.

A hibát elvileg egyszerűen lehetne javítani, s az elektronika is megtehetné magától, de valamiért nem sikerült neki. Így kézzel kell csinálnom. Ez annyiból állna, hogy teleírom nullákkal az adott néhányszor 512 bájtot és kész. Az elektronika elintézi, hogy utána az ide irányuló írások, olvasások át legyenek irányítva egy jó szektorra.

A galiba azonban ott kezdődik, hogy nekem nincs ilyen szektorom. Legalábbis alapból nem látszik, fdisk kevesebbet mutat, s dd-vel sem tudok a megadott címre írni. Az utolsó néhány szektorról van szó, ezeket gondolom fenntartja magának a winyó.

A smartmontools support listáján a Large Disk HOWTO
READ NATIVE MAX ADDRESS / SET MAX ADDRESS alfejezetét ajánlották olvasgatásra, de igazából ettől sem lettem okosabb.

A dolog amúgy azért is zavaró, mert a smartd félóránként jelzi a logban, hogy baj van. A fenti howto-ban található setmax programot is próbálgattam, de csak 137 gigabájtosnak minősítette az egyébként 160-as diszkeket.

Tartalom átvétel