Erőforrások szűkössége

A prioritások kiosztása láthatóan fontos része a rendszernek. A prioritások jó meghatározásával lehet biztosítani a hallgatók legnagyobb elégedettségét, viszont az 1. ábrán láthatóhoz hasonlóan szűkös erőforrásokkal nem lehet minden esetre garantálni, hogy az összes hallgató ténylegesen is azzal fog egy szobába kerülni, akivel szeretne.

Az erőforrásokat számunkra a szobák jelentik, amelyeket különféle csoportokba lehet sorolni. A szoba maximális létszámán, az ágyak számán kívül a szoba elhelyezkedése is fontos lehet. Négyféle szobatípus különböztethető meg: lányszoba, fiúszoba, homogén-, illetve heterogén nemeloszlású szoba. A csak lányok, illetve csak fiúk által elfoglalható szobák általában olyan helyen vannak, ahol csak emeletenként van zuhanyzási, tisztálkodási lehetőség, s ezeken a helyeken az egész emeleten csak fiúk, illetve csak lányok laknak. A homogén szobatípus a saját zuhanyzóval rendelkező szobákra jellemző, ezekbe egy nembe tartozó hallgatók kerülhetnek, de a lakók neme nincs előre meghatározva. A heterogén szobák azon kétágyas, zuhanyzós szobák, ahol akár házaspár hallgatók is lakhatnak. Amennyiben nincsenek ilyen páros jelentkezők, ezeket a szobákat homogén szobaként is használhatjuk.

7. Ábra: Elhelyezési probléma
7. Ábra: Elhelyezési probléma

A hallgatók beosztásánál a rendelkezésre álló erőforrásokat is figyelembe kell venni, hiszen könnyen előállhat a 7. ábrán lévőhöz hasonló helyzet, mely szerint a három fiú (F1, F2, F3), és a két lány (L1, L2) hallgató közül a két lány kerül be a háromágyas heterogén szobába. Látható, hogy a háromágyas szobában még van egy üres hely, de oda már nem lehet beosztani a harmadik fiút.

Az ilyen helyzetekre megoldást lehet, ha mindig pontosan annyi férőhellyel rendelkező (és megfelelő típusú) szobát adunk át a szobabeosztást végző függvénynek, mint ahány hallgatót be kell osztani a szobákba.

Nem minden helyzetre létezik azonban megoldás. Egy egyszerű kezelhetetlen eset, ha egy épületben minden szoba homogén, és páros számú ágyat tartalmaz. Ilyenkor nem lehetséges páratlan számú azonos nemű hallgatót teljes mértékben elhelyezni a szobákban. Ez egyértelműen a kollégiumi felvételt elbírálók hatáskörébe tartozó feladat, erre a program csak figyelmeztetheti a felhasználót.

Tartalom átvétel