Sonatype Maven könyvek epub formátumban

Egy augusztusi blogbejegyzés szerint a Sonatype Maven by Example című könyve letölthető epub formátumban is, azonban a bejegyzésben lévő link már él. Ettől függetlenül a könyv github-os repositoryjából letölthető a forrás, amiből Maven segítségével könnyedén elkészíthető az epub fájl.

Sajnos az így előállított epub nem tökéletes, az epubcheck talál benne néhány hibát. Többségüket a Sigil képes automatikusan javítani (hiányzó, egyébként nem használt, többnyire pdf fájlokra mutató hivatkozások törlése a content.opf-ből), valamint a pár hiányzó képet kézzel is berakhatjuk az epub fájlba (még Sigillel történő megnyitás előtt!). A PRS-650-esen a borítóval voltak még bajaim. A képet kisebbre méretezve ez is megoldódott. Valamint még néhány, többnyire üres xml:lang attribútumot kellett törölnöm, hogy érvényes legyen az epub fájl.

Egyébként nem biztos, hogy Sigillel érdemes ezeket a hibákat javítani. Nálam a 0.3.4-es verzió elrontotta a tartalomjegyzéket. A javítás nem volt bonyolult, a projekt target könyvtárából kikerestem a toc.ncx-et, kézzel visszamásoltam, majd javítottam (mindet cserél funkció) a Sigil által elmozgatott fájlokra mutató hivatkozásokat.

Jó hír, hogy a Maven By Example könyvön kívül másik három Sonatype könyv is elérhető epub formátumban. Repositoryk sorban:

Developing with Eclipse and Maven: A User's Guide to m2eclipse
https://github.com/sonatype/m2eclipse-book
Maven by Example: An introduction to Apache Maven
https://github.com/sonatype/maven-example-en
Maven: The Complete Reference
https://github.com/sonatype/maven-reference-en
Repository Management with Nexus
https://github.com/sonatype/nexus-book

Letöltés és mvn install után az epubos alprojekt target mappájának mélyén megtalálható valahol az elkészített epub fájl. A letöltéshez és a fordításhoz megfelelő mennyiségű szabad hely nem árt. Némelyik projekt fordítás utáni mérete alulról súrolja a két gigabájtot.

A Sonatype-os repositoryk között egyéb olvasnivalókat is találhatunk. Ott van a Maven könyv régebbi változata, egy Maven szakácskönyv, valamint egy Hudson könyv első fejezete, de a fizetős Sonatype programokhoz tartozó dokumentáció is akad.

Tartalom átvétel