Neptun kód és név összerendelés

Régóta motoszkál a fejemben az ötlet, hogy készíteni kellene egy olyan programot, ami mindenféle tartalmakban (mondjuk vágólapon) képes a Neptun kódok mellé odaírni az ahhoz tartozó nevet. Mindezt úgy, hogy nem tartalmaz beépített adatbázist, csupán a neten publikált listákat képes on-the-fly leszedni, és abból dolgozni. Egy ilyen adatbázis miatt biztos harapnának páran adatvédelmi okokból, anélkül viszont eléggé jogi határterület lehet. Másrészt amúgy is gyorsan elavulnának az adatok. Figyelemfelkeltésnek mindenesetre megtenné, amolyan médiahack.

Az adatbázishoz forrást leginkább a tanszékek és az egyes tárgyak weblapjain lehet találni, de régebben a Neptunban is megtekinthető volt a többiek Neptun kódja az egyes kurzusok adatai közt. Ez utóbbi lehetőség már nem él, pedig akár csak egyetlen Neptun felhasználónév és jelszó birtokában is egész csinos adatbázist lehetett volna felépíteni. A legutóbbi tanulmányi ügyrend pedig a tanszékek számára is előírja, hogy név nélkül tegyék csak elérhetővé az eredményeket:

A hallgató eredményét a tanszék (vagy a tantárgy) honlapján, vagy hirdetőtábláján a neved teljes elhagyásával az egyéni kódod használatával tantárgyanként vagy kurzusonként vagy csoportonként, az egyéni kód szerinti alfabetikus sorrendben nyilvánosságra kell hozni, vagy egyéb, védett információs rendszer segítségével az egyéni kódod alapján biztosítani kell az eredmények elérhetőségét személyenként külön-külön.

Nem mintha nagyon sajnálnám, örülök, hogy léptek adatvédelem terén is.

Természetesen a programot lehetne kevésbé provokáló dolgokra is használni: az egész egyetem számára meghirdetett közismereti és szabadon választható tárgyak esetén mindig jól jött volna egy olyan funkció, ami megmutatja, hogy kiket ismerhetek. Itt azok neve szerepelne, akikkel van közösen végzett, korábbi féléves tárgyam, kurzusom. Ehhez is csak a Neptunban kellene adatbányászni kicsit, bár Neptun kódok hiányában valamivel körülményesebb a dolog.

Tartalom átvétel